Hírek - 2018. december 13.Strauss műve szilveszterkor is

Az Egy éj Velencében című nagyoperett megtalálta az utat a műfajt szerető soproni közönséghez, a nézők a meghirdetett bérletes előadások mellett december 29-én, 30-án és 31-én bérletszünetben is megtekinthetik Strauss népszerű művét a leghűségesebb város teátrumában.

Ifjabb Johann Strausst tizenhat operett szerzőjeként emlegetik, s ezek közül tizenötnek Bécsben, a Theater an der Wienben volt az ősbemutatója. Az egyetlen kivétel épp az Egy éj Velencében, amelyet Berlinben vittek színre 1883. október 3-án, Strauss vezényletével, mert ő összekülönbözött az osztrák igazgatóval. A zenszerző egyes források szerint darabjának néhány részletét Sopronban írta - ez az egyetlen műve, amely itt született.


Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea az általuk 1992-ben alapított Operettvilág Együttessel mutatták be prof. dr. Robert Herzl rendezésében az Egy éj Velencében című produkciót. A Soproni Petőfi Színházban is az eredetileg színpadra állított előadás alapján dolgoztak művészeti vezetőként, s játszanak is az operettben.

Az előadásban Vadász Zsolt, Teremi Trixi, Domoszlai Sándor, Denk Viktória, Sipos Marianna, a soproni társulat ismert művészei: Savanyu Gergely, Ács Tamás, Molnár Anikó, Papp Attila, Major Zsolt, Farkas Tamás, Szalai Dóra, Rovó Péter, Galkó Balázs, valamint Szabó László lépnek még színpadra, kiegészülve a népes kórussal. A koreográfus Demcsák Ottó, a díszlet Frieder Klein,  a jelmez Tóth Barna nevéhez fűződik. A zenei vezető és karmester Oberfrank Péter, a másik karmester Tassonyi Zsolt.