Hírek - 2018. december 6.Pillanat a színházi klubban

Nagy sikerrel mutatták be a soproni teátrum színházi klubjában Tamási Miklós Pillanat című művét. A nagy érdeklődés miatt ezúttal a Liszt Ferenc Kulturális Központban zajlott az előadás, amelynek rendezője Pápai László volt.

A Soproni Egyetem együttműködve a városi önkormányzattal az idei év decemberétől jövő év áprilisáig tartó rendezvénysorozattal emlékezik meg arról a 100 évvel ezelőtti eseményről, amikor Selmecbányáról a Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola a leghűségesebb városba költözött. Ennek egyik különleges eleme volt Tamási Miklós Pillanat című dramolettjének magyarországi ősbemutatója a Soproni Petőfi Színház előadásában.

Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője az estet megnyitó rövid beszédében örömét és köszönetét fejezte ki, hogy az egyetemmel való jó kapcsolatnak köszönhetően a soproni társulat is részt vehet az oktatási intézmény centenáriumi ünnepségében, mégpedig egy országos ősbemutató színpadra állításával. 

A darab cselekménye annak az utolsó délutánnak az elképzelt története, amikor a Selmecbányára bevonuló cseh katonaság miatt gyors döntést kell hozni az egyetem maradásáról vagy áttelepítéséről. A soproni társulatból Major Zsolt, Farkas Tamás, Savanyu Gergely, Marosszéki Tamás, Demeter Helga és Simon Andrea szerepelt az előadásban. A színészek vastapsot kaptak a teljesítményükért.

Tamási Miklós művét kiadták, az előadás utáni könyvbemutatót dr. ifj. Sarkady Sándor tudományos kutató, történész vezette, aki a kiadványhoz kísérő tanulmányokat írt.