Hírek - 2019. augusztus 30.Sopron és Márai titkai

Pesti újságcikk, egy világhírű regény és az álmok borospincéje. A leghűségesebb város mély nyomait egy olyan író lelkében kutattuk, akinek hamvait a Csendes-óceánba szórták. A következő szezonban Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című művéből készülő előadást is műsorra tűzi a soproni teátrum. A két főszereplő: Szilágyi Tibor és Szélyes Ferenc. A rendező Pataki András. A felkészülési próbák már zajlanak.

Utazás a békébe címmel 1941-ben Sopronról írt cikket a Pesti Hírlapba, majd egy évvel később megszületett a világhírű kultuszregénye, amelyet viszonylag későn fedezett fel a világirodalom, ám annál nagyobb utat járt be. Azóta számos nyelvre lefordították, itthon film is készült belőle. Sopron és a megsárgult újság mindig őrzi Márai emlékét.

...."'Évtizede jártam itt először, s mindig visszajöttem, egy-két napra; néha, boldogabb időkben, Bécsből kocsival jövet, csak órákra."......„Sopronnak múltja van, melyről tud, s ezért van jövője is.” -írta Márai Sándor a városról a Pesti Hírlapban 1941. november 1-jén. Többek között így fogalmazott: "Alkonyatig járom az erdőt, fölmegyek a Károly-kilátóhoz, messze csillog a Fertő sekély vize, a város, tornyaival, éretten és tömören pihen a keleti Alpok árnyékában, mint egy befejezett remekmű. A levegő él itten, jóízű. Az Alpesekből érkezik; Sop­ronban könnyen lélekzik az ember." - írta ebben a cikkében, majd hogy milyen mély nyomokat hagyott benne a település A magyar borokról című írásában így vallott: ... "Ha megöregszem pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől..... "A pince mély lesz, Sopronból hozatok egy füzér fűszeres kolbászt a hentestől, aki a landjagert készíti saját kezűleg a Várkerület egyik mellékutcájában, sonkát és tormát tartok itten, s természetesen lopót és néhány pintesüveget is, a vendégek számára."...

Márai Sándor legendássá vált művét 11 év után újra műsorra tűzi a színház. A történet egy éjszakába sűríti az emberi érzések megfejthetetlen titkait a múlt tükrében. Fordulatosan, izgalmasan, igazi irodalmi kincsként. A barátság, a hűség és az árulás örök, mély, helyenként talán megválaszolhatatlan kérdéseit feszegeti az író nagyszerű, világsikert aratott műve, A gyertyák csonkig égnek.

A darabot a következő évadban felnőtt bérletben láthatják a nézők a Soproni Petőfi Színház stúdiószínpadán, a Liszt Ferenc Kulturális Központban. A két főszereplő a Kossuth-és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész Szilágyi Tibor és a Jászai-díjas Szélyes Ferenc, velük tart a játékban Major Zsolt. Az előadást Pataki András Jászai-díjas rendező állítja színpadra.