Hírek - 2020. december 28.Három zseni egy hétvégén

- A világ bármely pontján kiemelkedő zenei eseménynek számítana egy olyan fesztivál, ahol három zseniális művészt így együtt, egy hétvégén láthat a közönség. Ez a csoda a barlangszínházban megvalósul. David Sanborn, Stanley Clarke és David Friedman a nemzetközi dzsessz koronázatlan királyai, a zenekarokban pedig a műfaj legjobb, nemzetközileg jegyzett ütősei, fúvósai, gitárosai, billentyűsei játszanak. Ezek a nagyszabású koncertek életre szóló élményt tartogatnak minden korosztálynak - mondta a Kossuth-díjas Horváth Kornél, a SopronDrum eseménysorozat művészeti vezetője. A rendezvényt jövő július 15. és 18. között rendezik meg Sopronban és Fertőrákoson. Interjú Horváth Kornéllal az előkészületekről itt.  

A harmadik SopronDrum világsztárok, legendák láthatók. Velük összesen tizenhárom Grammy-díj érkezik Fertőrákosra. A hatszoros Grammy-díjas David Sanborn szaxofonos fellépése nemzetközi szenzációnak számít. Óriási élményt ígér a nézőknek. Zenekarában még két Grammy-díjas zenész játszik. Billy Killson dobos kétszer kapott ilyen rangos díjat Dave Holland basszusgitárossal, nagybőgőssel készített lemezeikért. Ben Williams basszusgitáros pedig Pat Metheny együttesével, az Unity Banddal kiadott zenei anyagért érdemelte ki a legjobb albumért járó arany gramofont ábrázoló elismerést.  

Jön a fesztiválra a világ egyik legnagyobb basszusgitárosa, mágusa, a négyszeres Grammy-díjas Stanley Clarke, aki zenekarával lép fel a fertőrákosi barlangszínházban. Nagyszabású, virtuozitást sem nélkülöző különleges koncerttel érkezik a jazz hatalmas csillaga. Az esten szerepel David Friedman vibrafonista, marimbaművész, zeneszerző, jazzpedagógus. Mindemellett mesterkurzusok is várják a fiatalokat, Billy Kilson, Rob Knopper, David Friedman, Szendőfi Péter tart foglalkozásokat a fiatal dobosoknak, ütősöknek.

Horváth Kornél úgy gondolja, a világsztárok jelenléte, koncertje mellett talán ez az egyik legnagyobb értéke a fesztiválnak. Ahogy megfogalmazta, számítanak a fiatal magyar ütőhangszeres generáció és az őket kísérő tanárok részvételére, érdeklődésére, hiszen részben nekik hozták létre a SopronDrum fesztivált. Nagyon fontos, hogy személyesen találkozhatnak példaképeikkel és közvetlen közelről kapják meg azokat a lenyűgöző energiákat, amit a meghívott ütőhangszeres sztárok képviselnek. Erről is beszélt villáminterjúnkban. 

- Hogyan telnek a napjai, amikor nincsenek koncertek nézőkkel?
- Pontosan tudom, 2020 október 24-én volt az utolsó, nézők előtt megtartott koncertem, azóta lényegében önkéntes karanténban vagyok. A bezártságot nem könnyű kezelni, de így több idő jut gyakorlásra és többek között az évek óta csak halasztott, itthoni dolgaim rendszerezésére, szortírozására is. Most jut időm rövid oktató videók készítésére, amiket az Instagram és a Facebook oldalaimra töltök fel.
 
- Miként készül a harmadik SopronDrumra?

- Nagyon izgatottan, hogy minden a terveink szerint történjen. Nagy örömünkre, a meghívott zenekarok és művészek visszajelzései alapján az idén elmaradt SopronDrum fesztivált változatlan formában sikerül megrendezni 2021. július 15. és 18. között. Különösen várom a világklasszis színvonalú oktatói programokat, ahol reményeim szerint egy életre szóló élménnyel gazdagodnak majd a magyar fiatal ütőhangszeres generáció jelen lévő tagjai és az ütőhangszeres zenét kedvelő közönség.
 
- Milyen gondolatokkal ajánlaná David Sanborn, Stanley Clarke és David Friedman fertőrákosi fellépését?

- A világ bármely pontján kiemelkedő zenei eseménynek számítana egy olyan fesztivál program, ahol a három felsorolt zseniális művészt így együtt, egy hétvégén láthatja a közönség. Ez a csoda most a SopronDrum fesztivál keretein belül a barlangszínházban megvalósul. Nagy várakozással tekintek a koncertjeik elé és várom a személyes találkozást velük. Igaz, hogy David Friedmannal már több évtizede ismerjük egymást, de David Sanbornnal és Stanley Clarke–kal most találkozom először személyesen. Mindhármuk a világ zenei életének kimagasló egyéniségei, és zenei munkásságuk évtizedek óta meghatározó jelentőségű, ezért különösen nagy öröm számomra, hogy a SopronDrum fesztiválon köszönthetjük őket!

Horváth Kornél kiemelkedő egyénisége a magyar zenei életnek. Legalább ötszáz lemezen szerepelt eddig, ezt kevesek mondhatják el magukról. A kortárs szerzeményektől a népzenén, a rockon, a könnyű- és komolyzenén át egészen a jazzig terjed az albumok műfaja, amelyeken lehet hallani jellegzetes játékát. A hazai zenei élet legnagyobbjai mellett színpadra lépett olyan világsztárokkal, mint Al di Meola, Alegre Corea, Randy Brecker, Stanley Jordan. Ötvenféle ütőhangszeren játszik egyedi, általa kifejlesztett stílusban, amikor nemcsak a tenyere belső felületével üti a hangszert, hanem a kéz külső részét is használja, egészen a körmökig. A játéka elsősorban a ki- és visszafordításokból áll, a hangszerei így a megszokottól eltérő módon szólalnak meg. Ettől pedig kialakult egy olyan hangzásvilág, amely a világon egyedülálló. Horváth Kornélt néhány éve megválasztották a világ legjobb ütőhangszeresésének a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes oldalán, a Musicradar.com szavazásán. Magyar zenész korábban nem került fel ilyen listára. A SopronDrum létrehozásával az is volt a célja, hogy mindenki érezhesse, mennyire sokszínű is az ütőhangszeres kultúra, milyen energiákat képes sugározni világsztárok közreműködésével az egyik legősibb műfaj, amely egyidős az emberiséggel.