Hírek - 2019. október 22.Világsztárok a barlangszínházban

Összesen tíz Grammy-díjjal a tarsolyában lép fel a harmadik SopronDrumon David Sanborn szaxofonista és Stanley Clarke basszusgitáros világsztár jövőre. A fertőrákosi barlangszínház 2020-as szezonjának további előadásaiban megelevenednek mesés musicalek hősei, egy koncerten újraélhető az István, a király legendája, s Leslie Mandoki zenészbarátaival érkezik erre a helyre - jelentette be évadot hirdető sajtótájékoztatón Pataki András, a játszóhelyet működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője a leghűségesebb városban, a Liszt Ferenc Kulturális Központban. 


Az ügyvezető elmondta, a jövő évadban megemlékeznek arról, hogy ötven éve, 1970. június 27-én rendezték az első színházi előadást a helyszínen. Az évforduló jegyében telik majd a szezon.

Egyúttal bejelentette: a barlangszínház életében az idei évad áttörést jelentett, ugyanis míg 2016-ban 14.500 nézőt fogadtak ezen a helyen és a bruttó bevételük 85 millió forint volt, addig 2019-ben már elérték a 30.000-es látogatószámot, s a bruttó bevétel 187 millió forint tett ki. Jövőre pedig 35 ezres nézőszámra számítanak. Örömetelinek nevezte, hogy a témaparkban az elmúlt években megduplázódott a látogatói létszám, ott 40 ezer feletti érdeklődőt fogadnak immár rendszeresen.

A Gerberhaus Culturproduktionen produkciós irodával kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően idén A víg özvegy operettet tízezer osztrák néző láthatta, jövőre pedig ugyanilyen keretek között június 18-tól július 28-ig Kálmán Imre A cigányprímás című művét játsszák német nyelven előreláthatólag húsz alkalommal.

A barlangszínház idei szezonja hasonlóan az elmúlt esztendőkhöz szorosan kapcsolódik a város hagyományos, nagyszabású kulturális fesztiváljához, a Soproni Ünnepi Hetekhez (SÜH), annak tematikus programjaihoz.      

A gazdag, műfajilag színes, kicsiknek és nagyoknak, több korosztálynak változatos programkínálatot nyújtó 2020-as nyári évadot május 30-án a Soproni Petőfi Színház művészeinek koncertje nyitja, helyi zenészek, zenekarok közreműködésével. Ezen a hétvégén nagyszabású családi napot tartanak színes programokkal a fertőrákosi kőfejtőben és témaparkban. 

A Sopron Classic hetében találkozhat a közönség az Ötórai hangolókkal. A soproni szimfonikusok május 31-től augusztus 23-ig összesen nyolcszor lépnek fel. Mozart, Liszt, Kodály, Schubert, Mendelssohn és Dvořák műve szólalnak meg ezeken a délutánokon.

Elhangzott: az Európai Uniótól nyert 120 millió forintos támogatásnak köszönhetően szeretnék megnyitni a Dohnányi-termet. Itt modern technika segítségével megidézik majd a Sopronhoz kötődő zeneszerzők: Liszt Ferenc, Joseph Hayd, Goldmark Károly, Soproni József, Takács Jenő és Szokolay Sándor életútját, szellemiségét. Ez a fejlesztés is segíti, hogy méltó emléket állítsanak Dohnányi Ernőnek, aki felfedezte ezt a helyet a kultúra, a zene, a színház számára.

Ugyancsak a komolyzenét kedvelőket célozza meg a Győri Filharmonikusok sorozata a Kékfrankos bérletben, ők június 13-án a Carmina Buránával, augusztus 1-én nagy filmslágerekkel és szeptember 5-én Bogányi Gergely közreműködésével vendégeskednek a barlangszínházban.

Az operabarátok június 12-én Puccini Tosca című nagyszabású művét tekinthetik meg a CoOpera és a debreceni Csokonai Színház együttműködésében.

A témához kapcsolódva Kóczán Péter, a Pro Kultúra kulturális igazgatója hozzáfűzte, a 190 éves Soproni Szimfonikus Zenekar fúvós-és vonós kisegyüttesei, formáció mellett nagy öröm, újabb szakmai kapcsolódási pont számukra, hogy a győri zenekar immár bérletes sorozatban is játszik a barlangszínházban. A SopronClassic hetében megtartják a  Kórusünnepet és egy koncerttel megemlékeznek Beethoven születésnek 250. évfordulójáról. 

A FolkFest keretében a táncé lesz a főszerep az egész településen június 19. és 21. között. Ekkor a város művészeti csoportjai és meghívott együttesek töltik meg az utcákat, színpadokat. Még közösen körbetáncolják a központ teret is.

A közönség kérésére még utoljára látható kétszer a Valahol Európában musical, a soproni teátrum sikerdarabja június 26-án és 27-én a barlangszínházban. Ezzel búcsúzik az előadás az itteni nézőktől.

A SÜH keretében rendezik meg a harmadik SopronDrumot. A nemzetközi ütősfesztiválon július 10-én David Sanborn Band koncertezik.  A pop, az R & B és a crossover zenészek legbefolyásosabb szaxofonjátékosa 75. születésnapja alkalmából indul turnéra. A hat Grammy-díjas David Sanborn kiadott 24 lemezt, nyolc arany, valamint egy platina albumot kapott. Műfajának legkiemelkedőbb zenésze. Talán nem véletlen, hogy James Browntól kezdve, Eric Claptonon, Stevie Wonderen, Paul Simonon, Bruce Springsteenen, Elton Johnnon át egészen a Rolling Stonesig a világ legnagyobbjaival zenélt együtt.

