Hírek - 2018. szeptember 19.Aida: villámöltözések, kulisszatitkok

Az Aida című musicalben az Amnerist alakító Füredi Nikolett rekordsebességgel dönti meg a gyors öltözések színházi csúcsát, tízszer cserél ruhát a produkcióban, háromszor mindössze 45-50 másodperc áll a rendelkezésére, hogy jelmezt váltson, hárman segédkeznek neki ebben. Közben a háttérben dolgozók is másodpercekre, centiméterekre kiszámítva mozgatják díszleteket. Elton John és Tim Rice nagyszabású művét bérletszünetben szeptember 21-én, 22-én és 23-án láthatják a nézők a soproni teátrumban. A rendező Pataki András, a koreográfus-díszlettervező Szakál Attila, a jelmeztervező Húros Annamária.


Az Aida című sikerprodukció az elmúlt hat év egyik legnagyobb vállalkozása a Soproni Petőfi Színházban. Pataki András rendező a premier előtt hangsúlyozta, olyan minőségi zenés darabot kerestek, amely magyar színpadon nem látható, széles rétegeknek szól, de tartalmát tekintve mély mondanivalót hordoz magában. Az Aida egyszerre szól az örök szerelemről, önfeláldozásról, hazaszeretetről. A fertőrákosi barlangszínház színpadára tavaly kitalált, s minden várakozást felülmúló fogadtatással zárult előadás most bekerül kőszínházi keretek közé. Mindez új kihívásokat tartogatott a stáb számára. Az egész soproni társulat, a Sopron Balett tagjai, a zenészek, a kórus hatalmas izgalommal készül az idei sorozatra.

Az Aidát alakító Stéphanie Schlesser már nagyon várja, hogy ismét találkozhasson a közönséggel. A nemzetközi hírű énekesnő pályafutása alatt soha nem játszotta még ezt a szerepet. Jelentős mérföldkő számára ez a munka, hogy magyarul énekeljen. A közönség hatalamas ovációval, elismeréssel fogadta a teljesítményét: magas szinten megtanulta magyarul a dalokat és a szöveget. Jól érzi magát Sopronban, a társulattal, szereti a nézőket, akik láthatták őt a Sopron Zenél programokon fellépni, s ekkor még AC/DC dalt is énekelt a lelkes városlakóknak.

A Radamest megformáló Vastag Tamás élete eddigi legnagyobb, legnehezebb szerepét játszhatja énekesileg és színészileg is. Nagy energiákkal és elszántsággal készül, hogy ismét a hadvezér bőrébe bújhasson, rendkívül fontos számára a főhőst lelkileg is hitelesen megformálni.

Az Amnerisként Füredi Nikolett lép színpadra, aki az elmúlt években többször játszhatott a leghűségesebb városban. A szerep számára nem csak azért kihívás, mert külsőleg többször átalakulhat – ő öltözik a legtöbbet az előadás során, kilenc ruhát terveztek neki, összesen tízszer vált jelmezt, mégpedig gyakran szinte rekord sebességgel – hanem amiatt is, mert az általa alakított figura belsőleg is változik a darab során. Ezt a jellemfejlődést, lélekutat pedig izgalmas és nagyon jó színészi feladat számára megmutatni.

Az előadás szövegkönyvét és a dalszövegeket Szomor György írta, aki Zoserként lép színpadra. Úgy véli, az Aida az egyik legerősebb hatású és erejű mű az örök, mindent legyőző szerelemről, érzelmekről, önfeláldozásról és nagyon bízik benne hogy a tavalyi siker után újra meg tudja érinteni a szíveket a darab.

A műszaki, valamint háttércsapat számára is nagy próbát, feladatot adott, hogy a fertőrákosi helyszínhez képest szűkebb színpadon el tudják varázsolni a közönséget a produkció díszlet-és látványvilágával. Díszítők, hangosítók, világosítók, kellékesek, fodrászok, öltöztetők, ügyelők mindenki egymáshoz kapcsolódva, egy célért mozgatja az energiáit azért, hogy az Aida sikerútja folytatódjon. A díszítőket Horváth Péter színpadmester vezeti a hatalmas csapatmunkában, hogy minden zenekari, énekesi hang megfelelően szóljon, arról Horváth Attila hangosító gondoskodik a pultnál, Szórádi Béla kelléktárvezető pedig a színfalak mögött dolgozik a produkcióért a többiekkel. Az Aida gárdája velük együtt várja a pénteki startot.    

A nézők kérésére műsorra tűzött musical idén a bérletszünetes előadások mellett látható a középiskolás/egyetemista, valamint felsős bérletben. Közben pedig a rajongók is nagy izgalommal készülnek arra, hogy segítségükkel a kőszínházban is megdőljön a darab rekordja, hiszen a tavalyi bemutatón mind a hat előadás után felállva ünnepelte a közönség a musicalt színpadra állító stábot Fertőrákoson.

Füredi Nikolett jelmezparádéja az előadásban, a tervező Húros Annamária: