Hírek - 2020. augusztus 7.Mesés musicalek: hangvarázslatban

Elkészült a Mesés musicalek című előadás a Soproni Petőfi Színház új, nyári bemutatója. A premiert augusztus 7-én tartják a fertőrákosi barlangszínházban. Az új produkcióban világhírű Disney-rajzfilmek legnagyobb, legnépszerűbb örökzöld slágereit hallhatja a közönség sztárénekesek közreműködésével, zenekaros kísérettel, táncosokkal, egyedülálló látványvilágban, 130 jelmez kavalkádjában, a fináléban megidézve az Aida című rockopera ezen a játszóhelyen elért három évvel ezelőtti sikerét. A rendező-koreográfus Szakál Attila. A csapat csütörtökön este bemutatkozott a média képviselőinek. Beszámoló és fotók az előadásból itt.

Ajándék és kárpótlás is a nézőknek ez a produkció. A soproni színház világjárvány miatt elmaradt tavaszi bemutatóinak (Stabat Mater, A padlás) bérletes nézői a bérletes ár-érték arányon túlmutató pótlásként regisztráció után tekinthetik meg a fertőrákosi barlangszínházban a Mesés musicaleket augusztus 7-én, 8-án, 14-én és 15-én, összesen hét alkalommal. Az előadásokra minden jegy elkelt. Az összeállításban az Aladdin, a Herkules, a Jégvarázs, az Oroszlánkirály, a Rio, a Coco, az Aranyhaj és a nagy gubanc rajzfilmek népszerű dalait éneklik a műfaj kiemelkedő előadó. 

Ötezren látják

A produkció fertőrákosi sajtónapján Pataki András, a játszóhelyet és a soproni teátrumot működtető Pro Kultúra Sopon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta: Szakál Attila rendező-koroegráfussal együtt több éve tervezték, hogy a kedvelt SingSingSing musical show mintájára a Disney-rajzfilmslágerekből készüljön Sopronban egy összeállítás hasonló keretek között a családoknak. Ez a törekvésük a térség családbarát turisztikai desztinációjához is illeszkedik. Ahogy fogalmazott: örül annak, hogy az elmúlt évadokban olyan minőségben tudtak a közönségnek zenés előadásokat kínálni, amelyekben szerinte az előadók énekhangjuk tekintetében lényegében világszínvonalúak voltak. Az ilyen műfajú produkciók iránti érdeklődésre jellemző, hogy a mostani bemutatójukat összesítve csaknem ötezren tekintik meg a barlangszínházban. 

A dalok képesek önállóan hatni

Szakál Attila rendező-koreográfus arról beszélt, amikor tíz évvel ezelőtt elkezdték a SingSingSing sorozatokat az országban több helyen, szinte minden összeállításában hangzottak el dalok különböző nagy musical-mesékből. Ezeket a népszerű számokat szerették volna most a koncert környezetből kiemelni, színházi keretek és formák között kis történetek szeleteiként megmutatni. Sok meséből így állt össze ez a produkció, amelynek dalai reményei szerint képesek varázslatosan, önállóan hatni ebben a műfajban és igazi családi előadásként generációkat összekötni.  

Szakál Attila a SingSinSing-produkciókból ismert énekeseket, színészeket hívott meg az előadásba. Ismeri őket, magas szintű énekesi tudásukat, munkamódszereiket, alázatukat, így választotta ki a stábot. A Mesés musicalekben két francia sztárénekes is szerepel. Mindketten magyar származásúak. 

Stéphanie újra Sopronban

Stéphanie Schlesser édesanyja magyar, édesapja luxemburgi. A három évvel ezelőtti kirobbanó sikerű Aida musical címszereplőjeként hamar szívébe zárta a soproni közönség az énekesnőt, akit a Zenta, 1697 rockoperában újra láthattak a leghűségesebb város teátrumában. Magyarországon a soproni szerepei után a fővárosi We Will Rock You musicalben játszott és most énekel a PS Produkció Sztárcsinálók magyar előadásában.

- Boldog vagyok, ha Magyarországra jöhetek és Sopronban szerepelhetek. Ilyen show-ban még nem vettem részt és örülök, hogy azokat dalokat adhatom elő, amelyeket kislánykorom óta vágytam elénekelni - mondta Stéphanie Schlesser, aki számtalan nagy zenés darabban játszott már a világ több részén. 

Fontos családi történet

A Mesés musicalek másik külföldi csillaga a szintén magyar származású Laurent Ban. A 45 éves énekes, zenész és zeneszerző Franciaországban született, édesapja magyar volt. Laurent 16 esztendeje nem járt Magyarországon és most nagyon örül annak, hogy apja szülőhazájában énekelhet. Ő nem tud magyarul. A zenei pályafutása mellett grafikusi és festő diplomát szerzett, majd hamar a színpad világa felé vette az irányt. Játszott nagy zenés főszerepeket a Zorróban, az Aladinban, a Notre-Dame de Parisban, a Hairben, a Mozartban. Turnézott több helyen a világban, Ázsiában, Európában. 

