Hírek - 2021. október 1.Vadak Ura - Budapesti premier

Elkezdődik az évad a leghűségesebb város teátrumában, mégpedig egy budapesti bemutatóval. A Vadak Ura - The Covenant című családi musical október 15. és 17. között lesz látható a fővárosi RaM Színházban. A Soproni Petőfi Színház és a TBG Production közös előadását Pataki András rendező állítja színpadra. A sztárénekeseket felvonultató látványos produkciót jövő nyáron a fertőrákosi barlangszínházban tekinthetik meg a nézők. Az alkotók öt dallal fűszerezve sajtótájékoztatón beszéltek a készülő darabról. Részletek, fotók itt.   

A Vadak Ura  - The Covenant története a természetben játszódik. Az állatok saját törvényeik szerint élnek, ám, ha a szükség úgy hozza, egymással szövetségre lépnek. Miután uralkodójuk hirtelen eltűnik, a klánok meggyengülnek, ezért ősi szertartás szerint mihamarabb meg kell választaniuk új vezérüket, a vadak urát. A legerősebbek, a Medvék klánja, a Farkasok szövetsége és a Rókák nemzetsége pályázik a trónra, akik mindent bevetve, eszükkel, erejükkel, bátorságukkal és ravaszságukkal küzdenek meg a hatalomért.  

A leghűségesebb város teátrumának tagjai, Kisfaludy Zsófia, Papp Attila, Savanyu Gergely, és a társulathoz az elmúlt években csatlakozó művészek közül Füredi Nikolett, Békefi Viktória, Fésűs Nelly, Szentmártoni Norman, Kósa Zsolt is szerepelnek a sztárénekesek felvonultató nagyszabású előadásban, melyet az októberi bemutató után országos turnéra indítanak. Az író Egressy Zoltán, a zeneszerző Sebestyén Áron, a dramaturg és a dalszövegek szerzője Müller Péter Sziámi, a jelmeztervező Zséli Csilla, a koreográfusok Benkő Dávid, Benkő-Morvai Veronika. Újra Kiss Jenő és a Forward Productions LED-fal díszletei, animációit varázsolják majd el a közönséget kilencven négyzetméteres tematikus térben. A Re-Production irányításával pedig a színházakban várhatóan 28, az arénákban 40 tagú tánckar tud színpadra lépni. Gyakorlatilag a nagy sikert aratott Tesla musical alkotói csapata készíti a produkciót.

Vona Tibor kreatív ötletgazda a sajtótájékoztatón elmondta: kitűzött céljuk, magyar alkotók tollából szülessenek igényes, színvonalas magyar zenés produkciók a musical műfajban. A Tesla sikere, fogadtatása után önmaguk számára hasonlóan magas szintre tették a lécet, hogy a nézők ismét csodát lássanak. 

Egressy Zoltán író arról beszélt, nagyon jól együtt tudott dolgozni az alkotói csapat. A közös munkába mindenki belefolyt, és bízik abban, hogy második alkalommal is sikerül elnyerni a közönség tetszését egy új művel. 

Sebestyén Áron zeneszerző hozzáfűzte, a Teslával ellentétben most nem életrajzi mű született, hanem gyakorlatilag a családok egy hőstörténetet láthatnak állatokról, kalandokkal, szerelemmel, izgalommal, humorral. A zene a karaktereket erősíti, a szereplőkre jellemző tulajdonságokat emeli ki, s reméli, a dalok popzenékre jellemző ritmusban, több stílusú hangzásvilágukban képesek hatni a gyerekekre, felnőttekre.  

Müller Péter Sziámi a dramaturg és a dalszövegek szerzője gondolatait összefoglalva arról beszélt, élete legfontosabb centruma most a Vadak Ura. A világok találkozását zenés formában ábrázolni egy csodálatos játék, valamint ajándék számára, és ő mindenkit arra bíztat, írjon otthon állatos musicalt. Hozzátette, Sebestyén Áron zenéje a legkülönbözőbb stílusokban nagyívű, egységes, magas színvonalú drámai utat jár be. Egressy Zoltán története pedig lendületes, a szövegek olyan mértékben hatottak rá, hogy ő lubickolt ebben a munkában.

