Hírek - 2019. április 18.József Attila szerelmei

Nagy sikerrel, vastaps közepette mutatták be a Kötődés című irodalmi összeállítást a soproni teátrum színházi klubjában a társulat tagjai. József Attila szerelmeiről szólt az est, megzenésített versekkel, levél, s napló-részletekkel, ismert költeményekkel Marosszéki Tamás színművész szerkesztésében, vezetésével.

József Attila beteljesült, máskor vágyott, csalódásig futó szerelmeiről, a nőkhöz való különleges, szenvedélyes, ellentmondásos kötődéséről szólt az összeállítás a költeményeinek tükrében. Felbukkant az emlékezésben Gebe Márta, a költő egyik első múzsája, akibe a makói gimnáziumi időszakában szeretett bele reménytelenül. Az intézmény igazgatójának a lánya miatt öngyilkosságot kísérelt meg, s neki megírta a Csókkérés tavasszal című verset.

Utána az egyik örök múzsájáról szóltak az emlékezések. Vágó Márta kezdetben lelkesen viszonozta József Attila érzelmeit, jó hatással volt a költőre, ám ez a szerelme, társra találása is kudarcba fulladt az irodalmi zseninek a választottja családjának, baráti körének ellenállása miatt. A Tedd a kezed című verse jól tükrözte érzelmeit.

Ezután Szántó Judittal hat évig élt együtt, ő nagyon szerette, gondoskodott róla, ám a költő kevés verset írt hozzá.

Heves szerelmi fellobbanása volt 1933 júniusában Dr. Szőllős Henrikné Marton Mária művészettörténész iránt, akit egy kongresszuson ismert meg. Az Óda legendás gondolatai ennek az érzelmének köszönhető.

Gyömrői Edit József Attila egyik utolsó pszichoanalitikusa volt, hozzá írt sorainak egyik jelentős állomása a Szabad-ötletek jegyzéke.

A "Flóra-verseket" pedig Kozmutza Flóra pszichológusnak írta, aki Illyés Gyula felesége lett később. Flóra próbálta viszonozni a költő érzéseit, de titkon mindig Illyést szerette. Kozmutza Flóra azonban nem csak az ő életükben, hanem Szabó Lőrinc sorsában is múzsává vált. Három magyar költő és író ihletője a személye, lénye.

A soproni társulat által előadott esten Papp Gyula megzenésítésében Molnár Anikó énekelte el a Mama című klasszikus József Attila költeményt, Papp Attila és Kiss Noró egyedi zenés feldolgozásában, értelmezésében pedig több legendás vers elhangzott. A Nagyon fáj, a Gyermekké tettél, a Születésnapomra sem maradhatott ki a produkcióból, amelynek keretében Szőcs Erika, Savanyu Gergely, Ács Tamás és Majnovics Vera is megidézte a költő szellemiségét, nagyságát, vívódásait, harcait, nőkhöz való kötődéseseinek állomásait, lélekútjait.
 

Szőcs Erika, Molnár Anikó, Marosszéki Tamás, Ács Tamás, Papp Attila, Majnovics Vera
Molnár Anikó, Marosszéki Tamás, Ács Tamás
Molnár Anikó, Ács Tamás, Papp Attila
Szőcs Erika
Szőcs Erika és Molnár Anikó
Papp Attila
Molnár Anikó, Marosszéki Tamás, Ács Tamás, Papp Attila, Majnovics Vera
Papp Attila, Majnovics Vera, Kiss Noró
Savanyu Gergely, Szőcs Erika, Molnár Anikó, Marosszéki Tamás, Ács Tamás, Papp Attila, Majnovics Vera, Kiss Noró
Majnovics Vera, Kiss Noró
Savanyu Gergely
Savanyu Gergely, Szőcs Erika, Molnár Anikó, Marosszéki Tamás, Ács Tamás, Papp Attila, Majnovics Vera, Kiss Noró
Fotók: Szalay Károly