Hírek - 2019. július 18.Peer Gynt: felkészül a stáb

A Ha mi holtak feltámadunk sikere után újabb darabot mutat be Henrik Ibsentől a Soproni Petőfi Színház az őszi évadában. Már megkezdődtek az előkészületei a Peer Gynt című drámai költeménynek. Különleges, egyedi látványvilággal, zenés megoldásokkal kerül színpadra az álmok színdarabja, kiemelkedő, népszerű színészek közreműködésével. A rendező Pataki András, a főbb szerepekben Gál Tamást, Eperjes Károlyt, Horváth Zsuzsát, Kovács Frigyest, Molnár Anikót, Boráros Imrét láthatják a nézők.

Henrik Ibsen Peer Gynt című drámai költeménye az író egyik legismertebb műve. Ő az a külföldi szerző, akit magyar nyelvterületen a legtöbbet játszottak. Ennek a darabjának az első magyarországi bemutatója a Magyar Színházban volt 1917-ben. A drámaíró háromszor is járt Magyarországon, az akkori itt játszott műveinek a hősnője, Jászai Mari iránti tiszteletből itt is maradt hetekig. A művésznőt norvégul tanította, ő viszonzásul a magyar nyelvet igyekezett megszerettetni hódolójával.

A soproni teátrum Henrik Ibsennek most azt a művét tűzi műsorra, amely több korosztálynak, generációnak hordoz üzeneteket. A realista norvég drámaíróként számontartott Ibsen darabja nagyszabású, szinte végtelenített sorban egymásra torlódó romantikus látomások egymásutánja. Epizodikus költői darab, bármely romantikusnak mondott művész megirigyelhetné. Megvan benne a népies jelleg, az egzotikus helyszínek által árasztott vadregényes atmoszféra, s nem utolsó sorban a tizenkilencedik század egyik legizgalmasabb kérdése: a személyiség mibenlétének boncolgatása. Mit jelent az önmegvalósítás? Milyen ént képvisel az igazi egyén?

Peer Gynt állandóan úton van, hogy sehová se kelljen megérkeznie. A felnőtté válás drámája ez, az útkeresésé, az elszalasztott lehetőségeké, a szem elől tévesztett céloké.  A darab az „örök kamasz” emberről, önmagunk megismerésének nagy kalandjáról szól, s arról, hogy nem lehet félig megélni az élet kínálta helyzeteket, azokban teljes személyiségünkkel – hogy Goethét is ideidézzük –, összes erőink egyesítésével kell részt vennünk. Másképp nem érdemes.

Mai szemmel olvasva Ibsent, azt kellene mondanunk, az egyik legfontosabb ifjúsági író. Éppen azt a korosztályt tudja megszólítani, a kamasz és ifjú embereket, akik életének legfontosabb kérdései közé tartoznak Peer kérdései: ki vagyok én, hol a helyem, s miért vagyok a világon?


A nézők egy nagyszabású előadás keretében felnőtt és középiskolás bérletben tekinthetik meg ősztől a Peer Gynt című drámai költeményt a Soproni Petőfi Színházban a remény évadában. 

A tervezett szereposztás pedig így néz ki:

Peer Gynt - Gál Tamás (Jászai-díjas)

Aase - Horváth Zsuzsa (Jászai- és Aase-díjas)

A gomböntő - Eperjes Károly (Kossuth-és Jászai-díjas)

Solvejg - Molnár Anikó

Dovre apó - Kovács Frigyes (Jászai-díjas)

Pap - Boráros Imre (Kossuth-díjas)

A többi szerepben Ács Tamás, Savanyu Gergely, Kiss Szilvia, Papp Attila, Farkas Tamás, Marosszéki Tamás látható. Az elképzelések szerint táncosok, Szalai Dóra, Gara Lídia, Alekszej Batrakov, valamint zenészek: Varga Gábor (zongora), Kónyai Flórián (hegedű),  Sárközi Gábor (nagybőgő), Stöckert Ádám (ütős hangszerek) is szerepelnek a darabban. A rendező: Pataki András (Jászai-díjas)