Hírek - 2021. november 25.Filmzenei hangulat

Célegyenesbe fordulva óriási energiákkal próbál az És mégis élünk táncelőadás stábja a leghűségesebb város teátrumában. Somogyváry Gyula regényéből Katona Imre szinopszisából Szarka Gyula zeneszerző írt szimfonikus művet, melyet a Sopron Balett ad elő Demcsák Ottó vezetésével november 29-től. A Ghymes együttes alapítójának alkotása nagyívű, drámai csúcspontokkal, váltásokkal telített, erős, dinamikus, igényes, filmzenei hangulatot áraszt, ilyen a dallamvezetése. A klasszikus darabot Nagy Szabolcs hangszerelte és Oberfrank Péter vezényletével játsszák majd a soproni szimfonikusok. A kulisszák mögött jártunk zenei titkokért.

A Soproni Petőfi Színház ezzel a produkcióval és magyar ősbemutatóval tiszteleg a helyi sorsdöntő népszavazás 100. évfordulója előtt. A szimfonikus művet minden egyes előadáson az ország egyik legrégebbi zenekara játssza.

A próbákon részt vesz Szarka Gyula is, aki nagyon elégedett azzal, ahogy ebben a hangszerelésben megszólalt a mű. Nagy Szabolcs billentyűs, zeneszerző volt segítségére ebben, akit a közönség ismerhet a régi Hobo Blues Band tagjaként, társszerzője volt Hobo színházi estjeinek, így a József Attila, Villon, Faludy, Viszockij-előadásoknak. Zenélt a Mudy Shoes zenekarban, a Varga János Projectben. Nemzetközi blues sztárokkal, (Holmes Brothers, Sugar Blue, Lusiana Red, Big Bill Morganfield) is szerepelt egy színpadon. Számtalan formációt erősített itthon, játszott együtt Ripoff Raskolnikov-val és a Ghymes együttessel is rendszeresen fellépett. Az Ördögölő Józsiás soproni előadásaiban és a Tücsöklakodalomban szintén ő ül a billentyűk mögött. Nagy Szabolcs elmondta, Szarka Gyulával nagyon jól tudtak együtt dolgozni. Ahogy megfogalmazta, nem tudná besorolni, milyen stílusú ez a szimfonikus mű. A zeneszerző dallamai archaikusak, reneszánsz, középkori, népies hatásúak, hangulatában sokszínűek, ugyanakkor hangszerelésében konzervatív, klasszikus, kortárs, nagyívű, filmszerű témákkal, dallamokkal készült alkotás. A zenekari árok nagysága miatt néhány hangszert már nem tudtak behozni, ám szerinte így is gazdagon fel tudták öltöztetni zenekarra a művet. Ő szintén ott ül majd minden előadáson a többiekkel együtt a színpad alatti árokban, természetesen a zongora mögött.

A 192 éves Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekart Oberfrank Péter vezényli majd, s néhány előadáson váltja őt Kóczán Péter. Január elsején önállóan is bemutatják a hagyományos újévi koncertjükön az És mégis élünk alkotást.

A próbákon Madarász János, azaz "Madár", az ország kiemelkedő világítástervezője igazi fényvarázslatokat álmodik a színpadra, Szélyes Andrea pedig korhű jelmezek kavalkádjával járul hozzá ahhoz, hogy igazán hatásos színházi élményt kapjanak a nézők.

A háttérben dolgozókkal, szereplőkkel, kórussal, 23 tagú zenekarral együtt mintegy hetvenen dolgoznak azért, hogy színpadra kerüljön az idei színházi évad ünnepi bemutatója a város történelmi pillanatairól. Demcsák Ottó rendező-koreográfus határozottan, céltudatosan irányítja a stábot. Minden részletre odafigyel. A tőle megszokott fúziós technikát alkalmaz a most készülő táncműben. Klasszikus, modern, kortárs és art jazz stílusok keverednek a koreográfiáknál. A Sopron Balett teljes társulata mellett Horváth Renáta fiatal helyi táncos tanítványai közül 18-an szintén részt vesznek a nagyszabású produkcióban. Őket segíti mindenki a jeleneteknél, átöltözéseknél, a színpadi munkában, hiszen ilyen színházi előadásban még egyikük sem szerepelt.

A stáb novembertől 29-től már a nézők elé lép, a fiatal korosztálynak szóló bérletes előadásokat játsszák le először. A felnőtt közönség a decemberi centenárium idején tekintheti meg a produkciót. 

Háttér az előadásról, az alkotói folyamatról nyilatkozatokkal itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hu/hirek/2048-tancba-ontott-tortenelem.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/2047-tancmu-a-sorsfordito-napokrol.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/2020-eltancolt-tortenelem.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/2044-peldaerteku-hit.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/2043-keszul-a-zenekar.html

Szarka Gyula – Demcsák Ottó:

ÉS MÉGIS ÉLÜNK

táncmű a soproni népszavazás 100. évfordulójára


Szereplők:

Dersy Géza: Ruszlan Szojengosev / Bogdan Holomej
Dersy Péter, a bátyja:  Füsi Zsolt
Hauer Viola, Géza szerelmese:  Horváth Renáta
Hauer ezredes, Viola apja: Vaszilij Nyemcsinov
Szabó Éva (Ángyika), Péter felesége:  Paksi Fruzsina/ Szalai Réka
Teréz mama, Éva nagynénje:  Szalai Dóra
Tábori pap/Gara, bankár: Alekszej Batrakov
Rongyos felkelő: Rácz Botond
Diákruhás felkelő: Paksi Fruzsina/ Szalai Réka
Angol diplomata: Bogdan Holomej / Ruszlan Szojengosev
Mende, ügyvéd/francia diplomata:            Andrej Potapov
Szobalány:                                                  Alina Tarnyenko
Virágáruslány:                                             Alekszandra Tyeplih

Valamint, katonák a harctéren, a távházasság tanúi, pap, kadétok a kiképzésen, a fővárosi utca emberei, születésnapi vendégek, Sopron lakosai, antant tisztek, osztrák csendőrök, népfelkelők, diplomaták: Borsodi Virág, Csollány Kitti, Gősi Lara, Hencz Anna, Kleizer Anna Evelin, Kopácsi Fanni, Lugosi Kíra, Majer Regina, Maráczi Hanga, Mészáros Csenge, Molnár Anna Zsuzsa, Molnár Fanni, Németh Anna, Németh Natália, Seszták Laura Dalma, Szabó Hanga Júlia, Szebeni Julianna, Véger Dorina.

Közreműködik a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar és a Soproni Petőfi Színház kórusa.

Zeneszerző: Szarka Gyula (Kossuth-díjas)

Somogyváry Gyula regénye alapján a szövegkönyvet a táncjátékra alkalmazta: Katona Imre

A zenét hangszerelte: Nagy Szabolcs

Jelmez: Szélyes Andrea
Díszlet: Pataki András (Jászai-díjas)
Fény: Madarász János "MADÁR"
Karmester: Oberfrank Péter  (Liszt-díjas, érdemes művész)
Ügyelő: Kiss Noró
Koreográfusasszisztens: Alekszej Batrakov
Rendező–koreográfus: Demcsák Ottó (Harangozó-díjas)

Kóczán Péter, Szarka Gyula, Nagy Szabolcs, Demcsák Ottó és Oberfrank Péter a színpadon a szünetben - Nagyszabású ősbemutató készül a soproni népszavazás centenáriumára