Hírek - 2018. október 10.Rejtő, a megejtő: kabarék

Rejtő, a megejtő címmel kabaré készül a Soproni Petőfi Színházban. A produkció ebben a szezonban felnőtt bérletes előadásként látható a teátrumban Pataki András rendezésében.

Rejtő Jenő két néven indult el egy bokszversenyen. Természetesen összesorsolták magát magával és tovább is jutott. A legendák így övezik a tragikus sorsú, zseniális magyar író életét. Sokoldalú, színes egyéniségként igazi irodalmi kincseket hagyott ránk. Egy igazi kalandor és utazó megfejthetetlen szellemiségét idézi meg a szórakoztató kabaré, melyet Varga Róbert újságíró állított össze és írt színpadra.

A műsor egyúttal tiszteleg a népszerű, tragikus sorsú, viharos életű magyar író előtt, aki rövid, alig 38 évig tartó földi pályafutása alatt összesen 120 bohózatot, jelenetet, villámtréfát és 42 regényt írt. Az egész életműve abszurd ötletek, groteszk humor, bizarr alakok és helyzetek áradása volt. Karikatúraszerű, valószerűtlen figurák és kalandok suhannak elénk egy olyan világban, ahol a képzelet sem szab határokat. Az esten kedvelt kabaréjelenetei, regényrészletei, írásai mellett érdekességként elhangzanak olyan versek is, melyeket szintén Rejtő Jenő vetett papírra. Természetesen, a legendás Rejtő hősök, többek között Fülig Jimmy, Piszkos Fred, Troppauer Hümér, Van der Gullen Félix és társainak kalandjaiba is bepillanthatunk, s megelevenedik a pesti kabaré utánozhatatlan világa, a legendás Japán kávéházzal együtt. A kávéházi zongorista pedig megosztja rejtői mélységeket idéző bölcsességeit arról: "Élni azt jelenti, mint örülni bármi áron. Még akkor is, ha embernek lenni nagy betegség... És sajnos gyógyíthatatlan is..."

Rejtő Jenő szerepében Ács Tamás színművész látható, akivel együtt komédiázik Molnár Anikó, Simon Andrea, Szőcs Erika, Major Zsolt, Papp Attila és Savanyu Gergely. A zongoránál Papp Gyula, a Mini és a Skorpió együttes legendás billentyűse, a P.Mobil, a Dinamit tagja, a magyar rockzene Hammond orgonás ikonja, aki százharminc lemez közreműködésében vett részt szerzőként vagy alkotóként gazdag pályafutása alatt. A koreográfus Szakál Attila, a jelmeztervező Szélyes Andrea.