Hírek - 2019. december 1.Peer Gynt: vastapssal értékelték

Értékelték a nézők a soproni színház idei nagy vállalását és vastapssal jutalmazták a Peer Gynt produkció stábját a szombati premieren. Külön ünneplésben részesült a főszereplő Gál Tamás, aki izomszakadással a lábában vállalta a játékot. A produkció a leghűségesebb város mellett felvidéki településéken vendégeskedik majd rövidesen. 

A felvidéki Csavar Színház és Soproni Petőfi Színház közös produkciója az idei remény évadának az egyik legnagyobb és legizgalmasabb művészi téttel bíró előadása. A Peer Gynt a nézőktől is igényel szellemi bekapcsolódást a játékba.

Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője, a darab rendezője az előadás utáni köszöntőjében elmondta, ebben a szezonban olyan műveket tűznek műsorra, amelyek gondolatvilágukban, az általuk hordozott üzenetekben, a keresztény európai kultúra aktuális identitás kérdéseivel foglalkozva kapcsolódnak a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójához és a jövő évi 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz. Ennek szellemében készült a Peer Gynt is. A felvidéki együttműködésnek köszönhetően Dunaszerdahelyen, Pozsonyban, Komáromban, Füleken és Rimaszombatban játsszák a darabot.

Az előadást megtekintette dr. Farkas Ciprián Sopron új polgármestere, aki gratulált a darabot színpadra állító stábnak, kiemelve Gál Tamás teljesítményét. Ahogy fogalmazott, nehéz darab a nézők és a társulat számára is a Peer Gynt, s örül annak, hogy színvonalas, szép előadást láthatott a közönség. Hozzáfűzte: a színház feladata a szórakoztatás mellett az ízlésformálás és ez a produkció az adventi időszakban jó lelki kiindulópont ehhez. 

Az előadás szünetében nyílt meg Korényi János restaurátor, szobrász, festőművész, zenész illusztrációból a Peer Gynt című tárlat. Az alkotásokat Mészáros János Tamás ajánlotta a látogatók figyelmébe.

Elhangzott, Korényi János hány helyen is végzett restaurálási munkákat. A máriapócsi ikonosztáztól kezdve Munkácsy Ecce Homoján át egészen a bécsi Belvedere törzsanyagának restaurálásáig terjed a munkássága. Hazai múzeumok, egyházak, nemzetközi magángyűjtők is a megrendelői közé tartoznak. Ikonosztázaival bemutatkozott Budapesten, Szatmárnémetiben, Szolnokon különböző kiállításokon. Mindemellett zenészként, feleségével Bódás Zsuzsannával együtt nagy szerepet vállalt, hogy a soproni Jazz & bor rendezvények népszerű programmá váltak. A helyi Crazy Daisy zenekar tagjaként nemzetközi fellépések sorát tudhatja maga mögött és a jazz műfajában is otthonosan, aktívan mozog. Az elmúlt évben a Művészetek Palotájában nagyszabású produkciókban vett részt szólistaként a győri és szombathelyi filharmonikusokkal.

Mészáros János Tamás mielőtt közös muzsikálásba kezdett volna Korényi Jánossal, a Peer Gynt rendezőjét, Pataki András idézte megnyitója végén: "Az ember rövid, közép és hosszútávú céljai is alapvetően megváltoznak, ha tágabb horizontra vagy esetleg az ég felé tekint." 
 
A tárlat december 16-ig látható.