Hírek - 2021. június 10.(El)Hallgatott irodalom

Várakozáson felüli siker, értő fogadtatás jellemezte a Silentio transeo - A XX. század elhallgatott irodalma című pódiumest első soproni bemutatkozó előadásait a Liszt Ferenc Kulturális Központban. Molnár Anikó és Papp Attila színművészek többek között Hamvas Béla, Márai Sándor, Herczeg Ferenc, Fekete István, Sinka István, Szabó Dezső, Wass Albert, Utassy József műveiből, írásaiból adtak elő részleteket. Az egyórás produkciót a Jászai-díjas Pataki András rendezte. Az összeállítás ma kétszer még megtekinthető, majd nyári vendégjátékok után ősztől szerepel a leghűségesebb város teátrumának műsorán, kiemelten a fiataloknak. 

A közönséget az első soproni előadás előtt Pataki András köszöntötte. Személyes élményeit felidézve elmondta, azért született meg az est, mert ezeket a szerzőket egy adott korszakban a hatalom jó ideig betiltotta, hallgatásra ítélte. Már tanítják őket, de még mindig keveset tudunk az irodalmi munkásságukról, sorsukról, jelentőségükről, értékeikről, műveikről. Ezért hiánypótlónak gondolja a mostani kezdeményezésüket. Örül annak, hogy két olyan színművész vállalta az írások tolmácsolását, akik találkozhattak, együtt dolgozhattak Bánffy Györggyel. A Kossuth-díjas legenda önálló műsorával elsők között hívta fel a figyelmet a nemzeti irodalom fontosságára, olyan elfeledett szerzőkre, akik képviselik azt. A Soproni Petőfi Színház, az Esztergomi Várszínház, a Szolnoki Szigligeti Színház és a Forrás Színház koprodukciójában készült előadás rövidesen országjáró útra indul, szeretnék minél több helyen bemutatni.

A történelmi villámutazás és az összeállítás segítségével a mély, megalkuvás nélküli gondolatok, a szabadságukhoz, magyarságukhoz, hazájukhoz, gyökereikhez, elveikhez ragaszkodó szerzők elhallgatott írásai mellett az irodalmi humor világába is bepillantást nyerhetnek a nézők.  

A  Silentio transeo - A XX. század elhallgatott irodalma A szabadság évadában ősztől középiskolások számára választható előadásként szerepel a Soproni Petőfi Színház műsorán. 

Az előadás olvasmányos, díszes műsorfüzete a szerzők kevésbé ismert sorsáról, sok érdekességet, történetet tartalmazva itt található: 

http://www.soproniszinhaz.hu/cache/silentio-transeo_of_k.pdf