Hírek - 2020. október 14.Mesés vasárnapok

Mesés, zenés vasárnapokkal várja a kicsiket és nagyokat, a szüleiket a Soproni Petőfi Színház a matiné programjain. A három aranygyűrű című előadást november 8-án délelőtt 9.30-kor majd 11 órakor, a Tücsüklakodalom koncertet december 6-án 11 és 15 órakor láthatják a leghűségesebb város teátrumában. Mindkét produkció remek szórakozást és élményt ígér a családoknak. Részeletek az előadásokról itt.

A járvány újbóli erősödése, az oktatási intézményeknek tett, a kulturális és sportrendezvények látogatására vonatkozó központi ajánlásokat figyelembe véve nem hirdetett egyetemista, középiskolás, felsős, alsós és óvodás bérletet a Soproni Petőfi Színház az idei szezonban. A színház iránt érdeklődő gyermek és ifjúsági korosztálynak, illetve felsősöknek és alsósoknak most novembertől tartanak jeggyel látogatható hétvégi, szombati és vasárnapi matiné előadásokat, ahová szüleikkel együtt vagy akár egyénileg eljöhetnek. 

A három aranygyűrű - A jó mindig győz

Első alkalommal, november 8-án a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Színház koprodukcióját  A három aranygyűrű című zenés mesejátékot tekinthetik meg az érdeklődők. A történet szerint a kitaszított királyfi elindul, hogy meglelje a helyét és a boldogságot a világban, hogy találjon szeretetet, emberséget, szerelmet, tisztességet. Aki pedig keres, az talál! Többet is, mint amire számítanánk. Útja során eszesedik, megemberesedik, elesik, majd felkel. Aztán újra elesik, ám mindig akad egy segítő kéz, amely nem hagyja, hogy alulmaradjon, mivel a jónak győzedelmeskednie kell. A produkció szereplői: Szilágyi Áron, Verebes Judit, Virág György, Dévai Zoltán, Nešić Máté, Papp Arnold, Lőrinc Tímea. A rendező: Crnkovity Gabriella.

Tücsöklakodalom - Mesés koncert

Fergeteges hangulat, igazi koncertlégkör várja a közönséget a Tücsöklakodalom című zenés kalandozás közben a Soproni Petőfi Színházban december 6-án. Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, énekes óvodásoknak és alsósoknak szóló nagy sikert arató előadásának a premierje a leghűségesebb város teátrumában volt tavasszal, majd a produkció szerepelt Esztergomban, Pécselyen, Magyarpolányban és Dörgicsén.  

Az előadásban olyan közismert, generációkat átölelő dalok szólalnak meg, mint a Hol jártál báránykám, a Sárga csikó, csengő rajta, a Virágéknál ég a világ, a Kutyavér, az Egyszer egy királyfi, a Kétkrajcáros dal, A pad alatt. Játsszák a Tücsökzenekar, valamint Molnár Anikó és Papp Attila soproni színművészek. A produkció zenekarában Szarka Gyulával Jelasity Péter (szaxofon, furulya), Nagy Szabolcs (billentyűs hangszerek), Varjú Attila (ütőhangszerek) muzsikál együtt.

Az idén 37 éves Ghymes együttes egyik alapítója, Szarka Gyula zeneszerző már hosszú évek óta foglalkozik gyerekeknek szánt népdalfeldolgozásokkal, és rendszeresen ad koncerteket kifejezetten kicsiknek, valamint családoknak. Azt tapasztalta, bárhol járt is a Kárpát-medencében, a gyerekek igénylik és szeretik a népzenével a találkozást. Lehet hatni rájuk ebben a műfajban, az együtténeklést különösen szeretik. Ezért alakították interaktívvá a produkciót. Örül annak, hogy ilyen formában mutathatják meg a magyar kulturális értékeket. A mese, egy esküvő hangulata, fordulatos története alkalmas arra, hogy  a népköltészethez tartozó dalokkal, versekkel, mondókákkal, hagyományokkal megismerkedjenek a gyerekek, sőt a felnőttek is. A mese, a népköltészet ugyanis korhatár nélküli, az egész életet végig kísérheti közös kapcsolódási pontként, hiszen számtalan zenés, irodalmi műfaj gyökere egyben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kulturális államtitkárságának támogatásának köszönhetően a Soproni Petőfi Színház, a Forrás Színház, a Váci Dunakanyar Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Komáromi Jókai Színház, és a Pesti Magyar Színház együttműködésével készült a produkció, amely a magyar kulturális és népzenei értékeket mutatja be a gyerekeknek élményszerűen.

A zeneszerző Szarka Gyula. A történet írta és a dramaturg Németh Ervin. A koreográfus Sipos Ferenc. A jelmeztervező Szélyes Andrea,  a díszlet és rendezés Pataki András munkája. A fénytervező Kovács Ferenc, a rendezőasszisztens Kiss Noró.