Hírek - 2019. szeptember 26.Orosz fődíj a Progressen

Az oroszországi Tyeatr plasztyiki i pantomimi „Grotyeszk” társulat Bánatóceán című produkciója nyerte el a Progress Sopron Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztivál fődíját a leghűségesebb városban.
Fotók a a fődíjas előadásból: Pomezanski György

A második alkalommal életre hívott ötnapos találkozón négy nemzet, Csehország, Szlovákia, Oroszország és Magyarország hét csoportja vett részt.

A nem hivatásos és amatőr színjátszás nemzetközi kitekintéssel bíró seregszemléjét idén a 30 éves páneurópai piknik és a vasfüggöny lebontásának évfordulója alkalmából a magyar demokrácia ünnepének jegyében rendezték meg meg olyan országok és produkciók meghívásával, amelyek ehhez a szellemiséghez, történelmi időszakhoz kapcsolódnak. 

A díjkiosztó ünnepségen Pataki András, a házigazda Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, szinte minden előadás telt ház előtt zajlott élénk nézői érdeklődés mellett és a találkozó elérte célját, az együttlét fesztiválja zajlott határok nélkül Sopronban. Az külön öröm számára, hogy kulturális tárca, a város és a támogatók a célt látva azonnal a rendezvény mellé álltak.

Regős János, a társrendező Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke arról beszélt, immár második alkalommal gyűlhettek össze Sopronban, a város méltó és mindenki számára sok jó élményt adó házigazdája volt a rendezvénynek. A jelenlévő nemzetközi szervezetük vezetői, tagjai is csak a legmagasabb szintű jelzőkkel beszéltek a rangos, magas színvonalú fesztiválról.   

A találkozó versenyre meghívott előadásait szakmai zsűri értékelte Gennagyij Bogdanov színész, rendező elnökletével, aki mellett Lőkös Ildikó dramaturg és Regős János rendező rangsorolta a produkciókat.  

A Progress Sopron idei fődíját, amely egyben Vidnyánszky Attilának köszönhetően meghívást jelent a Nemzeti Színház következő MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) programjába, az oroszországi Tyeatr plasztyiki i pantomimi „Grotyeszk” társulat Bánatóceán című produkciója nyerte. A celldömölki Soltis Lajos Színház Szentivánéji álom produkciója négy elismerést vehetett át a találkozón. Ők nyerték a legjobb rendezés (Nagy Péter István) a legjobb férfi alakítás (Piller Ádám), a legjobb női szereplő (Boznánszky Anna) és a legjobb díszletért járó díjakat. A legjobb férfi mellékszereplő Szántó Dániel, a győri és inárcsi független társulatok: a RÉV Színházi és Nevelési Társulat és a KB35 Othello drámájában nyújtott teljesítményéért érdemelt díjat. A prágai Divadlo Máj társulat Mostohalány című darabja elnyerte a legjobb összjátékot mutató együttes, a legjobb zene és a legjobb jelmézért járó elismerést. 

A díjkiosztón a Local Vintage Company koncertezett.

PROGRESS SOPRON 2019 díjak:

Legjobb előadás: Tyeatr Groteszk (Szurgut-RU): Bánatóceán
Legjobb rendezés: Soltis Lajos Színház: Szentivánéji álom, rendezte: Nagy Péter István
Legjobb együttes díj: Divadlo Máj (CZ), A mostohalány (Jenufa)
Legjobb férfi alakítás: Piller Ádám - Demetrius, Soltis Lajos Színház: Szentivánéji álom
Legjobb női alakítás: Boznánszky Anna - Puck, Soltis Lajos Színház: Szentivánéji álom
Legjobb férfi epizód szereplő: Szántó Dániel - Cassius , RÉV Színház, Othello
Legjobb zene: Divadlo Máj (CZ), A mostohalány (Jenufa)
Legjobb jelmez: Divadlo Máj (CZ), A mostohalány (Jenufa)
Legjobb díszlet: Soltis Lajos Színház: Szentivánéji álom, tervező: Tóth Cecília, kivitelező: Marton Miklós  és Mészárics Róbert