Hírek - 2021. július 29.Legendás filmzenék

"Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…" Ott, ahol az erő velünk lehet. Rövidesen megszólalnak a harsonák, az űrwestern rajongóinak a legnagyobb örömére a csillagok a fertőrákosi barlangszínházban háborúznak Indiana Jones, Harry Potter, Hook és Superman társaságában. A Győri Filharmonikus Zenekar "A tribute to John Williams" című nagyszabású koncerttel kedveskedik a nézőknek augusztus 7-én. Különlegességként a közönség klipszerűen néhány részletet is megtekinthet a legendás filmekből. Fénykardokat, kincsvadász kalapokat készenlétbe! Zenei varázslat készül a képzeletbeli Roxfortban, illetve most a Fertő-táj 7 csodájának egyik legszebb helyszínén. 

John Williams megközelítőleg százötven filmhez írt zenét, 52-szer jelölték Oscar-díjra. Csak Walt Disney előzi meg ezen a listán. Ötször nyerte el a legrangosabb filmes trófeát. A világhírű alkotó szerzeményei közül a legnépszerűbbeket játsszák majd a győri muzsikusok a nyári koncerten. Felcsendülnek olyan népszerű dallamok, amelyek a Csillagok háborúja, a Hook, a Schindler listája, a Mesterséges értelem, a Jurassic Park, a Superman, A cápa, a Harry Potter, az E.T., az Egy gésa emlékiratai, valamint az Indiana Jones mozifilmekből ismertek. A győri együttest Alex Johansson vezényli.

A cápa hátborzongató, két hangot hihetetlen feszültséggel megtöltő témája megváltoztatta a filmzenék szerepét a mozikban. Létrehozott egy új műfajt.  A Jurassic Park dallamai visszarepítették a közönséget a dinoszauruszok világába és elkezdődött egy mai napig tartó dinóőrület a gyerekek körében. A Harry Potter rajongók szintén az ő komponálásának köszönhetően utazhatnak a zenék szárnyán a slágerré vált csilingeléssel együtt egy varázslatos világba. A Schindler listájának hegedűszólója pedig a szívek, lelkek legrejtetteb zugaiba repíti a nézőket könnyek között.

Érdekességek a zeneszerzőről, miként születtek meg ezek a filmzenék honlapunkon itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1790-a-filmzenek-magusa.html