Hírek - 2021. február 23.Készülődnek a barlangsztárok

Mi köti össze a Bánk bán opera főszerepét éneklő Molnár Leventét Simándy József szellemiségével és a barlangszínházzal? Miként lehet valaki a barokk korszak megasztárjaként, Európa hangjaként gazdagabb, mint a király és magányosabb, mint egy remete? Miért halt meg szegényen a géniusz, aki feltalálta a XX. századot? Milyen zenét teremt a lélek Woodstockon túl? Hogyan szól az évszázados falak között a magyar csodazongora? Korszakok, népszerű művek, előadások, hazai és nemzetközi csillagok, világsztárok, ikonok, Grammy-eső várja a közönséget a legendák évadában Fertőrákoson. Itt a teljes műsor és néhány érdekesség a fellépőkről.

A Bánk bán főszerepét idén nyáron éneklő Molnár Levente még az 1990-es években Csíkszeredában élete első operaélményeként egy paptól kapott lemezen hallgatta meg Simándy Józseffel a kultikus művet. Akkor határozta el, hogy ő is szeretné előadni egyszer ezt a darabot és a Hazám, hazám örökzöld betétdalt. Most több hazai és külföldi színpadot megjárva a fertőrákosi barlangszínházban léphet fel a Bánk bánnal. Ott, azon a helyszínen, ahol Simándy József az 1970-es években nagy szerepeket játszott és énekelt el a soproni nézők legnagyobb örömére.

Az idei barlangszínházi évadban érkeznek a magyar könnyűzenei legendák Fertőrákosra. Presser Gábor fellépésére már most elkelt minden jegy.

Jön Kovács Kati életművét összefoglaló nagyszabású koncerttel. Önállóan először tart bulit Charlie ezen a játszóhelyen.
Érdekesség, Kovács Kati hangi adottságai lehetővé teszik, hogy képes utánozni Charliet. Régóta ismerik egymást, annak idején még játszottak egy filmben is. Mindemellett Honthy Hanna, Szandi, Anastacia, sőt Louis Armstrong dalait is el tudja énekelni az adott előadóra jellemző módon. Ez pedig nem akármilyen teljesítmény.      

A legendák évadában látható a St. Pölten-i Europaballett és Sopron Balett Farinelli című grandiózus táncműve. A Farinelli művésznéven ismert Carlo Broschi a XVIII. század leghíresebb kasztrált operaénekese volt. Népszerűsége a mai megasztárokéhoz hasonlítható. Éneke állítólag gyógyított. A nők hisztérikusan elájultak a katarzistól a fellépésein, miközben a rózsák mellett fehérneműjüket dobálták a színpad felé. Az előadás az ő életéről, sorsáról, egy korról, annak romantikájáról szól. 

A nézők kérésére újra látható a Tesla-Végtelen energia című látványos musical, amely a feltaláló zseniről szól sztárszereposztásban, villámléptű táncosokkal. Ismét vendégeskedik a barlangszínházban az István, a király koncertváltozata Feke Pálékkal.  

A komolyzene kedvelőit célozza meg a Győri Filharmonikusok sorozata a Kékfrankos bérlettel. Ők június 13-án Carl Orff Carmina Burana című művével indítják a sorozatukat. Ez a koncert nagyszabású összefogással valósul meg, hiszen a majd nyolcvan tagú szimfonikus zenekar mellé soproni, győri és budapesti kórusokat hívtak meg. A soproni Liszt Ferenc pedagóguskórus Makkos Ágnes karnagy irányításával és a Sonitus Scarbantiae női kar Harcz Katalin vezetésével csatlakozik hozzájuk. Operaénekesek is fellépnek velük, a karmester pedig Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész lesz. A bérletben látható még a Győri Filharmonikus Zenekar „A tribute to John Williams” című koncertje augusztus 7-én. Ezen a hangversenyen felcsendülnek a Csillagok háborúja, a Hook, a Schindler listája, a Mesterséges értelem, a Jurassic Park, a Superman, A cápa, az Egy gésa emlékiratai, a Harry Potter, az E.T. és az Indiana Jones című filmek dalai. Ősszel, szeptember 4-én Bogányi Gergely és a csodazongorája érkezik majd Fertőrákosra a győriekkel együtt.  

A fertőrákosi barlangszínházba érkeznek a harmadik SopronDrum világsztárjai. A nemzetközi ütősfesztiválon július 16-án a David Sanborn Band koncertezik. A pop, az R & B és a crossover zenészek legbefolyásosabb szaxofonjátékosa hat Grammy-díjat nyert. Már Woodstockban is fellépett, s azóta kiadott 24 lemezt, nyolc arany- és egy platinaalbumot kapott. James Browntól kezdve Eric Claptonon, Stevie Wonderen, Paul Simonon, Bruce Springsteenen és Elton Johnnon át egészen a Rolling Stonesig a világ legnagyobbjaival zenélt együtt, készített velük lemezeket. A zeneszerzőként, műsorvezetőként és filmszínészként is tevékenykedő David Sanborn sikeresnek bizonyult a filmzenék területén is. Ő írta a Halálos fegyver című sorozat több epizódjának a zenéjét.

