Hírek - 2019. augusztus 17.Esztergomi visszapillantás

Savoyai Jenő a színpadon megteremtve oda tért vissza, ahol akár történelmi időutazóként is megjelenhetett volna, ugyanis a hadvezér a zentai csata előtt részt vett Esztergom 1685-ös visszavételében. Most a bazilika előtt tartották a Zenta, 1697. című rockopera magyarországi bemutatóját 1700 néző előtt óriási, emlékezetes sikerrel. Pomezanski György fényképezőgépével végigkísérte a stábot a próbáktól a bemutatóig. Visszapillantás fotókkal az őszi soproni sorozatra hangolva.

A zentai csata bár múltunk nagy dicsőségei közé tartozik, kevésbé került be a köztudatba, pedig jelentősége világtörténelmű. A Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény hadak 1697. szeptember 11-én a város határában világra szóló csatát nyertek a török seregekkel szemben, ugyanis ezzel a diadallal szabadult fel majdnem egész Magyarország az oszmán hódítás alól. A győzelem eredménye az 1699-ben megkötött karlócai béke, mellyel lezárul a törökök közép-európai térhódítása.

A zentai csata az egyik legvéresebb két órát hozta az akkori idők harcosainak. Savoyai szeptember 11-én lepte meg a Tiszán félig átkelt török sereget. Egy hídfőnél beszorították a sáncok közé a török gyalogságot, a hídon történő lovassági átvonulást és kitörést pedig ágyútűzzel akadályozták meg. A visszavonulást elvágták a hajóhíd lerombolásával. A törökök harmincezer embert vesztettek, elesett Elmas Mohamed nagyvezér is, a császári oldalon hétszázan haltak meg. Az oszmánok oldalán harcoló Thököly Imre halottnak tettette magát a csatatéren, aztán a túlsó partra úszott. A magatartása, menekülése a török világ végét szimbolizálta Magyarországon. A császári seregek hadizsákmánya óriási volt, a sátrak és egyéb felszerelés mellett lőszerrel felpakolt kocsik, ágyúk,- száz nagy, hatvan kicsi-, 5400 ágyúgolyó, 62 hajó, nyolcezer ló, 28.000 kg lőpor, 9000 kg puskatöltény, 532 bomba, tizenkétezer élő marha és teve, valamint a török hadipénztár is Savoyai birtokába került.

Sok adat látott napvilágot a török, illetve osztrák hadsereg létszámáról. Mindent figyelembe véve a törökök létszámát 140.000-re, az osztrák hadseregét mintegy 70.000-re tehetjük. 

A Zenta, 1697. rockopera a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciójaként jött létre tavaly. A zenszerző Szarka Gyula, a szövegíró Szálinger Balázs. A rendező Pataki András, a koreográfus Demcsák Ottó, a jelmeztervező Húros Annamária. 

A főbb szerepekben Vastag Tamás, Stéphanie Schlesser/Békefi Viktória/Demeter Helga, Wischer Johann, Szomor György, Savanyu Gergely, Papp Attila, Nagy Gábor, Horányi László, Kósa Zsolt és Major Zsolt látható.​ Az előadásban részt vesznek a Sopron Balett tagjai, vajdasági néptáncosok és ősszel soproni gyerekek.


Az ősbemutatót Zentán tartották a város napján az elmúlt évben, a hazai premier pedig az esztergomi bazilika előtt volt nemrég augusztusban. A produkció augusztus 20-án Dunaszerdahelyen vendégeskedik, majd ősztől a soproni színház műsorán szerepel.

Az esztergomi bemutató werkfotókkal, ellesett pillanatokkal. Jelmezben és anélkül. Aki figyelmes, összepárosíthatja a jeleneteket.

Fotók a főpróbáról: Pomezanski György
Werkfotók: Pomezanski György