Hírek - 2018. augusztus 12.Így készül: Egy éj Velencében

Gőzerővel próbálják ifj. Johann Strauss Egy éj Velencében című nagyoperettjét a Soproni Petőfi Színházban. Az előadás augusztus 24-én, 25-én, 26-án látható a fertőrákosi barlangszínházban németül, majd ősztől magyarul a leghűségesebb város teátrumában. A produkció művészeti vezetői Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea.

Az előadás rendezői alapjait Prof. Dr. Robert Herzl rakta le. Ennek alapján dolgozik most a soproni stáb a két népszerű művész vezetésével, akik szerepelnek is majd az előadásban és bátran kijelenthető róluk, hogy az operett műfajt a lelkükben, kisujjukban, hiteles személyiségükben hordozzák, csakúgy, mint ezt a művet, hiszen németül és magyarul is játszották már.

A darab több mint 120 éve keletkezett, és a legkülönbözőbb átdolgozásokban mutatták be. A nézők most  F.Zell és Richard Genée szövegkönyve és az eredeti zenei változat szerinti előadást láthatják zenekarral, valamint kórussal megerősítve. A zenei vezető  Oberfrank Péter, aki nagy lelkesedéssel dolgozik a csapattal. A korabeli kritikusok egyébként úgy vélték, ebben a műben több a dallam, mint egy Beethoven-szimfóniában. Talán nem véletlen, hogy az operett legkiemelkedőbb remekművének tartják az Egy éj Velencében alkotást, amelynek keretében találkozik számtalan stílus: a keringő és a tarantella, a polka és a canzonetta.

Már a próbán is látszott, hogy Szolnoki Tiborék az igényes, pompás zene mellé nagy érzelmeket, szenvedélyeket felvonultatva varázsolják a közönség elé Velencét, a Szent Márk teret, az álarcosbáli forgatagot, az olasz temperamentumot és persze a vidámságot, a humort, hiszen a darab, mint a legtöbb bécsi operett egy francia komikus opera, az 1860-as Le Chateau trompette alapján készült.

A soproni előadásban a műfaj kiemelkedő sztárénekesei láthatók. Domoszlai Sándor, Vadász Zsolt és Teremi Trixi is jól ismeri a művet, hiszen különböző szerepekben már játszottak a darabban. Velük lesznek Denk Viktória és Sipos Marianna operaénekesek, énekművészek, valamint a soproni társulat ismert művészei Savanyu Gergely, Ács Tamás, Molnár Anikó, Papp Attila, Major Zsolt, Farkas Tamás, Szalai Dóra, Rovó Péter, Galkó Balázs. A koreográfus Demcsák Ottó, a díszlet  Frieder Klein  /Opernhaus  Graz/ a jelmez Tóth Barna nevéhez fűződik.

Az előadás a Soproni Petőfi Színház következő évadában felnőtt bérletben magyarul tekinthető meg. A magyar szöveg Zsadon Andrea, a versek Miklós Tibor munkái.

 

Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor a produkció művészeti vezetői
Munkában a kórus és Oberfrank Péter
Oberfrank Péter zenei vezető a mű zenei kincseire, finomságaira is felhívta figyelmet
A fiatalok lelkesen, figyelemmel dolgoznak a próbákon
Major Zsolt és a kórus
Kint kánikula, a színpadon teljes gőzzel dolgozik a stáb
Molnár Anikó, Papp Attila és a kórus hallgatja Szolnoki Tibor kéréseit
Velence, dalok a kórussal, háttérben Ács Tamás
Szolnoki Tibor figyelme mindenre kiterjed, a kórus és Papp Attila
Domoszlai Sándor Zsadon Andrea instrukcióit hallgatja
Zsadon Andrea, Szolnoki Tibor és Domoszlai Sándor: lelkükben, kisujjukban a műfaj
Szövegkönyv
Fotók: Torma Sándor