Zséli Csilla jelmeztervező hangsúlyozta, nagyon jó csapattal, maszkmesterrel, varrónővel, grafikussal dolgoztak együtt, hogy az előzetes elképzelésekhez alkalmazkodva olyan jelmezvilágot teremtsenek, amelyben a színészek arcai látszanak a színpadon, ugyanakkor a szereplőket a mozgásban, éneklésben, a játékban ne akadályozzák a ruhák, az elkészült fejmaszkok. Még most is tökéletesítik a jelmezeket, hogy a premierre minden rendben legyen.  

Benkő Dávid, Benkő-Morvai Veronika koreográfusok úgy próbáltak együtt a táncosokkal, a művészekkel, hogy elmondásuk szerint nagyon megmozgattak mindenkit, mert kerülni szerették volna a statikus mozgásokat, képeket, beállításokat. Bevonták ebbe a kihívásokat tartogató cseppet sem könnyű munkába a színészeket, akik példamutatóan fantasztikus gárdaként dolgoztak, s reményeik szerint a közönség is szereti majd azt a mozgásvilágot, melyet így közösen hoztak létre.  

A Vadak Ura - The Covenant koprodukciós partnere még a Magyar Természettudományi Múzeum. Bernert Zsolt főigazgató örül annak, hogy részt vehetnek színházak összefogásában, missziójában és közös feladatként tehetnek azért, a világjárvány miatt az elmúlt időszakban bezártságban élő emberek visszatérjenek a kulturális terekbe, múzeumokba, a természetbe. Ők egy kiállítással csatlakoznak az előadáshoz, s arra ötven százalékos kedvezménnyel biztosítják a múzeumi belépőt.

Pataki András az előadás rendezője, a leghűségesebb város teátrumát működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője aláhúzta, egy vidéki színház életében mindig fontos mérföldkő, ha kortárs magyar ősbemutatót tarthat. Részt vehet egy olyan mű műsorra tűzésében, amit hosszú ideig játszhatnak szerte az országban. Mindez sikeres kitörési pontot jelenthet a színháznak, növelheti az előadás-és nézőszámot. Örül annak, hogy a soproni színészek és társulathoz kötődő művészek egyharmada játszik a musicalben. A darabot a fertőrákosi barlangszínházban jövő nyáron hatszor láthatják az érdeklődők. A Vadak Ura véleménye szerint egyfajta összművészeti produkció, ahol az ének, a tánc, a látványvilág dominál, állandó mozgásban tartja mindez az előadást. A koreográfusokkal műhelymunkában karaktermozgásokat kerestek, s azokon keresztül mutatják be a szereplők érzelmi állapotait, kapcsolataikat, az állatfigurák belső igazságait, helyzetüket a történetben.   
 
A mű szereposztása:

Agyar, a vaddisznóvezér fia: Pesák Ádám, Ódor Kristóf, Papp Attila

Azuka, az afrikai varacskosdisznó lány: Magyar Viktória, Békefi Viktória, Fekete Kovács Veronika

Agonisz úrfi, az újgazdag vadorzó: Ragány Misa, Szabó Máté, Sánta László

Balkó a farkasvezér: Szabó Máté, Mikola Gergő, György Rózsa Sándor

Hektor a medvezér: Szentmártoni Norman, Savanyu Gergely, Kovács Áron

Szerafina, a rókaúrnő: Füredi Nikolett, Simon Boglárka, Kisfaludy Zsófia

Alfréd a vaddisznó vezér, Agyar apja: Makrai Pál, Kósa Zsolt

Gusztáv, Agonisz úrfi segédje: Sánta László, Savanyu Gergely, Kósa Zsolt

Wanda, az orákulum óbagoly: Falusi Mariann, Fésűs Nelly, Janza Kata

Kafa, Hektor medvezér fia: Patonai Zsolt, Imre Sebastian, Budai Márton, Kristóf Dániel, Czeglédi Ákos

Bódog, Balkó farkasvezér fia: Patonai Zsolt, Imre Sebastian, Budai Márton, Kristóf Dániel, Czeglédi Ákos

Mira, a rókaúrnő lánya: Fekete Kovács Veronika, Gábor Anita

Tudósítás az olvasópróbáról alkotói nyilatkozatokkal itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1980-a-vadak-ura-startoltak.html