Hírek - 2019. március 26.Pázmán lovag: elő a mobilokat!

Pázmán lovag címmel különleges, interaktív produkcióval járja Sopron és környékének középiskoláit Ács Tamás színművész. A leghűségesebb város tanteremszínházi előadásának hallgatása közben a diákok használhatják a mobiltelefonjainkat, s tartalmas irodalmi, történelmi, gasztronómiai utazás közben részeivé válhatnak Arany János vígballadájának.

Ács Tamás összesen 22 helyre viszi el egyszemélyes színházi előadását, melyet ő szerkesztett, rendezett meg. Járt már Győrben, Mezőörsön, Fertődön és Sopron több oktatási intézményében. Most felénél jár ez a turnéja. A Pázmán lovag nem csak Arany János művéről szól, hanem igazi irodalmi, történelmi kirándulás egyben. A diákok betekinthetnek az adott korszakba, annak zenei, lovagi világába, felvillan előttük egy-egy írás segítségével Galeotto Marzio, Mátyás király barátja, történet írója, és Heltai Gáspár, reformátor, szépíró, aki például a magyarok étkezési szokásairól beszél.

A középiskolások megismerhetik Arany János életének fontos fordulópontjait,  azt, mi a jellemző a balladákra, azon belül a vígballadákra. Közben persze együtt játszhatják el a színésszel Pázmán lovag történetét.

Ács Tamás külön Facebook oldalt hozott létre az előadáshoz, így az iskolák és a diákok oda fel tudják tölteni azokat fotókat, videókat, amelyeket készítenek a rendhagyó iskolai óra keretében, amikor is mindenki szabadon használhatja a mobiltelefonját. Így jön létre egy huszonegyedik századbeli, igazi interaktív, szórakoztató és gazdag 45 perces közös játék, amely emlékezetes élményt nyújt a fiataloknak.

Ács Tamás a Soproni Petőfi Színház színésze abban különleges, hogy neki van a legtöbb témát feldolgozó önálló estje, egyszemélyes színháza a teátrum társulatában. Ezekből elvitte már a diákoknak Gogol egyik legismertebb művét, az Egy őrült naplóját, játszotta számukra Babits Mihály Jónás könyvét és Franz Kafka Jelentés az akadémiáról című monodrámáját. A Pázmán lovag ennek a sorozatnak a folytatása.

A színészt a soproni Handler Nándor Szakképző Iskolába kísértük el, ahol két osztálynak is előadta a Pázmán lovagot.