Hírek - 2021. július 19.Egy csók és más semmi

Az én szerzeményeim az utcán születnek nemegyszer. Ezt mondta Eisemann Mihály, miközben világszínvonalú muzsikájára New Yorkban a híres Ziegfeld-lányok táncoltak. Aztán a budapesti villamoscsengések és kávéházi zajok, illatok közepette megírta az 1930-as évek kultikus, legendás számát, melyet egy ország dúdol a mai napig. A dal film-és színpadi slágerré vált. Önállóan él azóta is. Titka megfejthetetlen. Minden idők egyik legfülbemászóbb korszakos dallama. Az Egy csók és más semmi című népszerű, fergeteges, mulatságos és fordulatos operett érkezik a Kecskeméti Katona József Színházból augusztus 27-én és 28-án a fertőrákosi barlangszínházba. Zenekarral, táncosokkal, remek szereposztással és persze olyan melódiákkal, melyet a műfajt szerető közönség amúgy is kívülről énekel. Az  Egy kis édes félhomályban, Hallod-e, Rozika, Te, Bár csábított ezer titok örökzöldek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy könnyed nyári kikapcsolódást nyújtson az ismert és megunhatatlan történet. 

A kecskeméti teátrum Szőcs Artur rendezésében várhatóan és a tervek szerint Vörös Edit, Bori Réka, Koltai-Nagy Balázs, Orth Péter, Szabó Dorottya, Pál Attila, Sirkó László, és Csombor Teréz főszereplésével játssza az előadást, melyben közreműködik a Kecskemét City Balett és a színház zenekara is  

Az ismert történet szerint Dr. Sáfrány ügyvéd kedveli a válóperes ügyeket. Ügyfelei gyakran tehetős feleségek, akik vagy válni akarnak, vagy épp ellenkezőleg, nem akarnak válni. Ebben a darabban a válni készülő fiatalasszony a per ideje alatt beleszeret egy fiatal férfiba, nem tudván, hogy ki is ő valójában. Mindemellett, még további események is bonyolítják a sztorit, humoros félreértésekkel és fülbemászó dallamokkal. Sáfrányéknál ugyanis a háziak magánélete sem mindig békés. A válóperek, a családok életének bonyodalmai fergeteges, kacagtató helyzeteket hoznak létre. A végén persze mindenki megtalálja párját és a dolgok is a helyükre kerülnek, köszönhetően Sáfrány ügyvéd és Sőn Tóni kitartó munkájának.  

Az Egy csók és más semmi darab Eisemann Mihály egyik legkedveltebb operettje, melynek szövegét Halász Imre és Békeffi István írta. A Magyar Színház Honthy Hannával, Törzs Jenővel, Kabos Gyulával, Gózon Gyulával, Gombaszögi Ellával, Ráday Imérével a főszerepekben 1932-ben mutatta be először a darabot hatalmas sikerrel. A mű talán legismertebb feldolgozása az 1941-ben készült film Tolnay Klári és Jávor Pál főszereplésével. Az operett és a címadó sláger azóta kitörölhetetlen a műfaj történetéből. S, hogyan születtek Eisemann Mihály dalai? Erről visszaemlékezésében így írt:

"- Az én szerzeményeim az utcán születnek nemegyszer. Amikor kilépek a kávéház ajtaján, hogy hazamenjek, már el is kezdem a munkát. Inspirál a villamoscsengés, az utcai zaj, az emberi beszéd. Mire a József utcai lakásom ajtajához érek, már bennem élnek a melódiák, csak le kell kottázni azokat. Nem kell hozzá mámor, pezsgő, szerelem, hogy érzelemdús dallamok szülessenek bennem. Elég egy csésze kávé, tea vagy egy pohár tej. No persze, nem minden kapucíner mellett születik sláger. Bizonyos hangulat szükséges. De ez lehet például bosszúság is. Ilyenkor jutnak eszembe a legforralóbb ritmusok, a legpattogóbb tánczenék..."

Eisemann Mihály megközelítőleg háromszáz dalt írt, több mint húsz film és harmincat meghaladó operett zenéjét szerezte. Darabjai idehaza és külföldön is sikereket arattak. Dalai ma már önálló életet élnek, a kilencvenes évektől ismét egyre népszerűbbek, modern, dzsesszes változatok is készülnek belőlük. A színházak pedig nagy örömmel játsszák műveit. 


