Hírek - 2018. november 7.Én, Luther - Marosszéki Tamással

Én, Luther címmel tantermi színházi játékot mutat be a leghűségesebb város középiskolásainak Marosszéki Tamás a Soproni Petőfi Színház színművésze. A produkció Luther Mártonnak, a protestáns reformáció szellemi vezetőjének sorsáról, életútjának fontosabb állomásairól, tanításairól, gondolatairól szól.

Marosszéki Tamás ebben az évadban szerződött a Soproni Petőfi Színházhoz. Marosvásárhelyen született, de hosszú ideig Cegléden élt, majd visszatért Erdélybe, hogy elvégezze Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemet.Színészként öt évig a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat tagja volt, ez idő alatt egy Nívódíjjal tüntették ki és egyszer megválasztották "Az évad legjobb Epizódszínészének", utóbbi elismerést már a nézők szavazatai alapján vehette át. Fontos  állomása volt életének, amikor a 2015-ös budapesti Versünnep döntőjében egyedül képviselhette Erdélyt, s ezen a versenyen elnyerte a Versünnep Alapítvány díját és a közönségdíjat is. A 17 versmondót felvonultató fináléban Széllyes Sándor Székely karácsony című költeményét szavalta el.

A 31 éves művészt a nézők már láthatták a soproni Aida című rockoperában, most pedig önálló produkciójával az Én, Luther cíművel járja a város középiskoláit. A 45 perces színpadi játék azért is különleges, mert ő szerkesztette, dramatizálta és írta színpadra, két könyv alapján. Virág Jenő Dr. Luher Márton önmagáról című munkája mellett Szlaukó Orsolya ceglédi evangélikus lelkész ajánlotta figyelmébe a Luther gondolataiból összeállított Asztali beszélgetések című írásgyűjteményt. Utóbbi könyv abban is segítséget jelentett Marosszéki Tamásnak, hogy nem csak az egyházról alkotott véleményét, tanításait, prédikációit emelhette ki a reformáció nagy alakjának, hanem bemutathatta az emberi tulajdonságait is. Mit gondolt a társadalomról, nőkről, a házasságról, a családról, Istenről vagy a gonoszról.

Ezekben az asztali beszélgetésekben, spontán társalgásokban pedig benne rejlik az életöröm is, amely a nagy tanítót, reformátort hitvitázót jellemezte. 

Marosszéki Tamás ezt az előadást először Nagyváradon játszotta el egyetemistáknak, most pedig  a soproni teátrum színházi nevelési programjában mutatja be fiataloknak.
 

A fotók a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégiumban készültek
Fotók: Szalay Károly