Hírek - 2018. november 8.Pillanat-ősbemutató a színházi klubban

Megtartották az olvasópróbáját Tamási Miklós Pillanat című művének. A darab magyarországi ősbemutatóként december 5-én látható a soproni teátrum színházi klubjában. A rendező Pápai László.

Az előadás a Sopronba telepített selmecbányai M. Kir. Bányászati és Erdészeti Főiskola 1918-as Magyarországra menekülésének centenáriumi ünnepségére készült a Soproni Egyetem felkérésére. A produkció a rendezői szándék szerint nem csak tisztelgés a tanintézményt átmentő elődök előtt, hanem alkalmat ad a hazaszereteten, a haza fogalmán való tűnődésre, s szembesülhetünk életünk döntéshelyzeteivel, azoknak következményeivel.

Pápai Lászlótól megtudtuk: a darab cselekménye a Selmecbányára már bevonuló cseh katonaság miatti gyors áttelepülési döntés meghozásáról szól, az utolsó délután elképzelt története. A szülőföld elhagyása miatt az érintettek erkölcsi, érzelmi, lelki feszítettségének is a tanúi lehetünk.

A mű érdekessége, hogy a szerző 1956-ban részese volt a soproni főiskola Kanadába történő exodusának. A saját élményei is beépülhettek darabjába. Ekkor a diákok zöme, és tanárok Ausztriába menekültek. Többen hamarosan hazatértek, mások Nyugat-Európában telepedtek le. A soproni kar közel kétszáz diákkal érkezett Vancuverbe. A kanadai University of British Columbia (UBC) jelezte, hogy kész befogadni a teljes kart. Az elkövetkezendő években így összesen 141 magyar erdész fejezte be tanulmányait a UBC-n.

Tamási Miklós a vancouveri magyarság hű krónikása eközben prózákat és sok verset írt. Az ottani magyarság kulturális életében hatalmas energiákkal vett részt, magyar nyelvű kulturális folyóiratot alapított, szervezőmunkája más területen is határtalannak bizonyult.   

Ezt a színművét 2016-ban az Összetartozás Napja alkalmából a Calgary-i Petőfi Színház társulata mutatta be.

A magyarországi ősbemutatóban a soproni társulatból Major Zsolt, Farkas Tamás, Savanyu Gergely, Marosszéki Tamás, Demeter Helga és Simon Andrea szerepel.