Hírek - 2019. augusztus 16.Díjazottjainknak gratuláltunk!

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója és Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója a kultúra, a közművelődés érdekében hosszabb időn át végzett kiemelkedő munkájáért az Emberi Erőforrások Minisztériumának Bánffy Miklós-díjában részesült, míg dr. Török István, a marosvásárhelyi Spectrum Színház igazgatója Magyar Arany Érdemkeresztet kapott augusztus 20-a alkalmából Budapesten. Mindhárom teátrum a Soproni Petőfi Színház stratégiai, koprodukciós partnere, az előzőleg említett két színművész rendszeresen szerepel a közös és egyéni előadásokban. Rövidesen a Zenta, 1697. rockopera őszi sorozatában lépnek színpadra a leghűségesebb városban.

Az esztergomi, a zentai színházzal kötött együttműködés keretében több előadás is készült Sopronban az elmúlt években, illetve vendégeskedett a Duna kapujában, valamint a Vajdaságban. Horányi László rendszeresen szerepel a soproni teátrum produkcióiban. Nagy sikerrel játszotta Az üvegcipő című Molnár-darabnak a férfi főszerepét, majd A revizorban is emlékezeteset alakított, a Macbethben pedig két szerepet is megformált. A  Hippolyt, a lakájban is színpadra lépett. A következő szezonban is játszik a Petőfi Színházban, a Zenta, 1697. rockoperában énekel.

A Zentai Magyar Kamaraszínház az elmúlt esztendőkben több előadással vendégeskedett Sopronban egyénileg, s úgyis, mint koprodukciós partner. Wischer Johann játszott Az őszi szonáta, A ha mi holtak feltámadunk darabokban, ő is szerepel a zentai csatáról szóló rockoperában. Rövidesen, októberben Zentán mutatják be a soproni, zentai és marosvásárhelyi összefogással készülő Római karnevál című Hubay Miklós darabot. Ebben szintén játszik. A produkciót 2020-ban láthatják a nézők a leghűségesebb város teátrumában Pataki András rendezésében, aki nagyon örül annak, hogy a társulathoz, az intézményhez, az előadásokhoz, a nézőkhöz kötődő színház vezetőkkel Sopronban is eredményes munkát végezhetnek, meg tudták tölteni tartalommal az együttműködéseket, a közös produkciókat. Így szerepelhetett a Spectrum Színház A nők iskolájával a Petőfi Színházban, majd a soproniak léphettek fel a Ha mi holtak feltámadunk, A magány változatai, Az ugrás, a Mindörökké Júlia előadással náluk.

A tervek szerint ezért mindhárman ősszel ellátogatnak gróf Bánffy Miklós soproni szobrához, hogy a díjat egy főhajtással ott is megköszönjék. Az egykori külügyminiszternek nagy diplomáciai érdeme, hogy 1921-ben népszavazás dönthetett Sopron és a környező nyolc település hovatartozásáról.

Pataki András Budapesten gratulált a soproni színház stratégiai partnereit vezető intézmények díjazottjainak: Wischer Johannak, Horányi Lászlónak és dr. Török Istvánnak