Hírek - 2019. március 17.Szálinger Balázs képviseli az országot!

Immár hatodik alkalommal rendezi meg az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek Szövetsége (EUNIC) A költészet világnapja című eseményt március 21-én Rómában, melyen idén Szálinger Balázs József Attila-díjas költő képviseli Magyarországot. A soproni színházhoz is kötődő fiatal irodalmi személyiség írta a nagy sikerű Álmos legendája és a Zenta, 1697. produkciók dalszövegeit.

A római Szent Cecília Konzervatóriumba szervezett felolvasóesten 12 ország – Ausztria, Bulgária, Málta, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Portugália, Németország, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc – képviselteti magát, országonként egy-egy költővel. Idén Szálinger Balázs költő képviseli hazánkat – tudatta a Római Magyar Akadémia az MTI-vel.

Szálinger Balázs 1978-ban született Keszthelyen. Első kötetei, egy verseskötet és egy hexameterben írt vígeposz Erdélyben jelentek meg, ahol több alkalommal is élt: 2000-ben Nagyváradon, 2010-ben Kolozsváron töltött egy-egy évet. Versei mellett verses epikai műveket is írt. A pályakezdő költők egyik legfontosabb fóruma, a Hévíz című irodalmi folyóirat főszerkesztője volt hat éven keresztül.

Díjat nyert színpadi Kalevala-feldolgozásával, a fiatal Julius Caesar kalózrabságáról írt Köztársaság című darabja 2012-ben az évad legjobb drámájának járó díjat nyerte el. Magyarra ültette Moliére Amphytrionját, Leonardo Da Vinci meséit és Racine Atáliáját is. Emellett színpadi mesefeldolgozásokat is ír, 2008 óta pedig színházaknak is dolgozik.

A Soproni Petőfi Színház felkérésére Szarka Gyulával, a Ghymes együttes Kossuth-díjas alapítójával írta meg az Álmos legendája című nagy sikerű táncjátékot. A dalszövegeket jegyezte ekkor. A Sopron Balett előadásának rendezője-koreográfusa Demcsák Ottó volt. Az elmúlt évben ugyancsak a felvidéki zeneszerzővel dolgoztak együtt a Zenta, 1697. című rockoperában. A darabot Pataki András állította színpadra. A művet a következő évadban bérletes előadásként tűzi műsorára a soproni színház. Mindemellett Szálinger Balázs ebben az évadban a Mindörökké Júlia című színpadi játék után Petőfi Sándor életéről, költészetéről beszélgetett a soproni fiatal bérletes közönséggel.

(Forrás: MTI- Soproni Petőfi Színház)


A költészet világnapi római rendezvény résztvevői: Hans Eichhorn (Ausztria), Margarita Petkova (Bulgária), Antonella Anedda (Italia), Elizabeth Grech (Málta) Anna Frajlich (Lengyelország), Pedro Mexia (Portugália), Dinu Flamand (Románia), Jan Gavura (Szlovákia), Barbara Korun (Szlovénia), Aurora Luque (Spanyolország), Michelle Steinbeick (Svájc). A programban Magyarországot Szálinger Balázs költő képviseli.

Szálinger Balázs írta az Álmos legendája című táncjáték dalszövegeit. A Sopron Balett előadása emlékezetes sikereket ért el
Szarka Gyula zeneszerző és Szálinger Balázs költő jegyzi a Zenta, 1697. című rockoperát. A rendező Pataki András
A Mindörökké Júlia előadás után Szálinger Balázs beszélgetett a soproni fiatalokkal a költőről, életéről. A darab két főszereplője, Molnár Anikó és Papp Attila