Hírek - 2021. február 2.SopronDrum: tizenhárom Grammy!

Nem babonásak a SopronDrum szervezői, munkatársai, meghívásukra idén igazi világszenzációiként összesen tizenhárom Grammy-díj képviselője érkezik koncertezni július 16-án és 17-én egy hétvége alatt a fertőrákosi barlangszínházba. David Sanborn, a szaxofon királya, valamint Stanley Clarke, a basszusgitáros mágus zenekaraikkal jönnek a harmadik nemzetközi ütősfesztiválra. Velük tart David Friedman, a vibrafon varázslója. A legendák csapatában olyan sztárzenészek játszanak, akik szintén részesültek már a legrangosabb elismerésben. Az országosan egyedülálló esemény a nyár legemlékeztesebb, megismételhetetlen, életreszóló élményét kínálja a műfajt szerető közönségnek a dzsessz legnagyobb csillagainak, királyainak, géniuszainak fellépésével. 

A hatszoros Grammy-díjas David Sanborn szaxofonos július 16-ai fellépése nemzetközi szenzációnak számít. Zenekarában még két Grammy-díjas zenész játszik. Billy Killson dobos - aki még mesterkurzust is tart az idei fesztiválon - kétszer kapott ilyen rangos díjat, mégpedig Dave Holland basszusgitárossal, nagybőgőssel készített lemezeikért. Ben Williams basszusgitáros pedig Pat Metheny együttesével, az Unity Banddal kiadott zenei anyagért érdemelte ki a legjobb albumért járó arany gramofont ábrázoló elismerést. A csapattal Fertőrákoson együtt zenél még  Michael Dease harsonás és Andy Ezrin zongorista.

Érkezik a fesztiválra július 17-én a világ egyik legnagyobb basszusgitárosa, mágusa, legendája, a négyszeres Grammy-díjas Stanley Clarke. A tervek szerint vele tart Beka Gochiashvili (zongora, billentyűk), Cameron Graves (billentyűk), Jeremiah Collier (dob), Saler Nader (tabla) és a kiemelkedő,  virtuóuz hegedűs, Evan Garr.  A különleges esten szerepel David Friedman vibrafonista, marimbaművész, zeneszerző, jazzpedagógus.

"A világ bármely pontján kiemelkedő zenei eseménynek számítana egy olyan fesztivál, ahol három zseniális művészt így együtt, egy hétvégén láthat a közönség. Ez a csoda a barlangszínházban megvalósul. David Sanborn, Stanley Clarke és David Friedman a nemzetközi dzsessz koronázatlan királyai, a zenekarokban pedig a műfaj legjobb, nemzetközileg jegyzett ütősei, fúvósai, gitárosai, billentyűsei játszanak. Ezek a nagyszabású koncertek életre szóló élményt tartogatnak minden korosztálynak." (Horváth Kornél, Kossuth-díjas ütőhangszeres, a SopronDrum művészeti vezetője)

Érdekességek, sztorik a SopronDrum világsztárjairól honlapunkon itt: 

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1480-barlangsztarok-david-sanborn.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1741-david-sanborn,-a-szaxofon-kiralya.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1742-stanley-clarke,-a-basszus-magusa.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1482-barlangsztarok-stanley-clarke.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1743-billy-kilson,-a-dob-varazsloja.html