Hírek - 2021. június 10.Farinelli: próbák a barlangban

Már próbálják a fertőrákosi barlangszínházban a Farinelli című produkciót. A St. Pölten-i Europaballett és Sopron Balett közös előadása június 26-án látható európai ősbemutatóként. A két nemzetközi hírű koreográfus, Peter Breuer és Artur Kolmakov. Látványos, grandiózus, a barokk korszak hangulatát, ámulatba ejtő ruháit, emblematikus alakjait megidéző táncmű a műfajt szeretőknek életre szóló élményt ígér. 

A táncosok többsége ismerősként köszöntötte egymást. A Sopron Balett és a St. Pölten–i Europaballett között a 2018–ban kötött együttműködés szemmel láthatóan tartalmasnak bizonyult, hiszen a két évvel ezelőtti A szving meg a tangó koprodukcióban készült nagy sikerű táncjáték elnyerte a soproni közönség tetszését. Az Ausztriából érkező neves táncműhely a Coco Chanel életéről szóló új produkciójának bemutatóját a Petőfi Színházban tartotta hatalmas sikerrel. Ebben az évadban a Stabat Mater táncműhöz érkeztek szereplők az osztrák csoportból. Most pedig újabb közös munka várt a művészekre. Farinelli mítoszát idézik meg közösen Peter Breuer forgatókönyve alapján.

A Farinelli művésznéven ismert Carlo Broschi a XVIII. század leghíresebb kasztrált operaénekeseként vonult be a történelembe. Amikor színpadra lépett, a hölgyek elájultak a nézőtéren. Hangja gyógyított. Az ő kalandos életét, eltitkolt szerelme iránti érzéseit, önmagával vívott harcait, érzéseit mutatja be a grandiózus táncmű, megidézve a barokk kort, egy ember állandó félelmét a sikertelenségtől és a magánytól. Az izgalmat, szenvedélyt, szerelmet tartogató húsz szereplős koprodukció szeretné meghódítani az európai közönséget. A fertőrákosi premier után július 2-án St. Pöltenben látható az előadás.

Most a csapat keményen dolgozik, próbál a barlangszínházban. Az alkotók neoklasszikus stílusban alakították ki a koreográfiát, a klasszikus és modern balett közötti átmenetet vegyítették. Komoly technikai tudást és fizikai állóképességet igényelnek az általuk kitalált látványos elemek. Sok emelés, megtartás, ugrás jellemzi a jelenetek koreográfiáit, miközben nagy hangsúlyt helyeznek a szerepek, a szereplők, figurák, helyzetek belső útjainak, emberi, érzésbeli motivációinak a megtaláláshoz. Mert a történet mélységeit, üzeneteit, tanulságait csak így lehet átadni a nézőknek.  

Az előadáshoz mintegy 150 jelmez készül, sztárénekest, a nemzetközi szinten kiemelkedő kontratenort, a dél-stájerországi "aranyhangot", Kevin Elsniget is megnyerték maguknak. Ő négy dalt énekel majd. A darabban fontos szerepet tölt be a zene. Händel, Scarlatti, Nyman és Klaus Nomi muzsikái hangzanak el.   

A főszerepet a francia származású Florient Cador, a St. Pölten-i Europaballett sztártáncosa formálja meg. A többszörösen díjazott művész, koreográfus, táncpedagógus szinte az egész világon fellépett már. Nagyon készül arra, hogy a barlangszínház közönségét is elvarázsolja. A Coco Chanel életét bemutató előadásban Daliként láthatták már a soproni nézők.

A soproni csapatból a spanyol király figuráját Ruszlan Szojengosev, a királynőét Horváth Renáta alakítja. A fiatal Farinellit Dominik Vaida táncolja.

A történet forgatókönyve szerint a főszereplőn és baráti körén kívül megelevenednek a színpadon a barokk korszak jellemző személyiségei, zeneszerzői. Mozart, Händel is megjelenik, csakúgy mint Casanova és a spanyol királyi udvarba szintén bepillantást lehet nyerni. Farinelli egyedülálló énekhangjával meggyógyította V. Fülöp királyt, aki állandó kedélybetegségben szenvedett. Láthatjuk a színpadon a körberajongott énekes önmagával vívott harcait és mindazt, amit egy korszak ünnepelt, dúsgazdag sztárja átélt.

A díszlettervező Artur Kolmakov, a koreográfus asszisztens a Sopron Balett vezetője, a Harangozó-díjas Demcsák Ottó. Az ügyelő Kiss Noró.     

 
A történet:

Mindenütt őt ünneplik, irigylik, ám életét a rémálmok, traumák, illúziók és a siker elillanásától való félelem jellemzi. Az előadásban megjelenik, ahogy a főhős a villájában éli mindennapjait, miközben illúziók sorozatában, a múltjában barangol. Visszagondol arra, életét Európában sikerek övezték. Felvillan gondolataiban az, amikor az uralkodó meghívására Spanyolországba utazott, ahol a kedélybetegségben szenvedő V. Fülöp királyt is meggyógyította varázslatos énekhangjával. Farinelli hamar népszerűvé vált a spanyol udvarban, közkedvelt alakjává vált a nemességnek. Ottléte alatt megújította a színjátszást a spanyol operaházakban. A darab szerint Farinelli múltbéli szép emlékei elhalványulnak egy idő után. Sötétség borítja a hangulatát, magányosnak érzi magát és felemészti annak a gondolata, hogy az évek múlását nem állíthatja meg. Állandó szomorúság uralkodik rajta, amit csak barátai tudnak időnként elhalványítani. Baráti társaságának fontos tagja egy házaspár, Metastasio és Teresa. Utóbbi az énekes évek óta eltitkolt szerelme. Farinelli Teresa iránti szüntelen vágyakozása, viszonzatlan szerelme szenvedélyes víziókat kelt benne. Az út az énekes számára még így is a mennyek felé nyílik meg.