Hírek - 2020. március 24.Kettős meghívás Kisvárdára

Rangos szakmai elismerésként és sikerként a Római karnevál színpadi játék díszelőadásként, a Peer Gynt című drámai költemény a versenyprogram részeként kapott meghívást az idei Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiváljára, melyet a kiírás szerint június 19. és 27. között rendeznek meg. Mindkét soproni produkció rendezője a Jászai-díjas Pataki András. 

Az idei fesztivál programjában tizenhárom versenyelőadás mellett hét versenyen kívüli színházi darab, három workshop és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel.

Hubay Miklós Római karnevál című művéből készült színpadi játék a Soproni Petőfi Színház, a marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház közös produkciója. Az előadást már játszották Zentán nagy sikerrel. A leghűségesebb város teátrumában az ősszel kezdődő hűség évadában látható a darab kamara körülmények között, a Liszt Ferenc Kulturális Központban. 

Hubay Miklós történetének a hőse Margit, az egykor ünnepelt színésznő, aki páholynyitogatóként dolgozik éhhalálra készül, mert kilátástalannak érzi a napjait. Ekkor azonban váratlan helyzet adódik, érkezik a híres író, akinek a darabját játszania kellene a színháznak - de nem tervezték a színre vitelét, ám az igazgatónak legalább egy próbát kellene tartania számára. Minden színész foglalt, s Margit  tűnik az egyetlen megoldásnak... 

Az író történetének főhősét, Lánczy Margitról, a Nemzeti Színház színésznőjéről mintázta. Őt a kommunista időkben egy koncepciós perben börtönbüntetésre ítélték, majd szabadulása után páholynyitogatóként alkalmazták. 

Az előadásban Margitot Farkas Ibolya, az Írót Györffy András (Jászai-díjas), a Direktort Kárp György, Zénót Wischer Johann (Bánffy Miklós-díjas) alakítja. A színművet Molnár Anikó dramatizálta, ezt alkalmazta mai színpadra a Jászai-díjas Pataki András, aki az előadás játékterét is kialakította. A jelmez Szélyes Andrea munkája.


A produkciót a kisvárdai fesztivál díszelőadásaként június 20-án (szombaton) este kilenc órakor tűzik műsorra a zsinagógában.

A versenyprogram részeként vehet részt a rendezvényen a Peer Gynt című drámai költemény stábja. Kisvárdán június 21-én (vasárnap) este fél hatkor a Művészetek Házában tekinthető meg a Henrik Ibsen művéből készült előadás. A Soproni Petőfi Színház és a csallóközi Csavar Színház közös produkciója jelenleg is szerepel a leghűségesebb város teátrumának műsorán. 

A soproni színház elmúlt időszakának egyik legnagyobb művészi téttel bíró és színészbravúrok sorozatát felvonultató, látványos összművészeti produkcióját a közönség értékelte és nagy tapssal díjazta. Balogh Tibor kritikus hosszan elemezte az előadást a Magyar Teátrum című újságban. Ebben egy helyütt azt írta: "Számomra a Pataki András vezette Soproni Petőfi Színház eddigi teljesítménycsúcsa ez."

A soproni produkció hazai és határon túli meghívásokat is kapott már eddig, Dunaszerdahelyen, valamint Komáromban a nézők felállva ünnepelték a stábot.

A darab címszereplője a Jászai-díjas Gál Tamás. Aaseként Horváth Zsuzsa Jászai- és Aase-díjas színművész látható. A Gomböntőt Eperjes Károly Kossuth-és Jászai-díjas színművész játssza. Dovre apóként a Jászai-díjas Kovács Frigyes lép színpadra. Solvejget Molnár Anikó alakítja. A Pap a Kossuth-díjas Boráros Imre.

A többi szerepben, sok figurát életre keltve Ács Tamás, Savanyu Gergely, Kiss Szilvia, Papp Attila, Farkas Tamás, Marosszéki Tamás látható. A mozgás Rovó Péter munkája. A három táncos: Gara Lídia, Szalai Dóra, Alekszej Batrakov.  A zene Varga Gábor nevéhez fűződik. A zenésztársak, Kónyai Flórián hegedűn, Sárközi Gábor nagybőgőn és Stöckert Ádám ütős hangszereken játszanak az előadásban. A díszlet és jelmeztervező a Munkácsy-díjas Gyarmathy Ágnes, a zenei vezető Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész.  A dramaturg Katona Imre, a rendező a Jászai-díjas Pataki András.


A történet szerint Peer Gynt állandóan úton van, hogy sehová se kelljen megérkeznie. A megváltás drámája ez, a felnőtté válásé, az útkeresésé és az elszalasztott lehetőségeké, a szem elől tévesztett céloké – az "örök kamasz" álmairól. Mert álmok nélkül nem élhet az ember, de kizárólag csak álomvilágban sem. A darab önmagunk megismerésének nagy kalandjáról szól – az életet épp csak elkezdőknek és a megtett útra visszatekintőknek egyaránt.

A soproni színház az elmúlt években már háromszor szerepelhetett a kisvárdai rangos szakmai fesztiválon. Tavaly a Jelenetek egy házasságból előadással, előtte a Ha mi holtak feltámadunk produkcióval, 2016-ban pedig az Őszi szonáta című színpadi játékkal vendégeskedhettek a találkozón.