Hírek - 2019. november 5.Peer Gynt: időtlen álmok

Nincs valós ideje a történetnek, mert Peer Gynt olyan állapotát, helyzetét mutatja meg, amikor már nem él, de még nem halt meg. Így sorjáznak a látomásai, álmai. A soproni teátrum a felvidéki Csavar Színházzal együttműködésben az idei évad egyik legnagyobb művészi téttel bíró előadására készül. Komoly feladatot ró mindez a színészekre, s a nézőket is bekapcsolódó figyelemre ösztönzi. Henrik Ibsen világirodalmi remekművéből készült drámai költemény bemutatója november 30-án lesz. A címszereplő Gál Tamás, a rendező Pataki András.

Nagy izgalommal készül a Peer Gynt stábja a november végi bemutatóra. Az alkotói csapat minden eszközzel azon dolgozik, hogy ezt a verses életútdrámát Áprily Lajos fordításában látványosan, hatásosan, a mély tartalmat, üzenetet előtérbe helyezve állítsa színpadra.

Gyarmathy Ágnes
, az Oscar-díjas Mephisto című film jelmeztervezője, a magyar színházi élet jeles látványtervezője alakítja ki a mű díszlet-és jelmezvilágát. Érkezik Madarász János az ország nagy zenés produkcióinak fénytervezője, hogy hatásosan, egyedien és remények szerint emlékezetesen világítsák meg a darabot. Varga Gábor a soproni dzsessz kiemelkedő képviselője a zenei aláfestésen dolgozik. Rovó Péter a szereplők mozgásvilágát alakítja. Katona Imre dramaturg is részt vesz a próbákon, tanácsaival, meglátásaival segít.

Pataki András rendező az alapos elemzések után határozottan, céltudatosan próbál a csapattal. Számára fontos, hogy fő célként a közösségből kiszakadt ember magányosságára, a sehová nem vezető utakra, a hogyan kellene hasznosan élnünk kérdésekre válaszoljon ez a mű a szeretet megváltásának üzenetével.

A színészgárda összetétele is jelzi, olyan stáb jött össze, amelyik képes a nagy színházi tétekkel bíró előadásokat sikerre vinni. 

A darab címszereplője a Jászai-díjas Gál Tamás. Aaseként Horváth Zsuzsa Jászai- és Aase-díjas színművész látható. A Gomböntőt Eperjes Károly Kossuth-és Jászai-díjas színművész játssza. Dovre apóként a Jászai-díjas Kovács Frigyes lép színpadra. Solvejget Molnár Anikó alakítja. A Pap a Kossuth-díjas Boráros Imre lesz.

A többi szerepben, sok figurát életre keltve Ács Tamás, Savanyu Gergely, Kiss Szilvia, Papp Attila, Farkas Tamás, Marosszéki Tamás látható. A mozgás Rovó Péter munkája. A három táncos: Gara Lídia, Szalai Dóra, Alekszej Batrakov.  A zene Varga Gábor nevéhez fűződik.  A zenésztársak, Kónyai Flórián hegedűn, Sárközi Gábor nagybőgőn és Stöckert Ádám ütős hangszereken játszanak az előadásban. A díszlet és jelmeztervező a Munkácsy-díjas Gyarmathy Ágnes, a zenei vezető Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész. A dramaturg Katona Imre, a rendező a Jászai-díjas Pataki András.

Az előadás vendégeskedik majd Dunaszerdahelyen, a felvidéki színházi élet kiemelkedő képviselői, Gál Tamás, Kiss Szilvia, Boráros Imre ezért is készül már most nagy izgalommal a premierre.