Hírek - 2019. január 13.Athina drukkol a soproniaknak

Nagyon drukkol Papadimitriu Athina, a görög származású népszerű színésznő a soproni társulatnak Arisztophanész A Gazdagság című komédiájának január 19-re hirdetett bemutatója előtt. Szerinte fontos, hogy a műfaj őshazájából származó művek megmaradjanak, s jelen lehessenek a magyar színházi világban. Ha ideje engedi, szívesen megnézné az előadást, Katona Imre miatt is, akinek Arisztophanész madarai című darabjában az Egyetemi Színpadon főszerepet játszhatott fiatalon elhunyt testvére, Grigorisz. Ő pedig a Rock Színházban dolgozhatott vele együtt sok emlékezetes előadásban.

Kevesen tudják, Papdimitriu Athina 2005-ben részt vett a Neaniki Szkini amatőr színtársulat  12. évfolyamos Kiegészítő Görög Nyelvoktató Iskola növendékeiből álló csapat A gazdagság című művének bemutatójában. Állandó segítőtársa volt a csoportnak, s egy kis szerepet el is vállalt akkor az előadásban. 

- Mindig örülök annak, ha az alkotók visszatérnek a görög kultúra egyetemes kiindulási pontjaihoz a művészetben, a színpadokon. A pályafutásom alatt játszhattam több komédiában, szeretem ezt a műfajt, a stílust, amelynek a nehézsége éppen abban rejlik, hogy gyakran minden vér komoly a helyzetekben, szituációkban, miközben nevetünk rajtuk. Magunkon, életünkön, társadalmainkon. Annyi rossz dolog történik amúgy is a világban, hogy fontos a vicc és a humor a hétköznapokon, s ez lehet önkritika, önirónia is. A görög temperamentum nagyon hordozza az életet, a vidámságot, az optimizmust, a szenvedélyt, az érzelmeket, az örömet és persze tengert, amely képes átmosni a lelket, mint a tiszta kacagás. A humor szó eredetileg amúgy is nedvet, nedvességet jelent. Jó túlélő eszköz ez mindig, akár egy görög komédia - mondta a kedvelt színésznő, akinek pályafutását, családjának sorsát mindig figyelte Katona Imre, a Soproni Petőfi Színház vezető dramaturgja. A Soproni Petőfi Színházban ő írta mai színpadra A Gazdagság című darabot, amelynek díszletvilágát is kitalálta.

- Imre kísérte az utam és a testvérem pályafutását. Nagy szeretettel gondolok rá a mai napig.  Grigorisz, az öcsém alapítója volt a Kormorán együttesnek, és talán nem sokan emlékeznek rá, a Pécsi Nemzeti Színház felkérésére ő szerzett muzsikát Tor Age Bringsvaerd A Hatalmas Színrabló című mesejátékához, amit nagy örömömre 2014-ben Sopronban játszottak újra. Mi Imrével annak idején a Huszonötödik Színház és a Rock Színház előadásaiban dolgoztunk együtt. Nekem abban az időszakban indult a zenés pályám, 1989-től hét évig voltam tagja a társulatnak. Ha Imrét meglátom, mindig meghatott örömmel üdvözöljük egymást. Ezért is szorítok neki és az egész a soproni társulatnak, a színészeknek, hogy érezzék meg a közönséggel együtt a görög színjátszás, az ősi műfaj vissza nem hozható varázsát és világát - emelte ki a színésznő.

A Soproni Petőfi Színház előadásában színpadra lép Szélyes Ferenc, Ács Tamás, Szőcs Erika, Savanyu Gergely, Papp Attila, Demeter Helga, Marosszéki Tamás, Molnár Anikó, Major Zsolt, Simon Andrea, Horváth Dávid és Kiss Noró. A jelmeztervező Ledenyák Andrea, a díszlettervező Katona Imre, a koreográfus Dávid Péter. A darabhoz Papp Gyula zeneszerző írt 17 dalt, színes stílusjegyekkel, amelyben dominálnak a balkáni motívumok, a szerb, albán és görög hangulati elemek. A rendező Béres László.
 

Maszkos játékot láthatnak a soproniak
Fotó: Pomezanski György