Hírek - 2018. augusztus 9.Ilyen az operett-boksz!

Kálmán Imre abban az évben -1928-ban - ismerkedett meg a permi születésű fiatal orosz színésznővel, Vera Makinszkajával, amikor bemutatták A chicagói hercegnőt, amely a hétvégén látható a fertőrákosi barlangszínházban a Budapesti Operettszínház produkciójaként. Vera volt az első nő, aki nyitott sportkocsival közlekedett Bécs utcáin, állandóan táncolni akart, miközben Kálmán nem tudott mit kezdeni magával parketten, hiába írta a legszebb dallamokat. Szívesebben járt bokszmeccsekre és inkább westernfilmeket nézett.

Kálmán Imre 1928-ban ismerkedett Vera Makinszkajával, akivel a harmincévnyi korkülönbség ellenére egy évvel később összeházasodott. Sőt, válásuk után még egyszer elvette. Három gyermekük született: 1930-ban Károly Imre Fedor, 1931-ben Elisabeth Vera és 1936-ban Yvonne Sylvia Marica. Mindegyikük egy-egy operett hősről kapta a nevét.

A chicagói hercegnő Kálmán Imre különleges jazzoperettje feleségével való megismerkedésük évében került színpadra és a Theater an der Wienben mutatták be. Különlegességnek számított ez a műve, mert megvalósíthatta zenei álmát, egy előadásban mutatta meg, milyen ha az amerikai stílus és magyaros virtus egy színpadon mérkőzik meg egymással. Talán az is inspirálta erre, hogy nagyon szerette az ökölvívást, ha tehette, elment  bokszmeccsekre, mert elkápráztatta a küzdelem, a menetek változatossága, miközben nem bírta a vér látványát.

Tudták ezt róla az akkori operett új fiatal magyar szerzői is Jacobi Viktor, Szirmai Albert. Ők hárman együtt jártak a Zeneakadémiára. Amikor zeneszerzés tanárukat megkérdezték, melyik tanítványától várja a legtöbbet, így válaszolt: “A legtöbbet tud Szirmai Albert,  a legzseniálisabb Jacobi Viktor, legtöbbre viszi Kálmán Imre. " S ebben nem tévedett.

Az operettkirály és társai legyőzték a bécsi operett uralmát és magyarossá formálták ezt a műfajt. A chicagói hercegnő a Csárdáskirálynő elsöprő sikere után merész munkája volt Kálmán Imrének, mert szakított az addigi zenei határokkal. Ezért tartják ezt a kevésbé ismert művét forradalminak. A darab sikere után kezdte el fiatal feleségének írni a Montmartre-i ibolyát.

A chicagói hercegnőben Fertőrákosan sztárénekesekkel találkozhat a közönség. Színpadra lép Fischl Mónika, Kalocsai Zsuzsa, Homonnay Zsolt, Kerényi Miklós Máté, Földes Tamás, Csere László és a magyar nyelvű esteken Szulák Andrea is. A rendező Béres Attila. A koreográfus Bodor Johanna, aki ezért a munkájáért díjat kapott a tavalyi POSZT-on.


Időpontok:
    2018. Augusztus 10. Péntek 20:00 - Barlangszínház (magyarul)
    2018. Augusztus 11. Szombat 20:00 - Barlangszínház (magyarul)
    2018. Augusztus 12. Vasárnap 20:00 - Barlangszínház (németül)