Hírek - 2020. szeptember 21.Tücsöklakodalom: hármas siker

Három Veszprém megyei településen, Magyarpolányban, Pécselyen és Dörgicsén volt látható Szarka Gyulának, a Ghymes együttes alapítójának új, nagyon sikeres mesekoncertje, a Tücsöklakodalom, amelynek premierjét Molnár Anikó és Papp Attila főszereplésével a Soproni Petőfi Színházban tartották még tavasszal óvodás és alsós bérletben. A produkció a hétvégén elindult országos hódító útjára. 

A Tücsöklakodalom most a dr. Várszegi Tibor nevével fémjelzett Új Színház Alapítvány MaloM programjának köszönhetően befogadó színházi előadásként volt látható a három településen. 
 
Az előadásban olyan közismert, generációkat átölelő dalok szólalnak meg, mint a Hol jártál báránykám, a Sárga csikó, csengő rajta, a Virágéknál ég a világ, a Kutyavér, az Egyszer egy királyfi, a Kétkrajcáros dal, A pad alatt. Játsszák a Tücsökzenekar, valamint Molnár Anikó és Papp Attila soproni színművészek. A produkció zenekarában Szarka Gyulával Jelasity Péter (szaxofon, furulya), Nagy Szabolcs (billentyűs hangszerek), Varjú Attila (ütőhangszerek) muzsikál együtt.

Az idén 37 éves Ghymes együttes egyik alapítója, Szarka Gyula zeneszerző már hosszú évek óta foglalkozik gyerekeknek szánt népdalfeldolgozásokkal, és rendszeresen ad koncerteket kifejezetten kicsiknek, valamint családoknak. Azt tapasztalta, bárhol járt is a Kárpát-medencében, a gyerekek igénylik és szeretik a népzenével a találkozást. Lehet hatni rájuk ebben a műfajban, az együtténeklést különösen szeretik. Ezért alakították interaktívvá a produkciót. Örül annak, hogy ilyen formában mutathatják meg a magyar kulturális értékeket. A mese, egy esküvő hangulata, fordulatos története alkalmas arra, hogy  a népköltészethez tartozó dalokkal, versekkel, mondókákkal, hagyományokkal megismerkedjenek a gyerekek, sőt a felnőttek is. A mese, a népköltészet ugyanis korhatár nélküli, az egész életet végig kísérheti közös kapcsolódási pontként, hiszen számtalan zenés, irodalmi műfaj gyökere egyben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kulturális államtitkárságának támogatásának köszönhetően a Soproni Petőfi Színház, a Forrás Színház, a Váci Dunakanyar Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Komáromi Jókai Színház, és a Pesti Magyar Színház együttműködésével készült a produkció, amely a magyar kulturális és népzenei értékeket mutatja be a gyerekeknek élményszerűen.

A zeneszerző Szarka Gyula. A történet írta és a dramaturg Németh Ervin. A koreográfus Sipos Ferenc. A jelmeztervező Szélyes Andrea,  a díszlet és rendezés Pataki András munkája. A fénytervező Kovács Ferenc, a rendezőasszisztens Kiss Noró.


Az emelkedett hétköznapokért

Az Új Színház Alapítvány MaloM programjának köszönhetően dr. Várszegi Tibor művészeti vezető szervezésében 2009 óta 221 különféle társulat, illetve előadó 378 produkcióját összesen 654 alkalommal hívta meg Jászberénybe, Magyarpolányba, Pécselyre. A Várszegi Tibor vezette program a mottója "Befogadó színházi programok az emelkedett hétköznapokért." Az ő irányításával két éve indultak el befogadó színházi rendezvények Veszprém megyében elsőként Magyarpolányban, majd tavaly Pécselyen, most pedig Dörgicsén. A program segítségével ősztől az Ormánság négy falujába is visznek előadásokat.