Hírek - 2020. január 27.Johnny háborúja fiataloknak 

Dalton Trumbo Johnny háborúja című regényének motivumaiból készült monodrámat adja elő Ács Tamás színművész középiskolásoknak a soproni teátrum színházi nevelési programjának előadásaként január 27-től a Liszt Ferenc Kulturális Központban. A produkció előtt Pomezanski György irodalmi, vizuális és rendezői konzulens beszél a fiataloknak a mű keletkezésének körülményeiről, hátteréről.  

Dalton Trumbo 1938–as regénye az első világháborút sűríti egyetlen ember történetébe. A főhős, Johnny, egy amerikai katona, aki az európai fronton súlyosan megsérül, és elveszít mindent. Mindent. Kivéve a gondolkodás képességét. Vajon képes lesz-e még kommunikálni, visszatérhet–e még valaha az emberek világába, vagy végképp felemészti a magány? Az előadás egyetlen ember küzdelmén, az élethez való kíméletlen ragaszkodásán keresztül mutatja be a mindenkori háborúk borzalmait és értelmetlenségét.

– A Johnny háborúja című mű színpadi adaptációja során számomra nem az volt a fontos, hogy elismételjem a már ismert pacifista, háborúellenes tételmondatokat, vagy új történelmi adatokat közöljek az első világégésről, hanem sokkal inkább, hogy egyetlen ember küzdelmén, az élethez való kíméletlen ragaszkodásán keresztül mutassam be a mindenkori háborúk borzalmait és értelmetlenségét – hangsúlyozta Ács Tamás, amikor az előző évadban a színházi klubban bemutatták az előadást.

Dalton Trumbo: Johnny háborúja (monodráma, 60 perc)

Szereplők:
Johnny: Ács Tamás
A harmonikás: Szabó László

Az árnyjátékban közreműködik: Horváth Renáta és Szupper Fanni

Dalton Trumbo azonos című regényét Lázár Júlia fordításának felhasználásával színpadra adaptálta: Ács Tamás
Vizuális munkatárs: Szalay Károly
Fény: Mészáros János Tamás
Zene: Szabó László
Irodalmi, vizuális és rendezői konzulens: Pomezanski György
Rendező: Ács Tamás