Hírek - 2019. július 28.Valahol Európában: fotók, kulissza-sztorik

Miért sírt a stáb Kuksi halálakor a színpadon? Hová tűnt Vastag Tamás kabátja a jelenetből? Víz helyett olajat kért valaki? Nevetős születésnapok, atlétikai edzőtáborral felérő táncos próbák. Kulissza-sztorik, előadás-és werkfotók. A Valahol Európában sikerútja történetekkel, öltözői titkokkal és Pomezanski György eddig még nem látott képeivel.

Amikor Gyenes Ildikó koreográfus nekiállt a 31 gyermekkel dolgozni, hogy az előadás táncos jelenetei időben elkészüljenek azon a színvonalon, amelyet az alkotói csapat kitűzött magának, még senki gondolta volna: ez a négy hét olyan lesz, mint egy atlétikai edzőtábor. Folyt a veríték mindenkiről, miközben a ritmusok és dalok repíthették őket a cél felé. Hatalmas energiákkal, óriási akarattal, gyakran összeszorított fogakkal, a kétségbeesett könnyeket takaró elszántsággal dolgoztak a gyerekek, akik megtapasztalhatták, ami a színpadon könnyűnek tűnik, az komoly, fáradságos, fegyelmezett, kőkemény munkával érhető csak el. Olyan összeszokott csapattá vált a társaság közben, hogy megtanultak egymásra  figyelni, felelősséget vállalni a másikért. Halasi Imre rendező példás türelemmel foglalkozott a gárdával, nagyon bízott bennük, s azt kérte tőlük, éljék meg a darabot, mintha velük történne mindez, a szemükön tükröződjenek a sorsok, életek. A gyerekek pedig betartották ezt.

A munkafolyamat közben közösen ünnepeltek a gyakorlások után  születésnapokat - kettőt is megtartottak- énekeltek egymásnak. Az első próbán annyira beleélték magukat a történetbe, hogy valóban sírva fakadtak, amikor a műben Kuksi meghal és ők ott állnak körben körülötte. A felnőtt színészek közül Kisfaludy Zsófia, aki először dolgozott ennyi gyermekkel együtt, szintén valódi könnyeket ejtve énekelte a dalát, annyira magávál vitte lelkileg a szerepe.

Akadtak azért vidám szotorik is. A főpróbán az egyik jelenetben nem került be Vastag Tamás kabátja a színpadra, de azért megoldották a problémát és egy villámgyors improvizációval megérkezett a takarásból Hosszú ruhadarabja. Másik alkalommal a gyerekeknek azt kellett kiabálniuk közösen a színpadon, hogy "víz", egyikük azonban véletlenül a darabbéli eltűnésükhöz használt szót, az "olajat" mondta be. A csapat azonban összezárva újra hangsúlyozta: "víz..."   

Savanyu Gergely, aki az Egyenruhást, a negatív szereplőt alakítja, tudatosan még az öltöző folyosón sem barátkozott a gyerekekkel, sőt, fegyelmezte is őket, hogy valóban el tudják fogadni a színpadon, ő most a gonosz, akitől félni kell. Néha végigment a fekete jelmezében a csapat között, s ekkor hamar csend támadt a környéken. A premier után azonban a gyerekek nevetve, lelkesen az elsők között kiabálták a nevét, hogy megköszönjék a közös játékot és nagy színházi élményt.

Vastag Tamás is nagyon népszerű volt a gyerekek között, rengeteg aláírást adott, fotózkodott velük. Tényleg olyanná vált a csapat számára, mint egy vezér. S, amikor Gyenes Ildikó a próbán valakit elküldött fekvőtámaszozni, azonnal felvállalta, a felét ő lenyomja...

Mikó István profizmusa, tapasztalata, humora és vidámsága mindig garantálta a próbákon, hogy a legfeszültebb, elkeseredett pillanatokban is kitörhetett a nevetés. A gyerekek úgy tekintettek rá, mint a nagypapájukra, s azzal a szeretettel is vették körbe.        
 
A Valahol Európában stábja igazi csapatként, közösségként várja az augusztusi barlangszínházi előadásokat és a kőszínházi decemberi bemutatót, majd a bérletszünetes alkalmakat 28-án és 29-én. Pomezanski György fotói színpadon innen és túl mutatja be a produkciót.
 

Fotók: Pomezanski György