Hírek - 2021. június 8.Bánk bán Fertőrákoson

Remek krimi, izgalmas történet, száguld, akár egy Verdi-opera, magyarságunk legfontosabb kérdéseiről szól, a legjobban megírt magyar színdarab, megfoghatatlan lelkiséget hordoz, mítosz lengi körül. Ezek a szavak, jelzők kikerülhetetlenek, amikor  Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező beszél a Bánk bánról. A nagyszabású, látványos, sztárénekeseket felvonultató monumentális előadás a Coopera produkciójaként június 12-én látható a legendák évadában, a fertőrákosi barlangszínházban. A címszereplő Molnár Levente, aki hangjával a New York-i Metropolitantól kezdve a világ minden táján ámulatba ejtette a közönséget. 
Fotók: Coopera Facebook oldala

Életre szóló élményt garantál a barlangszínházi Bánk bán, hiszen olyan nagyszabású, grandiózus, több, mint száz embert mozgató előadás érkezik Fertőrákosra, amelyet tényleg csak nagy ritkán láthat a közönség. Kesselyák Gergely vezényletével filharmonikusok, kórus, énekkar, férfikar, tánckar vesz részt a produkcióban. Jelmezek kavalkádja jön Berzsenyi Krisztina nevével fémjelezve. A középkori és a hipermodern építészet keveredésével ámulatba ejtő díszletek épülnek Cziegler Balázs tervezésében. Természetesen az ország kiemelkedő, nemzetközi szinten elismert operaénekesei varázsolják el a közönséget. Molnár Levente mellett Mester Viktória, Fischl Mónika, Kálmándy Mihály, Berczelly István, Bakonyi Marcell, Boncsér Gergely, Kendi Lajos kelti életre a főszerepeket.  

Hazám, hazám: a magyar ima

- Számomra a Bánk bán a magyarságot jelképezi - az örök kiélezett, éles harcot azért, hogy a jó úton tudjunk maradni. Jelképezi a megosztottságot, az erőt, a becsületességet, a tisztességet. Bánk bán figurája nagyon közel áll hozzám  – mondta a címszereplő Molnár Levente, világhírű operaénekes, aki még az 1990-es években Csíkszeredában élete első operaélményeként egy paptól kapott lemezen hallgatta meg Simándy Józseffel a kultikus művet. Akkor határozta el, hogy ő is szeretné előadni egyszer ezt a darabot és a Hazám, hazám örökzöld betétdalt. Azóta több hazai és külföldi színpadot megjárt.  A világ legnagyobb operaházainak a közönségét ejtette ámulatba hangjával. Most fertőrákosi barlangszínházban léphet fel a Bánk bánnal. Ott, azon a helyszínen, ahol Simándy József az 1970-es években nagy szerepeket játszott és énekelt el a soproni nézők legnagyobb örömére. Molnár Levente ezt a dalt imának tartja, miközben a szerepében a hősiességet, a virtust, a megmaradás erejét éli meg. Bánk bán és a nemzeti opera örök jelképeként.

Előzetes írások, benne podcast beszélgetés Molnár Leventével honlapunkon itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1823-bank-ban-sorsfordito-kerdesek.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1723-barlangsztarok-bank-ban.html