Hírek - 2018. október 15.Egy éj Velencében-Startra várva

Készül az idei évad első nagyszínpadi bemutatója az Egy éj Velencében című nagyoperett a Soproni Petőfi Színházban. Egyes források szerint Strauss részben a leghűségesebb városban komponálta ezt a művét. A premier október 20-án (szombaton) este hét órakor lesz. A produkció művészeti vezetői: Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea.

Az előadást német nyelven nyáron láthatták a nézők a fertőrákosi barlangszínházban, most a magyarul kerül színre.  Ifj. Johann Strauss műve, színes, fülbemászó dallamvilága, a remekül, parádésan éneklő színészek, a kórus és a zenekar kiemelkedő teljesítménye, az előadás látványvilága mind hozzájárult ahhoz, hogy a darab utat talált a közönség szívéhez augusztusban, s az alkotók remélik, hogy folytatódik a mű hódító útja ősztől a kőszínházban.
 
Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea az általuk 1992-ben alapított Operettvilág Együttessel mutatták be prof. dr. Robert Herzl rendezésében az Egy éj Velencében című produkciót. A Soproni Petőfi Színházban is az eredetileg színpadra állított előadás alapján dolgoznak.

A mű 1883-ban keletkezett és a legkülönbözőbb átdolgozásokban játszották azóta. Még úgy is, hogy nem csak a szerző által írt dalok kerültek be az előadásokba. A két művész Sopronban most ahhoz a zenei változathoz tért vissza, ami az ősbemutatón elhangzott, azaz, ahogy Strauss eredetileg megírta az operettet.

A művészeti vezetők viszik tovább prof. dr. Robert Herzl szándékát abban is, hogy  a velencei komédia és a bécsi külvárosi bohózat vígjátékaként szövik össze az előadást. Így találkozik a szórakoztató zenés színház határokat feszegető mesterművében egyedülálló összhangban a keringő és tarantella, a polka és canzonetta egy karneváli éjszakán.

A soproni előadásban a műfaj kiemelkedő sztárénekesei láthatók. Domoszlai Sándor, Vadász Zsolt és Teremi Trixi is jól ismeri a művet, hiszen különböző szerepekben már játszottak a darabban. Velük lesznek Denk Viktória és Sipos Marianna operaénekesek, énekművészek, valamint a soproni társulat ismert művészei Savanyu Gergely, Ács Tamás, Molnár Anikó, Papp Attila, Major Zsolt, Farkas Tamás, Szalai Dóra, Rovó Péter, Galkó Balázs. A koreográfus Demcsák Ottó, a díszlet Frieder Klein,  a jelmez Tóth Barna nevéhez fűződik. A zenei vezető és karmester Oberfrank Péter, a másik karmester Tassonyi Zsolt.


Az előadás a Soproni Petőfi Színház új évadában felnőtt bérletben magyarul tekinthető meg. A magyar szöveg Zsadon Andrea, a versek Miklós Tibor munkái.

 

A TÖRTÉNET:

A történet szerint a velencei szenátorok felháborodva beszélik egymással, a szenátus morális okokból megtiltotta, hogy a hercegi álarcosbálon bármelyikük is részt vehessen. A tiltás ellenére mégis mindenki ebbe a bálba és a velencei Szent Márk tér karneváli forgatagába készül. Annina - a halászlány, Pappacoda - a makaróni séf, Caramello - az urbinói herceg borbélya, Ciboletta  - Delacqua szenátor feleségének szobalánya, Enrico – hajóskapitány és összes jó barátjuk. Maga az urbinói herceg és bizalmas szolgája, Centurione is. Itt kezdődik a bonyodalom, amelynek kibontakozása közben végül a herceg kezéből két nő is kicsúszik, s a csábító ez egyszer a rövidebbet húzza.
 

Háttérinformációk, nyári interjúk:

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1061-egy-ej-velenceben-az-aranykor.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1051-egy-ej,-velence-strauss-titkai.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1060-a-bajkevero-borbely.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1059-rockenekesbol-bonvivan.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1052-teremi-trixi-az-operett-orok-.html