Hírek - 2020. november 18.Mindörökké Júlia filmen

Megkezdték a Mindörökké Júlia soproni előadásának tévéjátékfilmre való forgatását a leghűségesebb városban és annak teátrumában. A Szendrey Júlia életéről szóló produkció különlegessége, hogy minden egyes mondata valóságos. Petőfi Sándor és feleségének fennmaradt leveleiből, napló-töredékeiből, verseiből, írott szövegrészletekből, újsághírekből és Arany János költeményeiből áll. A főszereplők Molnár Anikó és Papp Attila színművészek.

A Mindörökké Júlia színpadi játékot 2018 márciusában láthatták először a nézők a Soproni Petőfi Színházban Pataki András rendezésében. Azóta nagy utat járt be a produkció. A fiatal közönség bérletrendszeren belül tekinthette meg az előadást a leghűségesebb városban. Ezen kívül a darab vendégeskedett az országban több helyen, Mezőörsön, Magyarpolányban, Vácott, Győrben, Komlón, Kémesen és még Bécsbe is eljutott. Mindenütt nagy sikert aratott.   

A színpadi játék szerkesztője-írója, Németh Ervin dramaturg három képben mutatja be Szendrey Júlia és Petőfi Sándor kapcsolatát, központba állítva a költő feleségének sorsát, boldogságkeresését, majd boldogtalanságát, elmagányosodását, ugyanakkor felvillantja az asszony lelki gazdagodásának, kiteljesedésének, önmagára találásának viszontagságos útját is.  

Az előadásban látható Szendrey Júlia és a költő találkozása, szerelmük, amely egyben a fiatalasszony felnőtté válását is jelenti gyermekáldásukkal együtt. Petőfi Sándor halála után a bizonytalanná vált özvegy a fájdalom, a meg nem értettség és öngyilkossági gondolatok között egy másik kapcsolatban őrlődve keresi önmagát, a menedéket, a kapaszkodót a boldogsághoz, a világhoz, amely idegenként, megbélyegezve tekintett rá. Mindvégig megtartva a Petőfi nevet családi életében megjárja a mélységeket úgy, hogy életének utolsó pillanatáig gondoskodik időközben megszületett gyermekeiről. Gyógyíthatatlan betegséggel küzdve, magányosan, a halállal viaskodva apjának írt megrázó erejű, őszinte vallomásában találja meg végül önmagát, útjának beteljesedését. 
 
A színpadi játékból most tévéjátékfilm készül Sopronban. A csapat forgat a színházban, a teátrum előtt a Petőfi szobornál, az Erzsébet-kertben. Az operatőr Mike László és Mike György, a vágó Németh Anna. A forgatókönyv Németh Ervin munkája, aki a televíziós felvételeket is felügyeli rendezőként. 

A stáb a külső felvételek elkészítése után csütörtökön és pénteken a színdarab tévéjátékosított jeleneteinek rögzítését végzi el a színpadon. Fekete kulissza előtt, egy-egy jelenet meghatározó díszletelemét felhasználva, sok közelképet alkalmazva teremtik újra filmes formában az előadást.

A tervek szerint a nagyközönség is láthatja majd rövidesen a Mindörökké Júlia televíziós változatát.