Hírek - 2019. április 14.Fergeteges premier

Fergeteges hangulatban, konfetti esőben ért véget a Tied a világ! című zenés társasjáték premierje a zsúfolásig megtelt Soproni Petőfi Színházban. A nézők hosszan tartó zúgó vastapssal köszöntötték az Illés zenekar pályafutása előtt tisztelgő darab csapatát, valamint az előadás két díszvendégét: Rosta Mária producert és Szörényi Levente zeneszerzőt.

A Zene, New York, Szerelem című romantikus musical és  a The Blues Brothers – The Hungarian Show után Feke Pálnak ez a harmadik állomása, hogy produkciós és művészeti vezetőként az irányításával, az általa választott csapattal készülhetett előadás Sopronban. Rendhagyó módon a darab tapsrendjénél a nézők előtt köszönte meg az egész stábnak a munkáját.

Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője az előadás utáni fogadáson a köszöntőjében arról beszélt, hogy a komédia évadának utolsó bemutatója örömteli, sikeres és méltó zárása volt az idei szezonnak. Az a munka, amelyet 2012-ben a közönség támogatásával elkezdtek, hozta meg az eredményeket, a kilencven százalékot meghaladó nézettségi mutatókat, a látogatószámok folyamatos emelkedését a céghez tartozó összes játszóhelyet figyelembe véve és ezt mindenkinek köszöni.

A színészeknek, alkotóknak gratulált Szörényi Levente zeneszerző, a magyar rockzenei élet legendája és Rosta Mária producer, aki nagyon örült annak, hogy Sopronba is olyan összetételű csapat vitte színre az előadást, amelynek több tagjával ő már hosszú évek óta együtt dolgozik különböző produkciókban, s ez a színvonalat, minőséget biztosítja, mint most is.

A zenés társasjáték szünetében nyílt meg Kohán Imre Fénytünet című kiállítása. Az üvegmozaikokból készült alkotásokat Füzi Edit, a Soproni Képzőművészeti Társaság titkára ajánlotta a látogatók figyelmébe.

Kiemelte, szerencsés találkozásként egy különleges színdarabhoz sikerült egy hasonlóan izgalmas kiállítást bemutatni a nézőknek.

Elmondta, hogy az egykori ferencvárosi válogatott vízilabdázó, majd edző, később reklámszakember több külföldi országban élt és dolgozott, míg 2012-ben Sopront választotta otthonául. A képzőművészettel felesége által ismerkedett meg, s így kapott kedvet, inspirációt az üvegmozaikozáshoz.

Ez a művészeti ág, technika végigvonult az emberiség történetében már az ókortól. A középkori templomok üvegablakain, később a palotákon át a budapesti épületekig mindig alkalmazták az ősibb vagy modernebb változatát. Egy ideig háttérbe szorult, aztán újra divatba jött. 

Ezeknek az alkotásoknak a látványa, dekorativitása, ékessége azonnal fogva tartja a szemlélődőt. Kohán Imre munkái igazi képzőművészeti remekek,  a kavargó, apró mozaikok mögött pedig ott az időtlen, örök szépség, a női arc.   

A kiállítás- amelynek megnyitóján a Radler Swing tagjai muzsikáltak- május 12-ig látható.
 

Fotók: Szalay Károly és Pomezanski György