Ő azt emelte ki, szimbolikus, fontos családi történet érzelmileg számára most ez a szereplése, mert a produkcióban való részvétele többről szól, mint a művészet. Utoljára 16 éve járt Magyarországon, amikor édesapja utolsó kívánságát teljesítve elszórták a hamvait a Dunába. Most boldogan jött újra az országba, családjának, gyermekeinek megmutatni, honnan származik. Hozzátette, eddig keveset tudott a magyar színészekről, énekesekről, ám most meggyőződött arról, milyen nagyszerű, tehetséges művészek, kiemelkedő hanggal rendelkező előadók élnek és alkotnak itt. Ezt  mindenképp elmondja majd francia kollégáinak.

Szívügyük a produkció

Füredi Nikolett az elmúlt években rendszeresen játszott Sopronban. A Jégvarázs rajzfilm első és második részében hatalmas sikerrel énekli Elsa-dalait a magyar változatban. Neki ez volt az első nagyobb lehetőséget, figyelmet hordozó rajzfilmes munkája. A  "Legyen hó..." című szám pedig azóta is kíséri a pályafutását. A Jégvarázs első részét 2013-ban énekelte fel olyan sikerrel, hogy a forgalmazóknak, producereknek sem volt kérdés, a nemrég elkészült második részben is ő énekli Elsát magyarul. A  Disney-világ a színpadon szintén utolérte. A szépség és szörnyetegben három szerepet legalább ötszázszor énekelhetett itthon és Németországban.

Füredi Nikolett azt hangsúlyozta, mindenkinek szívügye ez a produkció, a gazdag mesés slágerek kínálatából kedvenc dalaikat hozhatták el a közönségnek. Szakmailag szerinte ezek a számok olyan nagyívűek, hogy kimondottan nehéz énekesi feladatokat hordoznak egyenként, ez kihívás számukra. Nagyon örült mindenki annak, hogy zenekaros kísérettel hangozhatnak el ezek a slágerek, a Local Vintage Companyvel remekül dolgozott együtt a stáb.

Szigorú követelmények után választanak

Fehér Adrienn pályafutását szintén hosszú évek óta kísérik a Disney-produkciók meséiből készült rajzfilmek. A Herkules, A bűvös kard, az Egyiptom hercege alkotásokban ő énekelhette magyarul ezeket a generációkat, családokat összekötő világslágereket.
A stúdiók, forgalmazók hangminta alapján, szigorú követelmények után választják ki, egyes országban kik lesznek a szinkronhangok, énekhangok. Az énekesnő ehhez kapcsolódva érdekességként elmesélte a sajtónak: amikor New Yorkban megnézte a Chicago musicalt, a Morton mamát megformáló színésznő addigi szerepeit elolvasva látta, hogy ugyanazokat a Disney-slágereket énekelte, mint amiket ő itthon. Miközben Fehér Adrienn is Morton mamát játszotta akkor Székesfehérvárott....

Világsztárok éneklik ezeket a számokat

Jónás Andreát ismerősként köszönheti a soproni színházi közönség.
Szerepelt a The Blues Brothers – The Hungarian Show című produkcióban Mrs. Murphyként. Aretha Franklin dalait énekelte emlékezetesen. Most a Mesés musicalekben boldogan vállalta a részvételt, régóta ismeri Szakál Attilát, még a Fiatalok Színházában találkoztak először 18 éve. Az énekesnő elmondta: szinte majdnem mindegyik rajzfilmdalt énekelte már fellépésein, vagy otthon a gyermekeinek. Szereti ezeket a mesés történeteket nézni moziban, tévében, s várja a soproni közönséggel a találkozást. Az pedig mindennél többet mond a Disney-daloknak a színvonaláról, hogy Celine Diontól kezdve Elton Johnon, Mariah Careyn át Withney Houstonig éneklik ezeket a világslágereket.

Először a csapatban

Szentmártoni Norman először tagja Szakál Attila csapatának. Ő Disney-specialista, hiszen több mint tíz éve énekli már a fővárosi Operettszínház A Szépség és a Szörnyeteg előadásában a Szörnyeteg és Gaston szerepét magyar, s német nyelven. A külföldi turnékkal együtt több százszor bújt már a karakterek bőrébe. Szerinte ezeknek a musicaleknek a titka a kiemelkedő zeneszerzőkben rejlik. Alan Menken nevéhez több Disney-mese is fűződik - A kis hableány, Aladdin, Herkules, Pocahontas, Aranyhaj és még lehet sorolni - s ezekkel nyolc Oscar-díjat nyert már el.   

Az énekes elmondta: egész életét végigkísérték a mesés-rajzfilmek, nézőként, szereplőként. Lassan nyolc éve követi a soproni színház előadásait, s mindig szeretett volna színpadra lépni a városban. Most örül, hogy ez teljesülhetett.  

Akár a moziban

Buch Tibort viszont már többször láthatták soproni színpadon a nézők a SinSingSing produkciók állandó szereplőjeként. Gyermekeivel rendszeresen nézi a Disney-rajzfilmeket. Nagyon szereti ezeket az alkotásokat, mert igényesek, hihetetlenül jól megrajzoltak, professzionális a kivitelezésük, s persze a dalok is igazodnak ehhez a világszinthez. A Mesés musicalek szerinte olyan, mintha egy moziban ülne az ember és filmet nézne. Ő ezt az élményt kívánja a nézőknek. 

