Hírek - 2019. július 11.Hungarikumok és legendák

Igazi hungarikumként érkezik a Fertőrákosi Barlangszínházba a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar egy fergeteges koncerttel augusztus 9-én és 10-én este nyolc órakor. A legendás együttesről idén dokumentumfilm készült Alla Zingara címmel.

A 100 Tagú Cigányzenekart kulturális egyesületként hozták létre 1985. november 2-án. A legenda szerint az ötlet idősebb Járóka Sándor áprilisi temetésén született, amikor egy több száz fős alkalmi zenekar állt össze az elhunyt prímáskirály tiszteletére.

A zenekar első vezetői Berki László, Boros Lajos és Mészáros Tivadar voltak. Az ország legjobb vendéglátós muzsikusai, az 1984-es Vonópárbaj győztesei, a Honvéd Művészegyüttes, a Budapest Tánc Együttes, az Állami Népi Együttes, a BM Duna Művészegyüttes, valamint a Rajkó Zenekar tagjaiból verbuválták össze az akkor 138 fős monstre zenekart.

A próbákat a később tiszteletbeli elnöknek választott Cziffra György, zongoraművész is többször meglátogatta. A nyitókoncertet 1986. március 22-én tartották a Budapest Kongresszusi Központban, elképesztő sikerrel. Összesen 23 próba előzte meg a bemutatkozó fellépésüket.

A zenekar megalakulása óta több mint ezer koncertet adott az ország legkisebb településének kultúrházától a világ számos híres koncertterméig. Ennek egyik csúcspontja az 1998-as Lisszaboni Világkiállítás megnyitója volt, ahol a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjét tartották főeseményként.

Afrika, Amerika, Ázsia, Ausztrália, Európa számos városaiban muzsikáltak már, folyamatos a jelenlétük a hazai és a nemzetközi zenei életben egyedülálló, utánozhatatlan formációként. Komolyzenei – többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, Strauss – művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt játszanak. A zenekar öt éve jogosult a Hungarikum kitüntető cím használatára.  

Fertőrákosi koncertjeik fergeteges hangulatot ígérnek.

Az Alla Zingara című zenés dokumentumfilm a világhírű, mégis sajátosan magyar 100 Tagú Cigányzenekar és rendkívüli muzsikusainak történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.

Előzetes a filmből ezen a linken:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=uP8IpJC5MWk