Hírek - 2020. január 25.Aranyplakett Pataki Andrásnak

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség legrangosabb elismerését, az Aranyplakett kitüntetést vehette át Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Zentán a magyar kultúra napja alkalmából tartott délvidéki ünnepségen.

"Pataki András határokat bont le és hidakat épít színházak között. Annak, hogy fáradhatatlan munkájával még milyen közösségformáló erőket mozdít előre, csak a képzelet szab határt" – hangzott el a díjátadás előtt a Zentai Magyar Kamaraszínházban tartott központi rendezvényen. A döntés szerint Pataki András közel huszonöt éves áldozatkész szolgálatért, versmondó műhelyek, színházak, közös történelmi és kulturális örökségek színhelyein végzett munkájáért, a múlt, s ezzel együtt a jövő újraálmodásában való Kárpát–medencei szerepvállalásáért vehette át a díjat.   

– Minden elismerés jólesik az embernek. Ez a mostani azért különleges, mert egy olyan közösség fejezte ki számomra meglepő módon a háláját, amellyel több évtizedes együttműkődésünk kézenfekvő és ezért nem vár díjat az ember. Az Aranyplakett nekem a szívem közepét találta meg. Oda is helyezem. Nagyon megható, hogy azért mondanak köszönetet, ami az én szívügyem – talán a legjellemzőbb tevékenységem, nevezhetjük akár küldetésnek. Jó emlék marad. Annak tükrében különösen nagyon megtisztelő, ha ránézek az eddigi díjazottak névsorára–mondta honlapunknak a plakett átvétele után Pataki András.

A rangos, kimagasló Aranyplakett kitüntetésben olyan személyek/egyesületek/csoportok részesülhetnek, akik áldozatkész tevékenységükkel hozzájárultak a délvidéki és az egyetemes magyar kultúra, művészet, közművelődés gazdagításához, eddigi életpályájukkal a Kárpát–medencében és a diaszpórában élő magyarság megmaradását, nemzeti közösségünk fejlődését, értékeink gyarapodását szolgálták. 

Az eseményen adták át a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa díját, Plakett elismerését, továbbá kihirdették a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat eredményeit is.

Az ünnepi műsor Verebes Ernő, a budapesti Nemzeti Színház vezető dramaturgjának erre az alkalomra írt és rendezett előadása, az ORSZÁGOLÓ – Határféltés betörés nélkül címet kapta. Kultúra napi beszédet mondott Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke és Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője.

Fotók az eseményről, díjátadóról, ünnepi műsorról: