Hírek - 2019. április 19.Valahol Európában: startoltak!

Megtartották az olvasópróbáját a Valahol Európában című musicalnek a Soproni Petőfi Színházban. A rendező Halasi Imre Jászai-díjas, érdemes művész, a koreográfus Gyenes Ildikó. A bemutató július 26-án a fertőrákosi barlangszínházban lesz.

A stábot Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte. Elmondta, a barlangszínházi előadások után a produkció szerepel a következő, remény évadaként meghirdetett szezon műsorán. Már régóta tervezték a bemutatását. A darabválasztásnál  figyelembe  vették, hogy harmincéves jubileumához érkezik idén nyáron a páneurópai piknik, ennyi idős a rendszerváltás utáni demokrácia, s 2020 szeptemberében Magyarországon rendezik meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Ez a musical pedig alkalmas arra, hogy mindkét jelentős eseményhez kapcsolódva beszéljen az európai zsidó-keresztény kultúra szellemi örökségéről, az aktuális identitás kérdéseiről a gondolatiság és a minőségi szórakoztatás jegyében. A Valahol Európában musical középiskolás és felsős bérletben, valamint bérletszünetben látható ősztől a teátrumban.

Az ügyvezető hozzáfűzte: soproni gyökerekkel rendelkezik az eredeti 1947-ben készült Radványi Géza és Balázs Béla által jegyzett azonos című film. A forgatókönyv alapötletét a Sztehlo Gábor evangélikus lelkész által 1945-ben alapított zugligeti Gaudiopolis, azaz Örömváros adta. Ez az árvaház társadalmi, vallási, nemzetiségre való tekintet nélkül sok száz gyermeknek adott otthont, akik a háborúban elvesztették családjukat, szüleiket, a fedelet a fejük felől. A lakók a Gaudiopolison belül saját kormányzatot hoztak létre, képviselőket választottak maguk közül és mindenkire vonatkozó törvényeket írtak. A híres gyermekköztársaság létrehozója a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium egykori diákja, ide járt iskolába. Az intézmény májusban emléktáblát avat a tiszteletére, a soproni színház pedig a fertőrákosi barlangszínházban annál a falnál, ahol a háborúban kivégzések zajlottak - s lehet, hogy valamelyik árvának a szülei haltak meg -  megemlékezést tart a bemutató előtt. (Sztehlo Gábor 1600 gyermeket mentett meg a vészkorszakban, ezért 1972-ben a Világ Igaza kitüntető címet kapta meg Izrael államtól.)

A Valahol Európában történetéből 1995-ben Dés László-Nemes István-Bőhm György-Korcsmáros György-Horváth Péter készített ikonikus musicalt a második világháború véget értének ötvenedik évfordulója alkalmából. A közönség most soproni gyerekek és a Petőfi Színház társulatának közreműködésével tekintheti meg a produkciót, amelynek rendezője Halasi Imre. Jól ismeri a művet, hiszen korábban Pécsett és Miskolcon is színpadra állította, de hangsúlyozta: a most készülő előadás biztos, hogy teljesen más lesz, mint az eddigiek, hiszen mások a szereplők, eltelt majdnem húsz év, amikor először elkezdett a darabbal foglalkozni. Ugyanakkor az előadás alappillérei, tartóoszlopai megkerülhetetlenül ugyanazok maradnak.

Halasi Imre arról beszélt a stábnak, a darab zenés, táncos elemeinek színvonalas bemutatása mellett a legfontosabb: arról is szóljanak a nézőknek, nincs garancia arra, hogy ami ezekkel a fiatalokkal történt, az nem fordulhat elő ma bármikor velünk. Háborúk most is zajlanak, de nem szabad félni, felül kell kerekedni ezen az érzésen. Ez a történet szerinte azt is kifejezi, az út mindig az élet. A kultúra által pedig csak egy irányba, az élet felé haladhat a létezésünk a jó és rossz tulajdonságainkkal együtt. A mű egymásra utalt gyermekcsapata a zene, a művészet erejével közösséggé válik, kapnak új esélyt és reményt a sorstól. Ezt a reményt pedig soha nem szabad feladni. A művészet újraírja, teremti az életet. Hozzátette: a musical egyik nagy ereje Dés László dallamvilága, aki nem kísérőzenét írt egy történethez, hanem elemelte a földtől azt, s így született meg ez az örök érvényű változat, amely minden résztvevőtől azt kívánja, nagyon együtt kell élniük nemcsak a szerepükkel, hanem a dalokkal is.

Az előadásban Simon Pétert Mikó István Jászai-díjas, érdemes művész alakítja. Hosszú szerepében  Vastag Tamás látható. A Suhancot Kisfaludy Zsófia formálja meg. Ficsurként Papp Attila lép színpadra.  A Tróger alakját Szőcs Erika ölti magára, az Egyenruhás Savanyu Gergely lesz. A Sofőr és Leventeoktató Ács Tamás, a Tanító Major Zsolt, az Önkéntes Marosszéki Tamás.

A musicalben 31 gyermekkel dolgoznak az alkotók. A barlangszínházi helyszín nagysága lehetővé teszi, hogy a nyári előadásokban többen szerepeljenek, míg ősszel a kőszínházba bekerülve a színpad szűkössége miatt a létszám némiképp csökken. Sárdy Barbara korrepetítor már gyakorol a csapattal, az olvasópróbán lassan kezdett körvonalazódni, kik melyik szerepeket formálják majd meg.

A produkcióban rész vesz még: Simon Andrea, Szalai Dóra, Szupper Fanni, Szénási-Rovó Diána, Vida-Veres Imola, Majnovics Vera, Schiberna Katalin, Weisinger Hajni, Kiss Noró, Betuker Botond, Szabó László és Szarka Róbert. 

A díszlettervező a Jászai-díjas Menczel Róbert, a jelmeztervező Szélyes Andrea.

(A musical a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft-vel kötött megállapodás alapján kerül bemutatásra. A zeneszerző Dés László, a dalszöveg Nemes István, a szövegkönyv Böhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter munkája)

Radványi Géza és Balázs Béla azonos című filmje alapján.


A film 2000-ben bekerült minden idők 12 legjobb magyar alkotása közé.

Nyári előadások:

2019. július 26. péntek 20:00 - Barlangszínház
2019. július 27. szombat 20:00 – Barlangszínház
2019. augusztus 16. péntek 20:00 - Barlangszínház
2019. augusztus 17. szombat 20:00 - Barlangszínház
2019. augusztus 18. vasárnap 20:00 - Barlangszínház

 

Pataki András, Halasi Imre, Gyenes Ildikó
Kisfaludy Zsófia és Szalai Dóra
Ács Tamás, Marosszéki Tamás, Szőcs Erika
Savanyu Gergely, Papp Attila, Kiss Noró
Brigitte Welcker, ő készíti a német fordítást a barlangszínházi előadás felirataihoz és Vastag Tamás
A dalokkal is nagyon együtt kell élnie a csapatnak
Sárdy Barbara, Halasi Imre, Gyenes Ildikó
Közös énekléssel kezdtek a gyermekszereplők
Már egy ideje gyakorolják a dalokat
Nagy kedvvel kezdtek el próbálni a gyerekek
Itt még nem dőlt el, ki melyik szerepet játssza
A várakozók is énekeltek a helyükön kórusként
Szalai Dóra, Simon Andrea, Both Gréta, Horváth Dávid, Sárdy Barbara, Halasi Imre
Fotók: Szalay Károly