Hírek - 2019. október 9.Szilveszteri Rejtő kabaré

Fülig Jimmy még mindig a kését keresi, miközben a közönség bátran fogyaszthat a csodatévő Herkules bonbonból. Rejtő-kabaré plusz várja a nézőket a Soproni Petőfi Színházban december 31-én délután három órakor, hogy a nevetéstől az év utolsó napján se pihenjenek a rekeszizmok. Ráadásként a leghűségesebb város társulatának tagjai mellett egy szilveszteri meglepetésvendég rejtői-fordulatot garantálva érkezik a Japán kávéházba.

A soproni teátrum nagy sikerrel játszotta tavaly a komédia évadban a Rejtő, a megejtő című kabarét. Az összeállítást hálás szívvel, szinte mindig telt házzal fogadták a nézők, a produkció vendégeskedett Vászolyban, Győrben, Bécsben, Jászberényben, Esztergomban, Alsóörsön, Magyarpolányban. Mindegyik helyen meghódította a közönséget. Most szilveszterkor újraélhetők a főhősök kalandjai a Petőfi Színházban.    

Rejtő Jenő szellemiségét idézi meg ez a szórakoztató rendhagyó est és kabaré, melyet Varga Róbert újságíró állított össze és írt színpadra. A produkció egyúttal tiszteleg a népszerű, tragikus sorsú, viharos életű magyar író előtt, aki rövid, alig 38 évig tartó földi pályafutása alatt összesen 120 bohózatot, jelenetet, villámtréfát és 42 regényt írt. Az egész életműve abszurd ötletek, groteszk humor, bizarr alakok és helyzetek áradása volt. Karikatúraszerű, valószerűtlen figurák és kalandok suhannak elénk egy olyan világban, ahol a képzelet sem szab határokat.

"Uram! A késemért jöttem!" E mondat után utazhatnak a nézők egy olyan világba, amely egyedi és megfejthetetlen marad mindig. Egyszerűen megejtő. Ezt szeretnék a soproni társulat tagjai is megmutatni a közönségnek Pataki András rendező vezetésével.

Az esten kedvelt, népszerű kabaréjelenetei, regényrészletei, írásai mellett érdekességként elhangzanak olyan versek is, melyeket szintén Rejtő Jenő vetett papírra. Természetesen, a legendás Rejtő hősök, többek között Fülig Jimmy, Piszkos Fred, Troppauer Hümér, Van der Gullen Félix és társainak kalandjaiba is bepillanthatunk, s megelevenedik a pesti kabaré utánozhatatlan világa, a legendás Japán kávéházzal együtt.

A kávéházi zongorista pedig megosztja rejtői mélységeket idéző bölcsességeit arról: "Élni azt jelenti, mint örülni bármi áron. Még akkor is, ha embernek lenni nagy betegség... És sajnos gyógyíthatatlan is..."

Rejtő Jenő szerepében Ács Tamás színművész látható, akivel együtt komédiázik Molnár Anikó, Simon Andrea, Szőcs Erika, Major Zsolt, Papp Attila és Savanyu Gergely.

A zongoránál Papp Gyula, a Mini és a Skorpió együttes legendás billentyűse, a P.Mobil, a Dinamit tagja, a magyar rockzene Hammond orgonás ikonja, aki százharminc lemez közreműködésében vett részt szerzőként vagy alkotóként gazdag pályafutása alatt. A koreográfus Szakál Attila, a jelmeztervező Szélyes Andrea.