Másnap, azaz július 17-én a négyszeres Grammy-díjas Stanley Clarke basszusgitáros és zenekara lép fel a barlangszínházban. Stanley Clarke a világ egyik legismertebb akusztikus és elektromos basszusgitárosa, előadóművész, zeneszerző, karmester, rendező, producer. A dzsessz és a fúziós muzsika igazi úttörője. Különösen híres vad, elsöprő játékáról, fellépései igazi show-hangulatot árasztanak. Számos film, köztük a Boyz N The Hood és Az 57-es utas zenéjének szerzője. Megközelítőleg 70 tévé- és játékfilmhez írt kísérőzenét. A harmadik SopronDrum ütőhangszeres csillaga, oktatója és ezen a napon fellépője David Friedman lesz. Nemzetközileg elismert vibrafonista, marimbaművész, zeneszerző és jazzpedagógus. Olyan személyiségekkel dolgozott együtt, mint Leonard Bernstein, Luciano Berio, Bobby McFerrin, Wayne Shorter és Yoko Ono. Az idei SopronDrumon összesen 13 Grammy-díj képviselője lesz jelen.

A fertőrákosi barlangszínház teljes műsora itt olvasható: 

A nyitány május 22-én lesz, ekkor a Bagossy Brorthers Company lép fel. (Minden jegy elkelt az eseményre- a  szerk.)

A következő hétvégén, 29-én és 30-án a soproni Pendelyes táncegyüttes gálaműsorai tekinthetők meg.

Tavaly jöttek volna, a járványhelyzet miatt most látható június 4-én a Recirquel My Land című darabja.

Másnap, június 5-én a humor nagyágyúja, Hadházi László szórakoztatja a közönséget.

A magyar zenei legendák sorát Charlie koncertje nyitja meg június 6-án a barlangszínházban.

A Bánk bán című operát tekintheti meg a közönség Vidnyánszky Attila rendezésében a fertőrákosi barlangszínházban június 12-én a Coopera produkciójaként. 

Ugyancsak a komolyzene kedvelőit célozza meg a Győri Filharmonikusok sorozata a Kékfrankos bérlettel. Ők június 13-án Carl Orff Carmina Burana című művével indítják a sorozatukat. A bérletben látható még a Győri Filharmonikus Zenekar „A tribute to John Williams” című koncertje augusztus 7-én. Ősszel, szeptember 4-én Bogányi Gergely és a csodazongorája érkezik majd Fertőrákosra a győriekkel együtt.  

A Sopron Classic keretében Ötórai hangolóként a soproni szimfonikusok június 27-től szeptember 5-ig összesen nyolc alkalommal lépnek fel a fertőrákosi barlangszínházban délutánonként. 
 
A tavalyi nagy siker után idén is meghívták a Tesla-Végtelen energia musicalt. A produkció június 19-én kétszer tekinthető meg.

A tánc műfajában nagyszabású és látványos ősbemutatót tart Farinelli címmel a Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett június 26-án.

A fertőrákosi barlangszínházba érkeznek a harmadik SopronDrum világsztárjai. A nemzetközi ütősfesztiválon július 16-án a David Sanborn Band koncertezik. A pop, az R & B és a crossover zenészek legbefolyásosabb szaxofonjátékosa hat Grammy-díjat nyert. Dobosa, Billy Kilson pedig két olyan lemezen játszott Dave Holland oldalán, amelyért ők is megkapták a legmagasabb zenei elismerést.

Másnap, azaz július 17-én a négyszeres Grammy-díjas Stanley Clarke basszusgitáros és zenekara lép fel a barlangszínházban. A harmadik SopronDrum ütőhangszeres csillaga, oktatója David Friedman lesz.

A hónap végén két magyar zenei legenda lép fel a barlangszínházban. Kovács Kati Symphonic live életműkoncertje július 30-án szerepel a műsoron.

Őt követi július 31-én Presser Gábor Dalok régről és nemrégről című produkciója. (Szintén telt házas az esemény.)

A fiatalok kedvence, a Honeybeast augusztus 6-án tart nagy barlangszínházi bulit. 

Az idei kirobbanó, katarzist hozó siker után közkívánatra a jövő nyáron, augusztus 14-én kétszer is újra láthatják a nézők az István, a király koncertszerű keresztmetszetét a fertőrákosi barlangszínházban. 

Párizsi éjszakák címmel augusztus 21-én lép fel a játszóhelyen két magyar származású francia sztárénekes, Stéphanie Schlesser és Laurent Ban. 

Az operett kedvelőinek az Egy csók és más semmi című előadás érkezik a Kecskeméti Katona József Színházból augusztus 27-én és 28-án Fertőrákosra.

A barlangszínházi szezonzáró hétvégén, szeptember 3-án Rúzsa Magdi ad nagyszabású zenekaros koncertet. (Elfogytak a belépők a rendezvényre.)