A kecskeméti előadás várható szereposztása:

Annie: VÖRÖS EDIT/BORI RÉKA
Sándor: KOLTAI-NAGY BALÁZS
Dr. Sáfrány: PÁL ATTILA
Schön Tóni :CSOMBOR TERÉZ
Péter: ORTH PÉTER/VARGA-HUSZTI MÁTÉ e.h.
Teca: SZABÓ DOROTTYA e.h.
Kulhanek elnök: SIRKÓ LÁSZLÓ
Robicsek: ARADI IMRE
Robicsekné: MAGYAR ÉVA
Manci: SZEGVÁRI JÚLIA
Zöldhelyiné: SZEGVÁRI JÚLIA
Krecsák törvényszéki szolga: VÁRY KÁROLY/KELEMEN ÖRS
Vrabecz: VARGA-HUSZTI MÁTÉ e.h./LAKATOS MÁTÉ
I. bíró: VARGA HUSZTI MÁTÉ e.h.
II. bíró: LAKATOS MÁTÉ
Pincér I.: LAKATOS MÁTÉ
Pincér II.: VARGA-HUSZTI MÁTÉ e.h.
Bartáné: KERTÉSZ KATA

Közreműködik, a Kecskeméti Nemzeti Színház zenekara és a Kecskeméti Nemzeti Színház énekkara

Rendező: SZŐCS ARTUR
Díszlettervező: SLÁRKU ANETT
Jelmeztervező: KOVÁCS ANDREA
Koreográfus: BODOR JOHANNA
Zenei vezető: KÁROLY KATI
Karmester: DRUCKER PÉTER/LÁTÓ RICHÁRD
Koreográfus asszisztens: KATONKA ZOLTÁN
Zenei munkatárs: MADARÁSZ ÉVA
Súgó: BA ÉVA
Ügyelő: KOVÁCS ÍRISZ
Rendezőasszisztens: MURÁR SZABINA

Barlangsztárok sorozatunkban Eisemann Mihályról itt olvashatnak:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1724-barlangsztarok-eisemann-mihaly.html
 

Álló sor: Déry Sári primadonna, Eisemann Mihály zeneszerző, Gombaszögi Ella komika. Guggoló sorban középen: Angyal Nagy Gyula operaénekes, itt bonviván (kép forrása: Fortepan)


Érdekességek Eisemann Mihályról:

- Húszas éveiben egyszerre dolgozott és járt a jogi karra miközben a Zeneakadémiai felvételire készült, ahova felvételt is nyert. Tanárai Weiner Leó, és Kodály Zoltán voltak.

- Tanulmányai mellett egy ideig az Admirál bárban is zongorázott, ahol a népszerű slágerek mellett saját dalait is játszotta. Itt fedezte fel Harmath Imre, az akkor már neves szövegíró, aki később Eisemann első dalának szövegét papírra vetette.  

- Az Amerikából érkező jazz zenei elemeit is beleépítve, óriási sikerévé vált az első hazai jazzoperettje, a Miss Amerika, amellyel a nemzetközi szakma figyelmét is kivívja.

- Ő komponálta 1931-ben a második magyar hangosfilm, a Hyppolit, a lakáj című filmvígjáték óriási sikerű betétdalait.

- Házasságot kötött Husz Ilona tanítónővel 1924-ben. Felesége aktívan támogatta, az ő ötlete volt például kinyomtatott kottalapok osztogatása járókelők számára, melyekkel a dalokat népszerűsítették.  

- Erzsébet nevű lánya a neves magyar zeneszerző, Kacsoh Pongrác fiával kötött házasságot.

- A háború után kevésbé volt népszerű Magyarországon az operett, ekkor a Bécsikapu, a Pest-Buda és az Old Firenze kávéházakban zongorázott.

- A zeneszerző már nem élte meg, hogy 1975-ben a tv-ben újra feldolgozták az Egy csók és más semmi című filmjét/darabját.

- Kedvenc saját szerzeménye: „Mondja, mi ragyog a szemén”
 

Forrrás: eisemannmihaly.hu