Hírek - 2019. december 2.Készül a Hétszínvirág

Hétszínvirág címmel készül a Sopron Balett mesés táncjátéka a Lázár Ervin Program keretében főként alsósoknak. A rendező-koreográfus Alekszej Batrakov, a produkcióhoz kapcsolódó színház-pedagógiai foglalkozást Németh Ervin vezeti. Az előadást először december 4-én tekinthetik meg az iskolások a Liszt Ferenc Kulturális Központban. 

Olyan országosan is kiemelkedő sikerrel vett részt a soproni teátrum a Minden gyermek juthasson el színházba! kísérleti programjában, hogy idén ősztől újabb ajándék előadásokkal várja az intézmény a gyermekeket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által kidolgozott program célja, hogy közoktatásban minden, az 1-8. évfolyamon tanuló diák évenként egyszer ingyenesen, azaz ajándékként eljuthasson színházi, cirkuszi és komolyzenei előadásokra, koncertre, valamint táncos produkcióra.

A soproni teátrum az elsők között kapott meghívást ebbe a programba most tavasszal. A kicsik A pokoli puncspancs zenés mesejátékot tekinthették meg, a felsőket pedig a Kövek című zenés tanjátékkal várták. Májusban négy tankerület (soproni, sárvári, győri, szombathelyi) 27 iskolájának diákjai juthattak el az intézmény szervezésében így színházba.

Most Valentyin Katajev meséje nyomán a Hétszínvirág című táncjátékot tekinthetik meg az alsósok. Az előadása azt tűzte ki célul, hogy rácsodálkoztassa a gyerekeket arra, amit még az óvodában nagyon jól tudtak: a mozgás, a tánc segítségével a lehető legközvetlenebb módon fejezhetik ki belső világukat, örömüket és bánatukat, s akár még mesét is mondhatnak. Ezt a rácsodálkozást segíti az előadáshoz kapcsolódó rövid, játékos színház-pedagógiai foglalkozás.

A mese tartalma:

Annuska perecvásárlás közben eltéved, és találkozik egy varázslóval, aki megajándékozza. Csodálatos virágra tesz szert, amely teljesíti minden kívánságát. Pontosan hetet. Elsőre haza szeretne jutni, hát így is lesz. Majd, hogy a fiúknak bebizonyíthassa, ha nem veszik be a játékba, ő akkor is eljuthat a virággal akár valóságban is az Északi-sarkra, már ott is terem. Fogadja őt a Hókirálynő és a Hókirály. Ezután kívánságára övé lehet a világ összes játéka, s még arra sem derül fény, álmodozásai alatt otthon eltört egy vázát. Közben gyorsan elfecsérli a szirmokat a saját önzőségéből, irigységéből, sértettségéből adódó vágyakra. Egyre inkább úgy érzi, különb dolgokat is kívánhatott volna. Amikor már csak egyetlen szirma, az utolsó kívánsága marad, és találkozik egy mankós fiúval, aki nem tud vele szaladni a játékban, akkor már a szívére hallgat..