Hírek - 2019. május 12.Standing ovation Feke Páléknak!

Tomboló siker, standing ovation, azaz felállva tapsoló nézők, vidám közönségtalálkozó sok humorral, nevetéssel, kulisszatitkokkal, meglepetés produkciókkal - Feke Pál váratlanul beült a dobok mögé, Vastag Tamás pedig Alabamáról énekelt falrengető erővel - így búcsúzott Soprontól a Tied a világ! című zenés társasjáték stábja a zsúfolásig telt Petőfi Színházban a hétvégén. A szereplőket hosszú percekig ünnepelték.

A Tied a világ! előadás az Illés zenekar pályafutása előtt tiszteleg. A színpadon Feke Pál, Vastag Tamás, Mikó István, Demeter Helga, Savanyu Gergely, Papp Attila és Marosszéki Tamás látható, ők éneklik a legendás slágereket a Szörényi Örs vezetésével erre az alkalomra szerveződött zenekar kíséretében.

A darabot  - Szente Vajk rendezése után - művészeti vezetőként Feke Pál állította színpadra a leghűségesebb város teátrumában. A produkció összesen tizenkilencszer került a nézők elé Sopronban, felnőtt és középiskolás bérletben. Minden előadás más volt, mindegyiknek akadtak maradandó pillanatai, ezek örök emlékként égtek bele nem csak a színészek lelkébe.

A búcsú alkalmából szombaton rendhagyó közönségtalálkozón köszönte meg a stáb a nézők szeretetét, ez az energia átölelte délutánonként és esténként a produkciót. Feke Pál mutatta be azt a csapatot, amelyet ő választhatott ki, állíthatott össze. Így tényleg azokkal készíthette el a zenés társasjátékot, akikkel mindig is szívesen, örömmel szerepel és dolgozik együtt. A színészek megosztottak több történetet, kulisszatitkot arról, számukra melyik volt a legemlékezetesebb előadás.

Mikó István elmesélte, egyik interaktív résznél a színpadra felhozott néző túlságosan szerepelni akart vele. Ő erre improvizációs poénokkal jelezte neki, hogy ott nincs megírt szöveg a közönségből feljövőnek, s ebből több humoros beszólás keletkezett, amit a színpadon lévők nehezen bírtak ki nevetés nélkül.

Vastag Tamás felidézte, az egyik számnál Feke Pálnak beleakadt a zakója az ajtóba, s alig tudták kiszabadítani, belökni a színpadra, hogy ne maradjon le a daláról. Úgy néztek ki oldalról, akár a mesében, amikor mindenki ki akarja húzni a földből a répát.

Savanyu Gergely mosolyogva osztotta meg: kiválasztott egy nézőt az interaktív jelenethez, ő viszont annyira tiltakozott a színpadra lépés ellen, hogy félő volt, sírva fakad, ám, miután a színművész szinte majdnem ölben felvitte a fénybe, a világot jelentő deszkákra, ott szinte kivirult és nagyon élvezte a rögtönzött közös játékot.

Demeter Helgának gyakran kiabálták a nézők a nevét szinte kórusban, mert a darabban a szöveg szerint a fiúknak soha nem jutott eszébe, hogy is hívják. Számára is emlékezetes marad az előadás, mert nagyon jól érezte magát benne.

Kiderült egy másik kulisszatitok is: Marosszéki Tamás kisebb szerepet játszik, mint pizzafutár fiú. Ő úgy lepte meg a többieket, hogy maga találta ki a figuráját, gyakran a színpadra lépés előtti utolsó percekben. Legtöbbször pösze, kissé ügyefogyott, esetlen, szeme alatt monoklis, bukósisakos karakterként jött be az ajtón.

Papp Attila számára minden előadás nagy élményt jelentett, s annak kimondottan örült, a fiatalok is remek hangulatot teremtettek a nézőtéren és a lassan ötven esztendős dalok hatottak rájuk.

Feke Pál hozzátette: bár az előadás sokszor improvizatívnak tűnhetett a nézőknek, mintha ott, előttük születtek volna meg a poénok, ám emögött gondosan és pontosan begyakorolt, bepróbált helyzetek sokasága ad számukra biztonságot a jól megírt szövegkönyvhöz ragaszkodva.

A közönségtalálkozó nagy meglepetéseként, váratlan fináléjaként Feke Pál bemutatta dobtudását, beült Szörényi Örs helyére és a zenekarral eljátszották az István, a királyból az Áldozatunk fogadjátok című dalt virtuóz szólókkal, a nézők lelkes ovációja közben. Ráadásként pedig Vastag Tamás fokozta hangulatot a Sweet Home Alabama című Lynyrd Skynyrd szám átütő erejű eléneklésével, hogy mindenki számára emlékezetes maradjon az este.

(A Tied a világ!  előadás a Zikkurat Színpadi Ügynökség és Rosta Mária producer, valamint a Melody Kft. engedélyével a Soproni Petőfi Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház koprodukciójában jött létre.)
 

Feke Pál köszöntötte a nézőket a közönségtalálkozón
Ő mutatta be a csapatát, egyenként hívta színpadra az előadás szereplőit
Együtt a nagy csapat
Mikó István sztoriban
Demeter Helgának kórusban kiabálták a nevét
Savanyu Gergely felidézte emlékezetes történetét az előadásból
Vastag Tamás egy nehéz színpadi pillanatról mesélt
Feke Pál elárulta: minden pontosan kigyakorolt és bepróbált az improvazitívnak tűnő zenés társasjátékban
A produkció stábjának egyik nagy titka: a szeretet és a barátság
Szörényi Örs vezetésével játszott az előadásra összeállt Tied a világ! zenekar. A billentyűknél Reviczki Balázs és Harmati Máté ült. A gitárnál Sallai Tibor és Polyák András. Csatlakozott hozzájuk a basszusgitáros Pethő Gábor
Feke Pál a dob mögött. Váratlan meglepetés a közönségtalálkozón
Örömzenélés a színpadon
Az István, a királyból játszottak el egy dalt
A gitárosok virtuóz szólokkal ejtették ámulatba a nézőket
Vastag Tamás ráadása. Sweet Home Alabama
Falrengető előadásmóddal rukkolt elő
A nézők nagyon örültek a találkozásnak
Fotók: Wittmer László