Hírek - 2020. március 23.Stabat Mater: tánc és kereszt

Tánc keresztfán túli üzenettel. Háború, megváltás, bibliai szereplők. Pergolesi, valamint Sosztakovics érzelmeket felkavaró muzsikája. A Stabat Mater a Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett nagyszabású koprodukciója két koreográfus gondolataival, szimfonikus zenekarral, operaénekesekkel, különleges látványvilággal ősztől a hűség évadában látható a Soproni Petőfi Színházban. Demcsák Ottó és Alekszej Batrakov munkája az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében készül.

A két koreográfus, Alekszej Batrakov és Demcsák Ottó kétfajta értelmezésben szeretné elénk tárni a világ egyik leghíresebb Mária-himnuszát inspiráló történetet. A táncmű az idei évadban szerepelt volna műsoron márciusi premierrel, ám a veszélyhelyzet kihirdetése és a kulturális intézmények bezárása után a soproni teátrum vezetésének döntése alapján átkerült a következő szezonba. 

Az első résznek gondolati középpontjában a fiát elvesztő asszony fájdalma áll, amely felzaklató, már-már elviselhetetlen, mégis emberi érzésként sejlik fel a háború horizontján. Időtlenül, mert háborúk ma is zajlanak a világban, anyák siratják gyermekeiket. Alekszej Batrakov, aki 2004-ben és egy évvel később fődíjasa volt az összoroszországi koreográfusversenynek, Sosztakovics zenéjét választotta kíséretként és a klasszikus alapú táncstílust helyezte előtérbe a mozgások, jelenetek, helyzetek, képek kialakításakor. A különleges díszlet és jelmezvilág Húros Annamária nevéhez fűződik. 

A második részben Demcsák Ottó Harangozó–díjas koregráfus a négy evangéliumból készített egy történetet megjelenítve több bibliai szereplőt: Máriát, Jézust, Mária Magdolnát, Arimateai Józsefet, Simon Péter, Jánost, Szalómét és az angyalokat. A szakralitást kiemelve közelíti meg a keresztfa alatt álló asszony fájdalmáról szóló művet.

Ő Pergolesi klasszikus Stabat Mater-feldolgozását használja zenei kíséretként. A művet minden egyes előadáson a Soproni Szimfonikus Zenekar adja elő Kóczán Péter vezényletével. Dupla szereposztásokban énekel majd Benedekffy Katalin, Eisienbeck Ágota, Megyesi Schwartz Lúcia, Forgó Eszter. A dramaturg Katona Imre, a jelmez Húros Annamária munkája. A díszletvilágot Demcsák Ottó alakítja ki.     

A két részt gondolati és érzelmi síkon Mária jelenései kapcsolják össze, akinek ajkán biblikus mondatok, himnusz- és zsoltártöredékek hangzanak fel jelezve a művészetek egybefonódását, a profán és a szakrális szféra kölcsönösségét és harmóniáját. A rendező Demcsák Ottó.

Előzetes a felkészülésről, próbákról itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1465-stabat-mater-kilenc-nemzet-tancosaival.html 

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1483-stabat-mater-szolgalni-a-zenet.html

Tisztelt Közönségünk!

A kormányintézkedések miatt a Stabat Mater és A padlás című bérletes előadásainkat a következő évadban mutatjuk be. A felnőtt bérletes közönség helyettük regisztráció után megnézheti a fertőrákosi barlangszínházban a soproni teátrum szintén új, Mesés musicalek című nagyszabású darabját augusztus 7-én, 8-án, 14-én vagy 15-én.

(A látványos show keretében elhangzanak az Aladdin, a Herkules, a Jégvarázs, az Oroszlánkirály, az Egyiptom hercege, az Aranyhaj és a nagy gubanc című produkciók legnagyobb slágerei hazai és nemzetközi sztárok előadásában. Itt lesz Stéphanie Schlesser, a Rómeó és Júlia musical párizsi társulatából Stéphane Métro színművész, énekes, zeneszerző, a Dal győztese és műsorvezetője Freddie, Fehér Adrienn, Jónás Andrea, Vastag Tamás, Buch Tibor, Füredi Nikolett, Savanyu Gergely, Kiss Noró, Papp Attila. Közreműködnek a Sopron Balett táncosai és a Local Vintage Company. A rendező-koreográfus Szakál Attila.)