Másnap, azaz július 11-én a négyszeres Grammy-díjas Stanley Clarke basszusgitáros és zenekara lép fel a barlangszínházban  Ő a világ egyik legismertebb akusztikus és elektromos basszusgitárosa, előadóművész, zeneszerző, karmester, rendező, producer. A dzsessz és a fúziós muzsika igazi úttörője. Clarke különösen híres vad, elsöprő játékáról, fellépései igazi show-hangulatot árasztanak. Stanley Clarke a Return To Forever alappillére, Quincy Jones, Paul McCartney, Keith Richards, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Chaka Khan, a Police, Herbie Hancock és mások partnere.

A harmadik SopronDrum ütős csillaga, oktatója és ezen a napon fellépője David Friedman lesz. Nemzetközileg elismert vibrafonista, marimba művész, zeneszerző és jazzpedagógus. Olyan személyiségekkel dolgozott együtt, mint Leonard Bernstein, Luciano Berio, Bobby McFerrin, Wayne Shorter és Yoko Ono,

A Kossuth-díjas Horváth Kornél, a SopronDrum művészeti vezetője hangsúlyozta: örömteli, már két év után nemzetközi hírű eseménnyé vált a fesztivál. A világon egyedülálló helyszín vonzza a dzsessz-és ütőhangszeres világsztárokat. A komolyzenétől kezdve, a fúziós muzsikán át a rockig sok műfajt felölelnek. Továbbra is azt tartja a találkozó egyik nagy értékének, hogy a fiatal generáció nemcsak a színpadon, hanem azon túl is találkozhat a stílusok és ütőhangszerek nagy csillagaival, akik kurzusokat tartanak számukra. Így az oktatás és az élményszerű találkozás remek alkalom arra, a jövő ütős generációja meghatározó élményekhez jusson Sopronban.

David Sanbornnal érkezik kimagasló dobos, aki Marcus Millerrel is együtt játszik. Stanley Clarke pedig két ütős zenésszel jön, különleges india hangszereken játszanak majd. David Frieadman - aki tagja volt a New York-i Filharmonikusoknak, játszott a Metropolitan Opera zenekarában, s a dzsessz műfajában emlékezetes pályát futott be - improvizációs kurzusokat is tart a fiataloknak.  

A SopronDrum után látványos előadással jön a barlangszínházba az ExperiDance. A Tesla című új musicalt Radó Denise rendezésében július 17-én és július 18-án tekinthetik meg az érdeklődők.

Seregély Dóra, a Pro Kultúra marketingigazgatója kiemelte, a fertőrákosi barlangszínház nyarának kiemelkedő műfaji újdonsága és szenzációja július 31-én a Recirquel My Land című darabjának a műsorra tűzése. Ezt az előadást az Edinburgh Fringe Festival legjobb produkciójának választották meg 2018-ban. A díjnyertes My Land a kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvöző, az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba és jeleníti meg. Vági Bence rendező hét zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg erre az alkalomra.

A Soproni Petőfi Színház a 2020-as barlangszínházi szezonban Mesés musicalek címmel augusztus 7-én tart nagyszabású, látványos bemutatót Szakál Attila rendező-koreográfus vezetésével. Ennek keretében megelevenednek a színpadon Walt Disney ismert hősei is. Az előadásban a soproni közönség kedvelt énekesei,művészei szerepelnek. A teljesség igénye nélkül a tervek szerint itt lesz a Párizsból érkező Stéphanie Schlesser, a londoni Joël Wood, Freddie, Fehér Adrienn, Jónás Andrea, Vastag Tamás, Buch Tibor, Füredi Nikolett, Savanyu Gergely, Kiss Noró Papp Attila. Közreműködnek a Sopron Balett táncosai  és a Local Vintage Company. Az összeállításban várhatóan olyan zenés mesékből hallhatók részletek, mint az Aladdin, a Jégvarázs, az Oroszlánkirály, Egyiptom hercege, az Aranyhaj és a nagy gubanc, de bekerül a repertoárba a Mása és a medve. A premier után augusztus 8-án, 14-én és 15-én még látható a produkció.

Az államalapítási ünnephez csatlakozva újraéled a színpadon Szörényi Levente és Bródy János kultikus műve, az István, a király egy koncerten augusztus 22-én. Feke Pál és barátai - öt zenész, hat szólista - idézik meg az örökzöld, legendás dalokat.  A látványos, modern megszólalású produkció a legnépszerűbb - a rockoperából is ismert - énekes-színészekkel, rockzenekarral, látvány- és animáció technikával, a ma elérhető legprofesszionálisabb világítástechnikával kerül színpadra.

Leslie Mandokinak, azaz Mándoki Lászlónak és zenészbarátainak fellépését tekinthetik meg a nézők augusztus 29-én a barlangszínházban Magyar képek címmel.  A népszerű dobos, zeneszerző, producer Magyar képek címet adta idén készített dupla albumának. A hanghordozókon különlegességként Bartók-művek átdolgozásai is szerepelnek. Ezeknek az anyagoknak a hangszerelésére Mandoki a Skorpióból, a Miniből is ismert Papp Gyulát kérte fel, aki játszik is a cédén. Papp Gyula készítette a Mini Acoustic World 2016-os Bartók On Rock című albumon szereplő, azon vonósnégyesre hangszerelt Bartók-átdolgozásokat is. Fellépésük, koncertjük különleges és egyedülálló élményt ígér a közönségnek, a rock nagy tanúinak a közreműködésével, akik az est második részében örömzenélésre készülnek.

A 2020-as barlangszínházi szezont szeptember 12-én a Budapest Bár koncertje zárja. A rendezvénysorozat létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a városi önkormányzat is segítette.

 

Pataki András, Horváth Kornél, Seregély Dóra, Kóczán Péter