Felidézett gyerekkor


Vastag Tamás a sajtóbeszélgetésen röviden a gyerekkorát idézte fel, amikor ezeket a rajzfilmeket nézte. A fiatal előadót, énekest a soproni Evita, A bábjátékos, az Aida, a Tied a világ, a Zenta, 1697 produkciók után ebben az évadban a Valahol Európában musicalben láthatják nézők még szeptemberben a barlangszínházban, amikor búcsúzik a stáb a nézőktől. 

Jelmezváltások sora

Az előadásban Savanyu Gergely színművész vált jelmezt a legtöbbet, ő az, aki szinte minden történet-blokkban szerepel énekesként vagy mesélőként. A jelenlévőkkel megosztotta: együtt öltözik a színházban Mikó Istvánnal, aki a rajzfilmben Dzsinit szinkronizálja bravúrosan. A karakter rengeteg hangon szólal meg és megkérdezte a kiváló színművészt, hogyan vették fel ezt. A válasza az volt, négy-öt napig dolgoztak, míg sikerült megfelelő módon rögzíteni a szinkront. Ez is jelzi nem könnyű feladatokat tartogatnak a művészeknek ezek a történetek. Neki hasonló kihívást jelentett a pörgős koreográfiák közben énekelve tartani a lépést a Sopron Balett tagjaival, akik végig fergeteges tempót diktálnak a színpadon.      
 

Csodálatos élmény

Papp Attila azt emelte ki,  szenzációs élmény belecsöppeni színészként ezekbe a mesékbe, belebújni a karakterek bőrébe úgy, hogy gyermekként nézte rajzfilmeken a kalandjaikat, most pedig életre keltheti például Aladdin. A jól ismert dalokat énekelni pedig csodálatos élmény neki és az egész csapatnak.

Kettős feladatban

Kiss Noró az előadásban kettős feladatot lát el. Énekel, szerepeket játszik és egyben ő a rendezőasszisztens. Mint mondta, élmény számára részt venni ebben az előadásban, együtt dolgozni színpadon és azon túl a fantasztikus énekesekkel. 

Kedvenc mesékben

Az előadásban szerepel Szokodi Roland. A tehetséges fiatal a soproni színházban Kuksit játssza a Valahol Európában előadásban, de korábban énekelt már duettet Feke Pállal a SingSingSing musical-showban. Örül, hogy Szakál Attila meghívta ebbe az előadásba, kedvenc meséiben szerepelhet így, életreszóló emlékként. 

Remek lehetőség a táncosoknak

A Sopron Balett tagjait a sajtóbeszélgetésen Horváth Renáta és Szalai Dóra képviselte. Utóbbi énekel is a Herkules-blokkban, a Múzsák-dalaiban. Számára megtisztelő, szintén életre szóló élmény, hogy ebben a csapatban ilyen kimelkedő hangú előadók között énekelhetett is. Horváth Renáta hozzáfűzte: a táncosoknak remek lehetőséget, örömteli kihívást adott, hogy a tánc nyelvén fogalmazzák meg a mesék jeleneteit, azoknak hangulatát, gondolatait. 

Zenei gazdagsággal megszólalni

A Mesés musicalekben minden egyes alkalommal a Local Vintage Company játszik. A beszélgetésen az együttes képviselői, Szénási Diána, Vida-Veres Imola, Vontszemű Miklós úgy fogalmaztak: ők elsősorban koncertzenekarként működnek. A szving meg a tangó soproni színházi produkcióban is a színpadon lehettek, ezúttal viszont a zenekari árokban foglaltak helyet, s ez másfajta játékmód, hangzásvilág alkalmazását jelenti számukra. Mindehhez tartozik még, hogy lentről, takarásból kell kapcsolatban maradniuk az énekesekkel. Ez koncentrációt, figyelmet igényel. A hangszerelésben feladatot adott számukra, hogy a szimfonikus zenekarokra, azoknak létszámára írt eredeti dalokat úgy dolgozzák fel, fogalmazzák meg: azok zenei gazdagságukban szólaljanak meg, s hangulatukban hűek maradjanak az ismert számokhoz. Arra pedig igazán büszkék, hogy olyan fantasztikus előadókkal dolgozhattak együtt, akik a népszerű rajzfilmeken, fellépéseiken éneklik ezeket a világslágereket. 

Az előadáshoz Kis Katalin tervező készített 130 jelmezt. A látványtervező Madarász János.       
 
A Mesés musicalek csapata, a Soproni Petőfi Színház a fináléban elhangzó Aida részletekkel szeretné megköszönni a közönségnek, a bérleteseknek azt, hogy a járványhelyzetben is hűségesen kitartottak, kitartanak a társulat mellett, s egyúttal tisztelegni kíván a játszóhely ötvenedik évada előtt egy emlékezetes, 2017-es barlangszínházi előadás megidézésével.  
 

Fotók: Soproni Petőfi Színház / Szita Márton