Hírek - 2021. szeptember 13.Kulisszatitkok a nyílt napon

Mi történik akkor, amikor a sorsdöntő párbajban a végső szúrás előtt az előre megkoreografált küzdelem hevében eltörik a kard? Hogyan hal meg a gonosz ilyenkor a színpadon? Az Ördögölő Józsiás nyári előadásán Savanyu Gergely színművész - aki kulisszajárást vezet majd a színházi nyílt napon - azonnal döntött. Most elmeséli, miként vívtak tovább Papp Attilával, hiszen Bakszénnek vesznie kell. Hogyan öltözködtek a dívák, miről mesélnek a kalapok? Farkas Tamás vidám anekdotákat oszt meg a közönséggel. Feltárulnak a titkok egy varázslatos világból, valósággá válnak ez eddig el nem mesélt történetek szeptember 18-án (szombaton) egész nap a Petőfi Színházban. Este pedig nagy színész-buli és gála várja a nézőket a Mária-szobornál. Részletek a rendezvényről és hangulatfokozó, ráhangoló humoros etűdök a múltból Bujtor Istvánról, Mikó Istvánról, Szilágyi Tiborról, Eperjes Károlyról itt.

Ismét feltárul a kulisszák titokzatos, varázslatos világa a Soproni Petőfi Színházban szeptember 18-án. A népszerű, épületet bejáró programok helyszíni regisztráció után délelőtt tíz és délután egy óra között, valamint, kettőtől fél ötig indulnak harminc percenként. A csoportokat Savanyu Gergely színművész, Kovács Ferenc műszaki vezető és Németh Ervin dramaturg vezeti. A 11.30-kor nyitó Kakóbárban Molnár Anikó, azaz Jázmina mesél a gyerekeknek. A nézőtéri büfében 10.30-tól A szabadság évadának új bérletes kínálatából, és az előző esztendők sikeres darabjaiból láthatnak részleteket az érdeklődők. Így A padlás, a Stabat Mater, az Ördögölő Józsiás, a Bál a Savoyban produkciók mellett A dzsungel könyve és A rézerdő lakói előadásokból, valamint Domoszlai Sándor és Vörös Edit egy műsorából is ízelítőt kaphat a közönség, akik most láthatják, hogyan néz ki a színpadon Széchenyi döblingi szobája, milyen katlanban laknak az ördögök, akiket Józsiás legyőz, sőt, a Savoy mulató szeparéjába is beülhetnek. Az első emeleten kiállítással egybekötött igazi kalap-mesékkel vár mindenkit Farkas Tamás színművész. A Festőteremben délután a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar munkájába pillanthatnak be az oda betérők. Kóczán Péter vezényletével Goldmark Károly műveit játsszák. A napot nagyszabású színházi gálaműsor zárja a Várkerületben, a Mária-szobornál felállított színpadon este hét órakor. Ezen a napon minden megváltott bérlet után 15 százalékos kedvezményt biztosítunk.

 

Ezeket a dalokat hallhatják a nézők a színházi napon délelőtt és este, íme a részletes információk:

http://www.soproniszinhaz.hu/hu/hirek/1993-slagerparade-a-nyilt-napon.html

Amíg pedig nem érkezik el a színházi nyílt nap időpontja, néhány történettel kedveskedünk közönségünknek legendáinkról.

Színészek, sztorik, legendák- Soproni történetek színpadról, filmekből

A tető színe és a disznó

Bujtor István - aki Sopronban rendezett, és eljátszotta itt is egyik emlékezetes szerepét a Kakukkfészek című darabban Bromdent, az indiánt - veszprémi igazgatóként mindig poénosan jelezte, ha késik. Egyszer felhívták a színházból, hogy merre jár, mert várják.

Ő jellegzetes mackós hangján mondta: „Már itt vagyok Fürednél a görög falunál."

És milyen színű a tető? - érdeklődtek tőle.

A csibészes ötvöscsöpire hajazó válasz sem késett: „Miért, mik vagytok ti, bádogosok?"

Ugyancsak bujtoros sztori, amit Sopronban szintén ismerhetnek, hiszen itt is mesélte többször a próbák alatt a műszaknak. A három testőr Afrikában című filmben már használtak a verekedéseknél effekteket, ám régen ezt még másként oldották meg. A hetvenes években külföldön a bunyós jeleneteket úgy vették fel a hangmérnökök, hogy egy 180 kilós disznót ütöttek, s ráadtak visszhangot. Itthon Bujtor István elmondta ezt a módszert a filmgyárban, ám, amikor ment be a stúdióba, elég gyenge pofonhangokat produkáltak a hangosok. Kiderült, hogy csak egy kisebb, hatvankilós malacot vágtak ketté, s alig volt rajta hús. Így csatakosra izzadtak, mire kipüfölték a megfelelő erősségű hangot… Sopronban ezért is poénkodtak vele néhányan a kulisszák mögött, ha nem jó a hang, hozzák a disznót... 


Kántor, a kolléga megharapta

Szilágyi Tibort - aki Pataki András igazgatása alatt visszatért játszani a soproni színházba és most kezdte pályafutásának 56. szezonját - az idősebbek a mai napig sokan "Kisfőnöknek" szólítják a Kántorban eljátszott szerepe miatt. Ezután annyi rendőr szerepet formálhatott meg az életében, hogy a Bűnüldözők Országos Egyesülete tiszteletbeli tagnak választotta Bujtor Istvánnal együtt. Néha viccesen beleteszi ezt az igazolványt a jogosítványa mellé, így előfordult, hogy igazoltatáskor még tisztelegnek neki.

Egyszer azonban előfordult vele, hogy Kántor megharapta. Az egyik forgatáson a történet szerint eldördült egy lövés, Szilágyi Tibor a forgatókönyv szerint azonnal elővette a pisztolyát. A kutya azonban be volt idomítva, hogyan cselekedjen, ha idegen kézben fegyvert lát, s morogva odakapott a színművész lábához. Erre Szilágyi Tibor kissé sántítva odaszólt a nagy becsben tartott kutyának:

- Kolléga úr, pont engem harap meg, aki így tiszteli magát?

Párját hozták mennyasszonyként

Mikó Istvánt néhány éve a My Fair Lady soproni utolsó előadásán nagyon megviccelték. Egy hétig szervezte a stáb azt, hogy az esküvői jelenetnél ezúttal ne egy rondára maszkírozott kolléga, hanem a valódi társa nézzen szembe vele, amikor fellebbenti a fátylat. A nézők beavatottan figyelték a közönségkedvenc színművész meglepett reakcióját és óriási üdvrivalgásba törtek ki a geg után.


"Elvtársak, takarás!"

Eperjes Károly, aki szintén kötődik a soproni színházhoz, játszott, rendezett itt az elmúlt években, számtalan emlékezetes filmben szerepelt. A kultusszá vált alkotások, a rendszerváltozás nagy legendái közé tartozik a Csapd le csacsi!, amelyről kevesen tudják, két évig nem mutathatták be a politikai témája miatt. Tímár Péter rendezésében sok improvizáció került be a filmbe. Bélának, a munkásőrnek - őt a népszerű Szamóca alakította - azóta is idézett szövegei: "A piros fényt, az nyugtatja...." és a Takarás, elvtársak! Takarás!"  szintén rögtönözve kerültek be a filmbe. Az operatőrök vinnyogva nevettek a kamerák mögött, leállt a forgatás, mikor spontán elhangzottak ezek a szállóigévé vált kiszólások a vörös csillag mellett. Azóta Eperjes Károlyt gyakran állítják meg ezekkel a mondatokkal a rajongók.