Hírek - 2019. május 9.Zenta, 1697.: hangrobbanás jön!

Zenta, 1697. címmel új magyar rockopera született tavaly, a vajdasági ősbemutató után Sopronban tekinthető meg az előadás ősztől. A főbb szerepekben Vastag Tamás, Stéphanie Schlesser/Békefi Viktória/ Demeter Helga, Wischer Johann, Szomor György Savanyu Gergely, Papp Attila, Nagy Gábor, Horányi László, Major Zsolt és Kósa Zsolt látható. A produkció hazai sorozata az esztergomi bazilika előtt kezdődik augusztus 14-én. Dalok és fotók az előadásból!

Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, a Ghymes együttes alapító tagja és Szálinger Balázs József Attila-díjas költő művét Pataki András Jászai-díjas rendező állította színpadra az elmúlt év nyarán Zentán, ahol csaknem kétezren nézték a csarnokban a darabot, amely negyed órás felállva tartó ünneplést hozott a stábnak.  Akik nem fértek be, azok kivetítőn a fő téren, megközelítőleg négyszázan tapsoltak az alkotóknak.

A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készült előadás tisztelegni kívánt az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt, amikor is a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben.

A produkció nem történetet mesél klasszikusan, hanem állapotokat, képeket, helyzeteket mutat be, hús-vér szereplőket ábrázol a dalok, a zene segítségével, markáns szövegekkel, hasonlóan az operákhoz. Megjelennek a történelmi figurák és bekerült egy fikciós szerelmi szál a rockoperába. A Sopron Balett tagjai mellett más táncegyüttesek is részt vesznek a produkcióban.

A jelmez Húros Annamária munkája, a díszlettervező Pataki András,  a koreográfus a Harangozó-díjas Demcsák Ottó, a dramaturg Katona Imre.

Az előadást felnőtt, középiskolás és felsős bérletben tűzi műsorára októbertől a Soproni Petőfi Színház. A produkció meghívást kapott az Esztergomi Várszínház idei évadába. A bazilika előtt látható a rockopera augusztus 14-én.

Dalok az előadásból: