Hírek - 2020. június 29.Irány Kisvárda!

Találkozik majd a néző olyan előadásokkal, amelyeknek a tartalmára még csak utalnunk sem szabad egy beharangozóban, mert az atmoszférájuk a tartalom. Ezeket látni és érzékelni kell. Összefoglalva így ajánlják a szervezők a Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiváljának izgalmas versenyprodukcióit, köztük a Soproni Petőfi Színház és a csallóközi Csavar Színház Peer Gynt című drámai költeményét, amely augusztus 23-án látható a rangos seregszemlén. További szakmai elismerésként a hűség évadában műsorra tűzött Római karnevál díszelőadásként szerepel a programban augusztus 26-án. Mindkét darabot Pataki András Jászai-díjas rendező állította színpadra.  
Gál Tamás és Horváth Zsuzsa

Az eredetileg júniusra tervezett fesztivált a járvány miatt idén augusztus 21. és 29. között rendezik meg Kisvárdán. A 13 versenyelőadás mellett 7 versenyen kívüli színházi darab, 3 workshop és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel az idei programban. Klasszikusok-újragondolva az idei esemény mottója, utalva arra, hogy  változatos stílusú, magas művészi értékű a fesztiválkínálat, amely – nem utolsósorban – a jövő színházteremtőinek nevelkedését szolgálja a szervezők szerint.

A soproni színház az elmúlt években már háromszor szerepelhetett a rangos szakmai rendezvényen. Tavaly a Jelenetek egy házasságból előadással, előtte a Ha mi holtak feltámadunk produkcióval, 2016-ban pedig az Őszi szonáta című színpadi játékkal vendégeskedhettek a találkozón.

Idén a teátrum két produkcióját is meghívtak a válogatók. A versenyelőadások között szerepel a Peer Gynt drámai költemény. Várhatóan júliusban tévéjáték készül Sopronban az előadásból. A közönség ezután ősszel még megtekintheti az Ibsen-művéből készült darabot a leghűségesebb városban szeptember 24-én, 25-én és 26-án a február 13., 14., 15-i bérletes alkalmak pótlásaként.

A soproni produkció hazai és határon túli meghívásokat is kapott már eddig, Dunaszerdahelyen, valamint Komáromban a nézők felállva ünnepelték a stábot.  

A darab címszereplője a Jászai-díjas Gál Tamás. Aaseként Horváth Zsuzsa Jászai- és Aase-díjas színművész látható. A Gomböntőt Eperjes Károly Kossuth-és Jászai-díjas színművész játssza. Dovre apóként a Jászai-díjas Kovács Frigyes lép színpadra. Solvejget Molnár Anikó alakítja. A Pap a Kossuth-díjas Boráros Imre.

A többi szerepben, sok figurát életre keltve Ács Tamás, Savanyu Gergely, Kiss Szilvia, Papp Attila, Farkas Tamás, Marosszéki Tamás látható. A mozgás Rovó Péter munkája. A három táncos: Gara Lídia, Szalai Dóra, Alekszej Batrakov.  A zene Varga Gábor nevéhez fűződik. A zenésztársak, Kónyai Flórián hegedűn, Sárközi Gábor nagybőgőn és Stöckert Ádám ütős hangszereken játszanak az előadásban. A díszlet és jelmeztervező a Munkácsy-díjas Gyarmathy Ágnes, a zenei vezető Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész.  A dramaturg Katona Imre, a rendező a Jászai-díjas Pataki András.

Alkotói nyilatkozatok: 

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1396-peer-gynt-letezesunk-fundamentuma.htm

Farkas Ibolya és Wischer Johann

A kisvárdai fesztiválon látható még a marosvásárhelyi Spectrum Színház, a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház közös produkciója a Római karnevál színpadi játék. Hubay Miklós művéből készült ez a színdarab. Az előadást már játszották Zentán nagy sikerrel. A leghűségesebb város teátrumában az ősszel kezdődő hűség évadában látható a darab kamara körülmények között, a Liszt Ferenc Kulturális Központban. Előtte, július 4-én pedig ez az előadás nyitja az Esztergomi Várszínház idei évadát. 

Az előadásban Margitot Farkas Ibolya, az Írót Györffy András (Jászai-díjas), a Direktort Kárp György, Zénót Wischer Johann (Bánffy Miklós-díjas) alakítja. A színművet Molnár Anikó dramatizálta, ezt alkalmazta mai színpadra a Jászai-díjas Pataki András, aki az előadás játékterét is kialakította. A jelmez Szélyes Andrea munkája.

Alkotói nyilatkozatok az olvasópróbától a bemutatóig:

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1248-romai-karneval-egy-palya-az-eletert.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1365-vastaps-a-romai-karnevalnak.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1538-romai-karneval-jatek-az-eletert%C2%A0.html