Hírek - 2021. május 4.Ördögölő Józsiás: itt a zenekar!

Megérkezett, s próbálni kezdett a most készülő és ősszel látható Ördögölő Józsiás zenés tündérjáték zenekara a Soproni Petőfi Színházba. Tamási Áron művéhez Szarka Gyula, a Ghymes együttes egyik alapítója szerzett zenét és ő írta az elhangzó húsz dal szövegének a többségét. Az előadásokon az öt tagból álló csapat a színpadon élőben játssza az elkészült számokat. A rendező Pataki András.

A Tamási Áron művéből készülő előadás a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciójában jön létre. Pataki András Jászai-díjas rendező elmondta: lendületes, látványos családi színházi élményt kínálnak ezzel a bemutatóval a nézőknek az ősszel kezdődő új évadban. A zenés tündérjáték nyitja meg az Esztergomi Várszínház idei, magyar szerzők előtt tisztelgő nyári szezonját és meghívást kapott Szigligetre, valamint Szentendrére.

Tudósítás az olvasópróbáról itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1839-jon-ordogolo-jozsias!.html

A Kossuth-díjas Szarka Gyula olyan zenészeket hívott, akiket már ismerhetnek a soproni nézők, mert  játszottak a teátrumban, valamint ők alkották a Tücsöklakodalom mesés koncert zenekarát. Az előadás zenekarában Szarka Gyulával Jelasity Péter (szaxofon, furulya), Nagy Szabolcs (billentyűs hangszerek), Bese Csaba (basszusgitáros), Varjú Attila (ütőhangszerek) játszik együtt. 

A darab hangzásvilága, a motívumok, a dalok hangulatai nem különböznek Szarka Gyulának, a Ghymes együttesben képviselt, és tőle eddig megszokott zenei stílusától. A mesés, kalandos, tanulságos történet, az egész darab felépítése, a remekül ábrázolt karakterek a népzenei hagyományokra, a folklór színes világára jellemző, arra épülő dallamvilág választására sarkallta, inspirálta őt, kiegészülve reneszánsz elemekkel. Mindez a zenei harmóniák, a díszítések szabadabb használatára, a műfajok keverésére, sűrítésére adott lehetőséget számára úgy, hogy közben megőrizhető maradt az egységes dallamvilág.

Az előadásban  Józsiást Papp Attila formálja meg. Jázminaként Molnár Anikó látható. Bakszén szerepében Savanyu Gergely lép színpadra. Lámsza király Pelsőczy László, Kámzsa, égi mester Major Zsolt, Dilló tündér Kisfaludy Zsófia, Fanfarus, hopmester Farkas Tamás, Villikó Marosszéki Tamás lesz. Mordiast Horányi László (Jászai-díjas), Durmonyást pedig Kósa Zsolt formálja meg. A Zentai Magyar Kamaraszínház tagjai közül az előadásban Idilló tündért Verebes Judit, Ropogán pokolmestert Dévai Zoltán, Baburát, Bablónia királyát és Dudarót Szilágyi Áron, Mormogot, Bagaria örökösét és Bambuczot Papp Arnold alakítja. A dramaturg Katona Imre. A díszlet a rendező, Pataki András munkája. A jelmeztervező Szélyes Andrea. A koreográfus Demcsák Ottó (Harangozó-díjas). A súgó Szele Júlia. Az ügyelő Horváth Dávid. A rendezőasszisztens Simon Andrea. A zenés tündérjátékban természetesen a Sopron Balett tagjai is részt vesznek. A tervek szerint a produkció stábja május közepén zárt körű munkabemutatót tart.